ECLI:NL:RBAMS:2021:6302

Rechtbank Amsterdam

Datum uitspraak
5 november 2021
Publicatiedatum
4 november 2021
Zaaknummer
21/5912
Instantie
Rechtbank Amsterdam
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Strafrecht
Procedures
  • Beschikking
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Verlening van een zorgmachtiging op basis van de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg

Op 5 november 2021 heeft de Rechtbank Amsterdam een zorgmachtiging verleend voor de duur van zes maanden aan een betrokkene, geboren in 1990, die lijdt aan een psychische stoornis in de vorm van schizofrenie en een stoornis in cannabisgebruik. De officier van justitie had op 21 september 2021 een verzoek ingediend voor deze zorgmachtiging, waarbij verschillende bijlagen waren gevoegd, waaronder een medische verklaring en een zorgplan. De mondelinge behandeling vond plaats op 22 oktober 2021, waarbij de betrokkene, zijn raadsvrouw, de officier van justitie en een deskundige aanwezig waren.

De rechtbank oordeelde dat de betrokkene ernstig nadeel ondervond, waaronder lichamelijk letsel en een gevaar voor de algemene veiligheid. Er waren geen mogelijkheden voor passende zorg op vrijwillige basis, waardoor verplichte zorg noodzakelijk was. De rechtbank besloot dat de zorgmachtiging ook de door de geneesheer-directeur geadviseerde vormen van verplichte zorg moest omvatten, zoals insluiting en toezicht op de betrokkene. De rechtbank benadrukte dat de zorgmachtiging bij voorraad uitvoerbaar is en geldig is tot en met 5 mei 2022.

De rechtbank concludeerde dat aan de criteria voor verplichte zorg was voldaan en dat er geen minder bezwarende alternatieven beschikbaar waren. De beslissing is genomen met inachtneming van de veiligheid van de betrokkene en de noodzaak om zijn geestelijke gezondheid te stabiliseren. De rechtbank heeft ook aandacht besteed aan de eerdere repatriëringen van de betrokkene naar zijn geboorteland, waarbij het van belang werd geacht dat er een concreet plan van aanpak ligt voor opvang en behandeling in het buitenland.

Uitspraak

beschikking
RECHTBANK Amsterdam
Afdeling Strafrecht
Zorgmachtiging (artikel 2.3, eerste lid, Wet forensische zorg (Wfz) jo. art. 6:5, aanhef en onderdeel a, Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz))
Rekestnummer: 21/5912
Beschikking van de rechtbank op het door de officier van justitie ingediende verzoek tot het verlenen van een zorgmachtiging als bedoeld in artikel 6:4 Wvggz, ten aanzien van:
[betrokkene],
geboren te [geboorteplaats] ([geboorteland]) op [geboortedag] 1990,
zonder vaste woon- of verblijfplaats in Nederland,
thans gedetineerd te: [detentieadres]
bijgestaan door zijn raadsvrouw mr. M.P. Lettinga, advocaat te Amsterdam,
hierna te noemen: betrokkene.

1.Procesverloop

1.1.
De officier van justitie heeft verzocht een zorgmachtiging ten behoeve van betrokkene te verlenen. Dit verzoekschrift is op 21 september 2021 bij de rechtbank binnengekomen. Bij het verzoekschrift zijn de volgende bijlagen gevoegd:
  • de medische verklaring d.d. 16 augustus 2021;
  • het zorgplan inclusief de bijlagen d.d. 16 augustus 2021;
  • de bevindingen van de geneesheer-directeur, zoals weergegeven in een brief d.d. 14 september 2021;
  • de politiegegevens en de strafvorderlijke en justitiële gegevens van betrokkene die relevant kunnen zijn voor de beoordeling van het ernstig nadeel.
1.2.
De mondelinge behandeling van het verzoek heeft plaatsgevonden op 22 oktober 2021 in het gebouw van de rechtbank.
1.3.
Ter zitting zijn aanwezig en worden gehoord:
  • betrokkene;
  • de raadsvrouw van betrokkene;
  • de officier van justitie;
  • de deskundige [persoon 1], psychiater (telefonisch gehoord).

2.Standpunt van het Openbaar Ministerie

De officier van justitie heeft de rechtbank verzocht een zorgmachtiging te verlenen. Ten aanzien van de verschillende vormen van zorg en de op te leggen duur heeft de officier van justitie verwezen naar het verzoekschrift. De officier verzoekt derhalve alle door de geneesheer-directeur nodig geachte vormen van verplichte zorg aan de zorgmachtiging te verbinden

3.Standpunt van betrokkene

De advocaat van betrokkene heeft de rechtbank verzocht het verzoek toe te wijzen en een zorgmachtiging te verlenen. De advocaat heeft de rechtbank verzocht niet alle vormen van verplichte zorg in de zorgmachtiging op te nemen, maar aansluiting te zoeken bij het meest recente zorgplan, opgesteld door zorgverantwoordelijke [persoon 2]: insluiting, uitoefening van toezicht op betrokkene en beperking van het recht op het ontvangen van bezoek worden daarin door de zorgverantwoordelijke immers niet noodzakelijk geacht om het (dreigend) ernstig nadeel weg te nemen.

4.Beoordeling

4.1.
Uit de overgelegde stukken en het behandelde ter zitting is gebleken dat betrokkene lijdt aan een psychische stoornis, in de vorm van schizofrenie en een stoornis in cannabisgebruik.
Deze stoornis leidt tot ernstig nadeel, gelegen in ernstig lichamelijk letsel, maatschappelijke teloorgang, en de situatie dat de algemene veiligheid van personen of goederen in gevaar is.
Om ernstig nadeel af te wenden en de geestelijke gezondheid van betrokkene te stabiliseren heeft betrokkene verplichte zorg nodig.
4.2.
Gebleken is dat er geen mogelijkheden voor passende zorg op vrijwillige basis zijn. Om die reden is verplichte zorg nodig. De in het verzoekschrift genoemde vormen van zorg zijn gebaseerd op het zorgplan, de medische verklaring en het advies van de geneesheer-directeur.
De volgende vormen van zorg worden voor na te noemen duur verzocht:
Vorm van zorg
Duur
toedienen van vocht
6 maanden
toedienen van voeding
6 maanden
toedienen van medicatie
6 maanden
het verrichten van medische controles
6 maanden
het verrichten van andere medische handelingen en therapeutische maatregelen, ter behandeling van een psychische stoornis, dan wel vanwege die stoornis, ter behandeling van een somatische aandoening
6 maanden
beperken van de bewegingsvrijheid
6 maanden
Insluiten
6 maanden
uitoefenen van toezicht op betrokkene
6 maanden
onderzoek aan kleding of lichaam
6 maanden
onderzoek van de woon- of verblijfsruimte op gedrag-beïnvloedende middelen en gevaarlijke voorwerpen
6 maanden
controleren op de aanwezigheid van gedrag-beïnvloedende middelen
6 maanden
aanbrengen van beperkingen in de vrijheid het eigen leven in te richten, die tot gevolg hebben dat betrokkene iets moet doen of nalaten, waaronder het gebruik van communicatiemiddelen
6 maanden
beperken van het recht op het ontvangen van bezoek
6 maanden
opnemen in een accommodatie
6 maanden
4.3.
De voorgestelde verplichte zorg is evenredig en naar verwachting effectief. Bij het bepalen van de juiste zorg is rekening gehouden met de met de veiligheid van betrokkene en met de voorwaarden die noodzakelijk zijn om deelname van betrokkene aan het maatschappelijk leven te bevorderen.
4.4.
De in het zorgplan genoemde zorg zal naar het oordeel van de rechtbank het ernstig nadeel niet voldoende kunnen wegnemen. De rechtbank sluit zich aan bij het verzoekschrift van de officier van justitie en de bevindingen van de geneesheer-directeur, onder andere neergelegd in het schrijven van 14 september 2021, waarin staat opgenomen dat alle door de geneesheer-directeur nodig geachte vormen van verplichte zorg aan de zorgmachtiging moeten worden verbonden gelet op betrokkenes agressie voor opname, voortkomend uit het psychotisch toestandsbeeld. Het is mogelijk dat betrokkene opnieuw ontregelt. In het geval van ontregeling kan dan direct adequaat worden opgetreden.
Daarom zal de rechtbank bepalen dat naast de in het zorgplan opgenomen verplichte vormen van zorg ook de door de geneesheer-directeur nodige geachte vormen van verplichte zorg moet worden verleend, te weten insluiten, uitoefenen van toezicht op betrokkene en beperken van het recht op het ontvangen van bezoek. De rechtbank bepaalt dat het zorgplan hieraan moet worden aangepast.
4.5.
Er zijn geen minder bezwarende alternatieven die hetzelfde beoogde effect hebben.
4.6.
Wat namens betrokkene als verweer is aangevoerd maakt dit niet anders.
4.7.
De rechtbank komt tot de conclusie dat is voldaan aan de criteria voor en doelen van verplichte zorg als bedoeld in de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg. De zorgmachtiging zal dan ook worden verleend.
4.8.
Bij het verlenen van de zorgmachtiging acht de rechtbank het volgende van belang. De rechtbank constateert dat betrokkene al een aantal keren eerder na enkele weken naar [geboorteland] is gerepatrieerd, zonder dat er voldoende behandeling en begeleiding aldaar kon worden gerealiseerd. De rechtbank acht het van belang dat een nieuwe repatriëring goed verloopt en dat thans pas daartoe wordt overgegaan wanneer er een concreet plan van aanpak ligt met betrekking tot de opvang en behandeling van betrokkene in het land van herkomst en ook dat pas tot repatriëring wordt overgegaan zodra er sprake is van voldoende vooruitgang in zijn psychotisch toestandsbeeld. Wanneer betrokkene meer is gestabiliseerd zal de kans op een stabieler en langduriger verblijf in [geboorteland] toenemen.
4.9.
De verschillende vormen van zorg kunnen voor de hieronder gestelde termijnen worden toegepast. Deze termijnen zijn noodzakelijk om het doel van verplichte zorg te realiseren.

5.Beslissing

De rechtbank:
Wijst toehet verzoek van de officier van justitie en
verleent een zorgmachtigingten aanzien van
[betrokkene]
geboren op [geboortedag] 1990 te [geboorteplaats] ([geboorteland]),
inhoudende dat bij wijze van verplichte zorg de volgende maatregelen kunnen worden getroffen:
Vorm van zorg
Duur
toedienen van medicatie
6 maanden
het verrichten van medische controles
6 maanden
het verrichten van andere medische handelingen en therapeutische maatregelen, ter behandeling van een psychische stoornis, dan wel vanwege die stoornis, ter behandeling van een somatische aandoening
6 maanden
beperken van de bewegingsvrijheid
6 maanden
Insluiten
6 maanden
uitoefenen van toezicht op betrokkene
6 maanden
onderzoek aan kleding of lichaam
6 maanden
onderzoek van de woon- of verblijfsruimte op gedrag-beïnvloedende middelen en gevaarlijke voorwerpen
6 maanden
controleren op de aanwezigheid van gedrag-beïnvloedende middelen
6 maanden
aanbrengen van beperkingen in de vrijheid het eigen leven in te richten, die tot gevolg hebben dat betrokkene iets moet doen of nalaten, waaronder het gebruik van communicatiemiddelen
6 maanden
beperken van het recht op het ontvangen van bezoek
6 maanden
opnemen in een accommodatie
6 maanden
Deze zorgmachtiging is bij voorraad uitvoerbaar. De machtiging is geldig vanaf dagtekening en moet binnen twee weken ten uitvoer worden gelegd.
Deze zorgmachtiging is geldig voor de duur van 6 (zes) maanden, te weten uiterlijk tot en met 5 mei 2022.
Deze machtiging is op 5 november 2021 gegeven door
mr. A.A. Spoel, voorzitter,
mrs. W.M.C. van den Berg en C. Wildeman, rechters,
in tegenwoordigheid van mrs. A.E. van der Burg en J.A. Baaijens, griffiers.
De voorzitter is buiten staat om deze
beschikking mede te ondertekenen.
Tegen de beschikking van deze rechtbank staat voor betrokkene beroep in cassatie bij de Hoge Raad open,
in te stellen door een advocaat middels het indienen van een verzoekschrift bij de griffie van de Hoge Raad,
binnen drie maanden na de dag van de uitspraak van deze beschikking.