Uitspraak
RECHTBANK AMSTERDAM
1.Het onderzoek ter terechtzitting
- de vordering van de officier van justitie van 15 november 2021;
- het reclasseringsadvies van 12 november 2021 van GGZ ERW Novadic-Kentron [plaats] ;
- het v.i.-advies van 6 april 2021.
2.Procesgang
- Veroordeelde meldt zich op 12 juli 2021 bij GGZ Novadic-Kentron op het adres [adres] . Veroordeelde dient zich te melden bij de reclassering, zolang en zo vaak de reclassering dit noodzakelijk acht.
- Veroordeelde dient te verblijven in een instelling voor begeleid wonen of maatschappelijke opvang, te weten Stichting [naam stichting] , althans in een soortgelijke instelling. Veroordeelde dient zich te houden aan het (dag-)programma dat deze instelling in overleg met de reclassering heeft opgesteld.
- Veroordeelde dient medewerking te verlenen aan en een actieve inspanning te verrichten voor (een traject gericht op) het verkrijgen en het behouden van woonruimte en een structurele en zinvolle (betaalde) dagbesteding.
- Veroordeelde dient een open, gemotiveerde en meewerkende houding te tonen met betrekking tot het toezicht en de overige bijzondere voorwaarden.
- Indien de reclassering daar aanleiding toe ziet, dient veroordeelde medewerking te verlenen aan middelencontroles. De reclassering bepaalt dan het te gebruiken controlemiddel en de frequenties van de controles. Indien de uitslagen van de controles daar aanleiding toe geven, kan de reclassering veroordeelde verbieden drugs en/of alcohol te gebruiken.
3.De inhoud van vordering
4.De beoordeling
5.Beslissing
- De veroordeelde zal zich zo spoedig mogelijk na de invrijheidstelling melden bij GGZ Novadic-Kentron [plaats] en zal zich blijven melden op afspraken met de reclassering zolang en zo vaak de reclassering dit noodzakelijk acht.
- De veroordeelde dient te verblijven in een instelling voor begeleid wonen of maatschappelijke opvang, althans in een soortgelijke instelling, zolang de reclassering dit nodig acht. De veroordeelde dient zich te houden aan het (dag-)programma dat deze instelling in overleg met de reclassering heeft opgesteld.
- De veroordeelde werkt mee aan diagnostiek en laat zich ambulant behandelen door een zorgverlener te bepalen door de reclassering indien de reclassering dit nodig vindt. De behandeling duurt de gehele proeftijd of zoveel korter als de reclassering nodig vindt. De veroordeelde houdt zich aan de huisregels en de aanwijzingen die de zorgverlener geeft voor de behandeling. Bij terugval in middelengebruik, overmatig middelengebruik of ernstige zorgen over het psychiatrische toestandsbeeld ontstaat een grote kans op risicovolle situaties. Dan kan de reclassering een indicatiestelling aanvragen voor een kortdurende klinische opname voor crisisbehandeling, detoxificatie, stabilisatie, observatie of diagnostiek. Als de voor indicatie verantwoordelijke instantie een kortdurende klinische opname indiceert, wordt veroordeelde verplicht zich te laten opnemen in een zorginstelling, te bepalen door de justitiële instantie die verantwoordelijk is voor plaatsing. De kortdurende klinische opname duurt maximaal zeven weken of zoveel korter als de reclassering nodig vindt.
- De veroordeelde gebruikt geen drugs en werkt mee aan controle op dit verbod. De controle gebeurt met urineonderzoek. De reclassering bepaalt hoe vaak de veroordeelde wordt gecontroleerd.
- De veroordeelde dient medewerking te verlenen aan en een actieve inspanning te verrichten voor (een traject gericht op) het verkrijgen en het behouden van woonruimte en een structurele en zinvolle (betaalde) dagbesteding.
- De veroordeelde dient een open, gemotiveerde en meewerkende houding te tonen met betrekking tot het toezicht en de overige bijzondere voorwaarden.