Uitspraak
RECHTBANK AMSTERDAM
1.[gedaagde 1] ,
[gedaagde 2],
[gedaagde 3],
1.De procedure
- het vonnis in incident van 11 november 2020, en de daarin genoemde stukken,
- de conclusie van antwoord in conventie tevens eis in reconventie, met producties,
- het tussenvonnis van 28 april 2021, waarbij een mondelinge behandeling is bepaald,
- het proces-verbaal van de op 9 september 2021 gehouden mondelinge behandeling, en de daarin vermelde stukken.
2.De feiten
“BestuurArtikel 4
kan slechts worden genomen in een vergadering waarin alle overige bestuursleden aanwezig of vertegenwoordigd zijn, zodat de aanwezigheid of vertegenwoordiging niet noodzakelijk is voor degene over wiens ontslag wordt gestemd.3. Indien het volgens de vorige leden vereiste aantal bestuursleden niet aanwezig of vertegenwoordigd is, wordt een tweede vergadering gehouden, tenminste tien en ten hoogste dertig dagen daarna. In deze tweede vergadering kan - ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde bestuursleden - het betreffende besluit worden genomen met een meerderheid van tenminste drie/vierde deel van de geldig uitgebrachte stemmen.4. In beide gevallen dient in de oproep tot de vergadering te worden vermeld, dat een onderwerp als omschreven in (…) lid 2 aan de orde komt. (…)6. Het bestuur kan ook buiten vergadering besluiten nemen over alle aan de orde komende onderwerpen, ook die vallende onder de onderwerpen die zijn genoemd in lid 1, mits alle bestuursleden zich schriftelijk en met algemene stemmen voor het voorstel uitspreken. (…)”
“Artikel 3 - Bestuur en intern toezichtDe verdeling van taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden ten aanzien van het bestuur van de stichting is ingericht op basis van de volgende uitgangspunten: (…)• het algemeen bestuur oefent binnen de stichting het intern toezicht uit door middel van een goedkeuringsrecht ten aanzien van het strategisch beleid van de stichting en andere door het dagelijks bestuur te nemen majeure besluiten, alsmede door uitoefening van toezicht op de door het dagelijks bestuur gerealiseerde bestuurlijke processen en resultaten. (…)
best practicehet volgende geformuleerd:
“8. Het intern toezicht beslist als werkgever over de profielschets, benoeming, arbeidsvoorwaarden en beloning en beoordeling, schorsing en ontslag van de leden van het bestuur. (…)”
“Volgens de vaste vergaderdata staat er op 23 mei a.s. een bestuursvergadering gepland. Bij deze wil ik de volgende agendapunten toevoegen;3. Stemming over wisseling functie voorzitterschap.”2.10. In een e-mail van 10 mei 2020, 23.07 uur, en een aangetekend verzonden en mede door [naam 1] ondertekende brief van 11 mei 2020 heeft [eiser] aan [gedaagde 1] verzocht een bestuursvergadering uit te schrijven, met als onderwerp het ontslag van [gedaagde 1] als voorzitter en bestuurslid.
“Voorts hebben twee bestuursleden u als voorzitter bij brief van 11 mei 2020 verzocht een vergadering uit te schrijven met als onderwerp stemming voorzitterschap en uw ontslag als bestuurslid (…). U als voorzitter heeft niet aan dit verzoek voldaan, doch in plaats daarvan twee andere vergaderingen op 25 en 27 mei 2020 aangekondigd. Dit is aan te merken als weigering de gevraagde vergadering uit te roepen, zodat verzoekers thans gerechtigd zijn deze gevraagde vergadering zelf uit te roepen (…). Gelet daarop nodig ik u namens verzoekers uit voor deze extra vergadering te houden op 23 mei a.s. na afloop van de reguliere vergadering om 21:00 uur.”
“(…) Ten behoeve van onze ingelaste Algemeen bestuursvergadering op maandag 25 mei a.s. om 09.00 uur (…) verwijs ik je graag i.v.m. een aanvulling op de agenda naar onderstaande 2 krantenartikelen (…).Mocht u om wat voor reden dan ook niet op tijd aanwezig kunnen zijn, laat mij dat dan voortijdig weten zodat we e.e.a. maandag 25 mei a.s. om 9:00 uur middels een conference call alsnog telefonisch kunnen beleggen.”Als bijlage bij deze e-mail is gevoegd de hiervoor onder 2.8 genoemde e-mail van [gedaagde 1] aan [naam 1] voor de vergadering van 25 mei 2020 met als agendapunt (onder meer) het voornemen tot schorsing van [naam 1] .
“(…) Aan u is middels de agenda van onze bestuursvergadering d.d. 27 mei 2020 het voornemen tot uw ontslag kenbaar gemaakt. U bent in de gelegenheid gesteld om tijdens deze vergadering (…) uw zienswijze te geven omtrent uw ontslag. Hiervan heeft u geen gebruik gemaakt. Zaken die tijdens de vergadering van 27 mei 2020 als grondslag benoemd zijn betreffen o.a.:- Bewuste misgebruik van bestuurlijke positie door o.a. willens en weten handelen in strijd met de statuten en het niet naleven van de wet- en regelgeving;- ( Sterk vermoeden en) concrete signalen van het achteraf tegenstrijdige of valselijk opmaken geschriften, die bestemd zijn om tot bewijs van enig feit te dienen om eigen belangen te dienen. Zoals bijvoorbeeld het achteraf opmaken van één of meer bestuursbesluiten teneinde met terugwerkende kracht te doen overkomen alsof er een rechtsgeldige bestuursvergadering (23 mei jl.) heeft plaatsgevonden en daarin rechtsgeldige besluiten zijn genomen;- Vertrouwensbreuk tussen de voorzitter, de heer [gedaagde 1] en de secretaris/penningmeester, de heer [eiser] .Op grond van het bovenstaande heeft het algemeen bestuur, in het belang van de school, het onderwijsproces en de stichting besloten u te ontslaan met directe ingang van 27 mei 2020 (…).”
“Dit besluit in deze vergadering is tot stand gekomen middels 1 stem voor en géén stem tegen waarbij met de aanwezigheid van de voorzitter wordt voldaan aan de statutaire bepaling dat “alle overige bestuursleden aanwezig of vertegenwoordigd zijn” (…).”
“De bestuurlijke crisis van de afgelopen maanden liet zien dat het bestuur niet bij machte was om tijdig aan de herstelopdrachten te voldoen. (…) de rechter moest er begin juni 2020 aan te pas komen om een oplossing mogelijk te maken. De interne strijd ging gepaard met een toenemend aantal berichten over een angstcultuur als gevolg van autoritair en intimiderend optreden van de inmiddels geschorste dagelijks bestuurder, afluisterpraktijken en financiële malversaties. (…) Aan de herstelopdrachten met betrekking tot het functioneren van het bestuur en van checks and balances in de organisatie is op dit moment dan ook niet voldaan. Wel is er met de komst van een interim-bestuurder en een interim-directeur eind juni 2020 toenemend vooruitzicht op herstel van de tekortkomingen in het bestuur van de stichting. Het huidige bestuur laat duidelijke intenties zien om te komen tot meer spreiding van taken en bevoegdheden en versterking van het intern toezicht. (…)
3.Het geschil
in conventie
4.De beoordeling
“geen gevolg geeft, zodanig dat de vergadering wordt gehouden binnen drie weken na het verzoek”.In dat geval zijn de overige bestuursleden bevoegd de vergadering bijeen te roepen (lid 2).
inmiddels is het HR conform aangepast. Het is nu formeel geborgd. HR is ook verzonden aan OI.” SIO c.s. hebben toegelicht dat met HR op het Huishoudelijk Reglement wordt gedoeld, en dat OI staat voor Onderwijsinspectie.
dusbetrekking hebben op besluitvorming door het volledige bestuur, inclusief de bestuurder-directeur, zoals [eiser] betoogt. Weliswaar kan het feit dat in artikel 4 de term bestuur kennelijk in die betekenis wordt gebezigd een aanwijzing voor die uitleg vormen, maar daar staat tegenover dat in artikel 11 wel, en al in het eerste lid, over het algemeen bestuur wordt gesproken, maar verder nergens over het dagelijks bestuur. Dat vormt niet alleen een contra-indicatie voor die uitleg (van [eiser] ), maar duidt tegelijkertijd op de uitleg van SIO c.s. dat dit artikel, en ook artikel 12, louter op het algemeen bestuur betrekking heeft.
alle overige bestuursleden”zoals bedoeld in lid 2 van artikel 12 moet worden verstaan
“alle overige leden van het algemeen bestuur”, en meer algemeen, dat uitsluitend het algemeen bestuur ingevolge de statuten bevoegd is om leden van het algemeen bestuur of het dagelijks bestuur te ontslaan, waarbij daarnaast geldt dat de voorzitter van het algemeen bestuur een doorslaggevende stem toekomt.
.
bij die rechtsverhouding onmiddellijk betrokken persoonen [eiser] niet als een zodanig persoon kan worden beschouwd.
€ 1.126,00 (2 punten, tarief II)