5.8De huurder/huurster is aansprakelijk voor gedragingen in strijd met de voorgaande leden van dit artikel, zowel van zijn/haar huisgenoten als van degenen, die door de huurder/huurster en bedoelde huisgenoten tot de woning zijn toegelaten. (…)”
1.3
[gedaagde] is mede-eigenaar van de woning aan de [adres 2] . In deze woning wonen de echtgenote van [gedaagde] , die mede-eigenares is van deze woning, en hun kind/kinderen.
1.4
Stadgenoot heeft in 2016, naar aanleiding van een melding dat [gedaagde] niet in het gehuurde zou wonen, de woonsituatie in onderzoek genomen. Dit onderzoek is in 2016 gesloten omdat bij Stadgenoot niet de volledige overtuiging bestond dat [gedaagde] niet in het gehuurde woonachtig was.
1.5
De politie heeft op 26 november 2020 in het gehuurde een hennepkwekerij ontmanteld. In het daarvan opgemaakte proces-verbaal staat onder meer het volgende:
“(…)
De woning niet als woning in gebruik
Ik zag dat er in de woning sprake was van een:
- Hennepkwekerij
Aantal kamers woning : 1
Kweekruimte : slaapkamer
Aantal hennepplanten: : 5
Aantal assimilatielampen : 4
Diefstal van energie : Nee
Er zijn geen personen aangetroffen.
Ik zag eveneens dat de woning niet als woning in gebruik was: het aantal planten doet denken dat het een kleine hennepplantage betreft. Echter betrof het een hennepstruik.
Gemiddeld staat 1 hennepstruik voor 20 hennepplantjes. Aan een hennepstruik komen gemiddeld tussen de 150 en 250 gram henneptoppen. Bij een normale hennepplant betreft dat rond de 28 gram. Een kweektent van 1,5 meter breed en 3 meter diep stond volledig in de henneptoppen.
De bewoner van dit adres had ook een identieke hennepplantage op de [adres 2] . (…)”
1.6
Stadgenoot heeft foto’s van de hennepkwekerij overgelegd waarop een kweektent, hennepstruiken, assimilatielampen, ventilatoren, een filter en jerrycans met plantenvoeding te zien zijn, alsmede dat een net over de hennepstruiken is gespannen. Ook is op een foto te zien hoe de hennepkwekerij van energie werd voorzien. Stadgenoot stelt dat deze foto’s in het gehuurde zijn genomen.
1.7
Stadgenoot heeft een overzicht van Liander overgelegd van het energieverbruik in het gehuurde in de periode 24 april 2015 tot en met 3 februari 2021, alsmede een overzicht van het NIBUD waarin het gemiddelde gebruik van een eenpersoonshuishouden vermeld staat.
1.8
Stadgenoot heeft [gedaagde] bij brief van 11 december 2020 meegedeeld dat hij het gehuurde als hennepplantage heeft gebruikt en zij heeft [gedaagde] in de gelegenheid gesteld om zelf de huurovereenkomst op te zeggen.
1.9
De gemachtigde van [gedaagde] heeft in de brief van 23 december 2020 gesteld dat [gedaagde] uitdrukkelijk betwist dat hij het gehuurde als hennepplantage heeft gebruikt en heeft verzocht “bewijzen toe te zenden van de onterechte beschuldiging aan het adres van cliënt”.
1.1
Bij brief van 11 januari 2021 heeft de gemachtigde van [gedaagde] - nadat door Stadgenoot was aangegeven dat een kort geding zou worden opgestart - aan de gemachtigde van Stadgenoot het volgende bericht:
“In reactie op uw brief van 4 januari jl. kan ik u berichten dat cliënt zich absoluut niet kan verenigen met de inhoud van het proces-verbaal van de politie. Een en ander zal hij in het kader van een eventueel strafrechtelijk onderzoek en -procedure kenbaar maken.
Kort en goed; Cliënt persisteert bij zijn standpunt dat hij de regels uit zijn huurovereenkomst heeft nageleefd. Het is dan ook om die reden dat cliënt de huurovereenkomst niet vrijwillig zal opzeggen.
(…)
Tot slot en vooruitlopend op een eventuele procedure acht ik het noodzakelijk om reeds nu op te merken dat er bij cliënt sprake is van een uiterst precaire gezondheidssituatie zodat ik mij sterk afvraag of het ontruimingsverzoek van uw cliënte zal worden toegewezen. Daar komt bij dat cliënt de woning al 21 jaar zónder enig (overlast)dossier huurt.(…)”
1.11
[gedaagde] heeft een verklaring van O.J. Aberson, pohggz/systeemtherapeut, van 29 juni 2021 overgelegd, waarin onder meer het volgende staat:
“(…) Patient werd verwezen door de huisarts in verband met klachten na een ongeval waarbij pt van achter werd aangereden. (…) Patient vertelt over zichzelf dat hij niet zo’n prater is en hoge eisen aan zichzelf stelt. Ook vertelt hij dat hij het lastig vindt om met heftige emoties om te gaan, hij woont daarom apart van zijn vrouw en kinderen om te voorkomen dat hij teveel stress ervaart. Dat gaat naar tevredenheid van hem en zijn ex.(…)
Over het gebruik van hasj zegt patient dat hij puur en alleen planten heeft voor eigen gebruik. Gebruikt om beter tot rust te kunnen komen en om te gaan met soms heftige emoties die hij voelt. Is daar ook wel bang voor, maar de zelf medicatie mbv wiet helpt hem om controle te houden.
Het zou zeer nadelig zijn als patient nu zijn woning zou kwijtraken als gevolg van de wietplanten die bij patient zijn aangetroffen, vanuit zijn klachten en voorgeschiedenis is het begrijpelijk dat patient wiet gebruikt als zelfmedicatie. Patient komt op mij over als een consecieuze man die serieus bezig is met het opbouwen van een nieuwe carriére na jaren gewerkt te hebben bij de marechaussee. (…)”
1.12
[gedaagde] heeft een verklaring overgelegd van F. Arends, GZ-psycholoog van 1 juli 2021, waarin onder meer het volgende staat:
“(…) Betreft een 39 jarige man die was verwezen met PTSS klachten als gevolg van een auto-ongeval afgelopen zomer.
Daarnaast rapporteerde hij paniekachtige verschijnselen (benauwdheidsaanvallen). Klachten lijken gerelateerd te zijn aan een ongeval afgelopen zomer waarbij onverwachts een andere auto op hem botste.
Behandelverloop
Behandeling heeft zich gericht op het verminderen van zijn PTSS-/paniekklachten. (…)
Wat betreft zijn coping komt naar voren dat hij sinds 18 jaar dagelijks wiet gebruikt (5 a 6 joints per avond) waarmee hij zijn stressklachten (en daarbij komende woedeuitbarstingen) onder controle houdt. Hij staat momenteel niet open voor andere vormen van stresshantering of het minderen van zijn gebruik.
(…) De behandeling alhier wordt nu afgerond.(…)”
1.13
[gedaagde] heeft een verklaring van zijn echtgenote overgelegd, alsmede een curriculum vitae waarin staat vermeld dat hij van november 2003 tot december 2013 bij de Marechaussee heeft gewerkt, daarna als rijinstructeur en taxichauffeur en vanaf april 2019 als elektromonteur. Begin 2021 heeft hij daartoe diploma’s behaald.
1.14
[gedaagde] heeft een verklaring van de huisarts van zijn echtgenote van 13 augustus 2021 overgelegd, waarin staat vermeld dat zij onder behandeling is geweest van psychologen en psychiaters.
1.15
Stadgenoot heeft informatie van haar website overgelegd waarin staat onder het kopje ”Illegale activiteiten” het volgende staat vermeld:
“(…) Illegale activiteiten, zoals hennepteelt of prostitutie, zijn verboden, Als wij denken dat ergens hennep (wiet) geteeld wordt, onderzoeken wij de woning. Vinden wij hennepteelt? Dan zullen wij u sommeren de huurovereenkomst zelf op te zeggen. Geeft u hieraan geen gehoor starten wij direct een juridische procedure op en verzoeken wij de rechter de huurovereenkomst te ontbinden en de woning te mogen ontruimen. (…)”
Ook heeft Stadgenoot info uit haar “Gids voor goed wonen” en haar huurdersmagazine “Stadleven” van maart 2016, waarin vermeld staat dat het verboden is om hennep te kweken in het gehuurde, alsmede dat Stadgenoot streng is als het om hennepteelt gaat.
1.16
Op 7 augustus 2021 heeft de politie een inval in het gehuurde gedaan. [gedaagde] was toen niet thuis en vond bij terugkeer een politiesticker op de deur.