4.3.Oordeel van de rechtbank
Met de verdediging vindt de rechtbank dat verdachte moet worden vrijgesproken van alle beschuldigingen.
Verdachte heeft bij de politie verklaard dat hij op 19 oktober 2020 met [medeverdachte 2] heeft afgesproken. [medeverdachte 2] heeft verdachte opgehaald met een witte Volkswagen Golf. Bij de FEBO op de Amsteldijk in Amsterdam-Zuid zijn zij uit elkaar gegaan. Verdachte is vervolgens naar zijn moeder gegaan om daar te gaan eten en is er onderweg achter gekomen dat hij zijn telefoon en sleutels was vergeten in de witte Volkswagen Golf. Verdachte is later die avond teruggegaan naar de FEBO, waar [medeverdachte 2] naar toe zou komen, om zijn telefoon en sleutels op te halen.
Uit het dossier is gebleken dat de ontvoering van het slachtoffer heeft plaatsgevonden met diezelfde witte Volkswagen Golf. Uit het dossier is ook gebleken dat de telefoon van verdachte op 19 oktober 2020 vanaf 16:28 uur tot en met 22:23 uur, voorafgaand en tijdens de ontvoering, op verschillende momenten en locaties dezelfde
Cell-ID’sheeft gebruikt als de telefoons van [medeverdachte 1] , [medeverdachte 2] en [medeverdachte 3] . Ook de telefoon van het slachtoffer heeft vanaf 20:12 uur enkele keren gebruik gemaakt van dezelfde
Cell-ID’sals de telefoon van verdachte. Uit het dossier is gebleken dat de ontvoering heeft plaatsgevonden rond 20:30 uur. Tot slot zijn de telefoons van verdachte, genoemde medeverdachten en het slachtoffer tussen 20:39 uur en 21:12 uur uitgestraald op Wisseloord. Het slachtoffer is met de witte Volkswagen Golf naar de parkeerplaats bij Ballorig gebracht en deze locatie ligt in de nabijheid van de
Cell-IDWisseloord. Daarnaast is door het slachtoffer verklaard dat de bestuurder van de auto een foto heeft gemaakt van zijn rijbewijs. Op de telefoon van verdachte is een foto van het rijbewijs van het slachtoffer is aangetroffen. Deze foto is om 20:50 uur gemaakt.
De rechtbank moet beoordelen of het door verdachte geschetste alternatieve scenario, namelijk dat hij zijn telefoon vóór de ontvoering in de witte Volkswagen Golf is vergeten, hij tijdens de ontvoering bij zijn moeder heeft gegeten en iemand anders dus gebruik heeft gemaakt van zijn telefoon, kan worden uitgesloten. De rechtbank vindt dat dit alternatieve scenario niet kan worden uitgesloten.
Niet kan worden uitgesloten dat verdachte zijn telefoon is vergeten in de witte Volkswagen Golf
Verdachte heeft in zijn tweede verhoor verklaard dat hij op 19 oktober 2020 na de ontmoeting met [medeverdachte 2] naar zijn moeder is gegaan om daar te eten. Anders dan de officier van justitie heeft aangevoerd, heeft verdachte niet verklaard dat hij rond 18:00 uur is weggegaan. Onderweg naar zijn moeder is verdachte erachter gekomen dat hij zijn telefoon en sleutels in de witte Volkswagen Golf had laten liggen. Verdachte heeft in zijn derde verhoor verklaard dat hij vanaf 19:00 à 19:30 uur bij zijn moeder is geweest, maar dat niet zeker weet.
Er is onderzoek verricht aan de telefoon van verdachte. Hieruit is gebleken dat er om 18:52 uur een bericht is verstuurd aan de (ex-)vriendin van verdachte, [naam ex-vriendin] . Om 18:53 uur is een bericht verstuurd aan [naam makelaar] , de makelaar van verdachte. Om 19:04 en 19:07 uur zijn de telefoons van verdachte en [medeverdachte 2] uitgestraald op Leksmondhof. De verdediging heeft aangevoerd dat het vanaf de FEBO op de Amsteldijk met de auto maximaal tien minuten rijden is naar Leksmondhof. Het is dus mogelijk dat verdachte zijn laatste bericht om 18:53 uur heeft verstuurd en zijn telefoon hierna in de witte Volkswagen Golf heeft achtergelaten.
De verklaring van verdachte dat hij zijn telefoon in de witte Volkswagen Golf is vergeten, wordt ondersteund door de verklaring van [naam ex-vriendin] , afgelegd bij de rechter-commissaris. Zij heeft verklaard dat verdachte in september of oktober 2020 op een gegeven moment niet meer heeft gereageerd op een gesprek en dat hier een soort ruzie door is ontstaan. Zij heeft ook verklaard dat verdachte haar toen heeft verteld dat hij zijn telefoon en sleutels is vergeten bij Don, een vriend van hem, en dat hij daardoor niet heeft gereageerd op het gesprek. Uit het onderzoek aan de telefoon van verdachte is gebleken dat [naam ex-vriendin] op 19 oktober 2020 omstreeks 19:45 uur meerdere berichten heeft verstuurd naar verdachte. Op deze berichten is niet of pas op de volgende dag gereageerd.
Verdachte heeft in zijn tweede verhoor verklaard dat hij op 19 oktober 2020 later in de avond is teruggegaan naar de FEBO op de Amsteldijk om zijn telefoon en sleutels op te halen. Verdachte heeft verklaard dat hij rond 20:30 à 20:45 uur bij zijn moeder is weggegaan, maar dat hij dit niet meer zeker weet. Verdachte heeft ook verklaard dat hij rond 21:15 uur bij de FEBO is aangekomen en daar op [medeverdachte 2] heeft gewacht. [medeverdachte 2] is even later, samen met anderen, met een BMW en de witte Volkswagen Golf bij de FEBO gearriveerd. Verdachte heeft verklaard daarna met [medeverdachte 2] en de anderen naar Amsterdam-Noord te zijn gereden. Uit de mastgegevens blijkt dat de telefoons van verdachte en [medeverdachte 2] omstreeks 21:30 uur zijn uitgestraald op de masten aan het Prins Bernhardplein en de Spaklerweg, dichtbij de FEBO op de Amsteldijk. Ongeveer 50 minuten later zijn beide telefoons uitgestraald op Perenpad in Amsterdam-Noord. Dit komt overeen met de verklaring van verdachte dat hij en [medeverdachte 2] na hun ontmoeting allebei naar Amsterdam-Noord zijn gegaan.
Gelet op wat er in de bovenstaande drie alinea’s is opgeschreven, kan het scenario dat verdachte vóór de ontvoering zijn telefoon in de witte Volkswagen Golf is vergeten niet worden uitgesloten.
Niet kan worden uitgesloten dat verdachte bij zijn moeder heeft gegeten op het moment van de ontvoering
De verklaring van verdachte dat hij op 19 oktober 2020 tussen 19:00 à 19:30 uur en 20:30 à 20:45 uur bij zijn moeder heeft gegeten, wordt ondersteund door de verklaring van zijn moeder, [naam moeder] , afgelegd bij de rechter-commissaris. Zij heeft verklaard dat verdachte op 19 oktober 2020 bij haar heeft gegeten. Zij heeft ook verklaard dat verdachte haar rond 19:30 uur heeft verteld dat hij zijn telefoon en sleutels was vergeten bij een vriend en dat hij deze spullen ging ophalen. De moeder van verdachte heeft tot slot verklaard dat zij denkt dat verdachte tussen 20:30 en 21:00 uur is weggegaan. De rechtbank kan daarom niet uitsluiten dat verdachte tijdens de ontvoering bij zijn moeder is geweest om te eten. Dat het onduidelijk is of ook (ex-)partner [naam ex-vriendin] die avond bij de moeder van verdachte is geweest, maakt dit niet anders.
Niet kan worden uitgesloten dat de telefoon verdachte door iemand anders is gebruikt
Verdachte heeft in zijn tweede verhoor verklaard dat anderen gebruik kunnen maken van zijn telefoon, omdat hij niet altijd een vergrendelingscode op zijn telefoon heeft. Ook (ex-)partner [naam ex-vriendin] heeft verklaard dat verdachte niet altijd een vergrendelingscode op zijn telefoon heeft gehad. De rechtbank stelt vast dat een telefoon zonder vergrendelingscode eenvoudig door een ander kan worden gebruikt.
Uit het dossier is gebleken dat de telefoon van verdachte tussen 20:52 en 21:03 uur is uitgestraald op Wisseloord. In deze periode is drie keer met de telefoon van verdachte naar [medeverdachte 2] gebeld. Dit is opvallend, omdat de telefoon van verdachte in deze periode nog bij [medeverdachte 2] in de auto zou hebben gelegen. Uit de mastgegevens is echter gebleken dat [medeverdachte 2] niet in de witte Volkswagen Golf heeft gezeten toen het slachtoffer daadwerkelijk is ontvoerd en is meegenomen naar de parkeerplaats bij Ballorig. Uit deze gegevens is ook gebleken dat [medeverdachte 2] mogelijk vanaf 20:58 uur wel op de parkeerplaats bij Ballorig is geweest. De rechtbank maakt hieruit op dat het mogelijk is dat de telefoon van verdachte is achtergebleven in de witte Volkswagen Golf en is meegereden met [medeverdachte 1] en/of [medeverdachte 3] - en/of de onbekend gebleven bestuurder - en het slachtoffer. Het is daarom ook mogelijk dat [medeverdachte 1] of [medeverdachte 3] - of de onbekend gebleven bestuurder - vervolgens met de onvergrendelde telefoon van verdachte naar [medeverdachte 2] heeft gebeld, waarna [medeverdachte 2] naar de parkeerplaats bij Ballorig is gekomen en daar omstreeks 20:58 uur is aangekomen. De rechtbank maakt hieruit ook op dat het mogelijk is dat [medeverdachte 1] of [medeverdachte 3] - of de onbekend gebleven bestuurder - om 20:50 uur met de onvergrendelde telefoon van verdachte een foto van het rijbewijs van het slachtoffer heeft gemaakt. Er kan dus niet worden uitgesloten dat iemand anders dan verdachte tijdens de ontvoering gebruik heeft gemaakt van de telefoon van verdachte.
Conclusie: alternatieve scenario kan niet worden uitgesloten
Gelet op het voorgaande vindt de rechtbank dat niet kan worden uitgesloten dat verdachte zijn telefoon vóór de ontvoering in de witte Volkswagen Golf is vergeten, dat verdachte tijdens de ontvoering bij zijn moeder is geweest en dat iemand anders dus tijdens de ontvoering gebruik heeft gemaakt van de telefoon van verdachte. Verdachte heeft hiermee een aannemelijk alternatief scenario gegeven voor de aanwezigheid van zijn telefoon bij de ontvoering.
De rechtbank spreekt verdachte daarom vrij van deze beschuldiging. Dit leidt er logischerwijs toe dat verdachte ook wordt vrijgesproken van de eerste afpersingspoging op 19 oktober 2020 en van het voorhanden hebben van een vuurwapen of daarop gelijkend voorwerp. Omdat het dossier geen aanleiding bevat voor betrokkenheid van verdachte bij de tweede afpersingspoging op 20 oktober 2020 spreekt de rechtbank verdachte ook hiervan vrij.