ECLI:NL:RBAMS:2021:3923

Rechtbank Amsterdam

Datum uitspraak
23 juli 2021
Publicatiedatum
28 juli 2021
Zaaknummer
21-007533
Instantie
Rechtbank Amsterdam
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Strafrecht; Strafprocesrecht
Procedures
  • Beschikking
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Niet-ontvankelijkheid klaagschrift ex artikel 552a Sv inzake inbeslagname personenauto

In deze beschikking van de Rechtbank Amsterdam, uitgesproken op 23 juli 2021, is het klaagschrift ex artikel 552a van het Wetboek van Strafvordering (Sv) behandeld. Het klaagschrift was ingediend door een klager, vertegenwoordigd door mr. R.A. van der Horst, die verzocht om teruggave van een inbeslaggenomen personenauto, merk Opel Insignia, met Belgisch kenteken. De auto was in beslag genomen in het kader van een strafzaak tegen de stiefvader van de klager, waarbij het Openbaar Ministerie had vastgesteld dat er een verborgen ruimte in het voertuig was aangetroffen. Deze verborgen ruimte was niet standaard aanwezig en was vermoedelijk aangepast voor criminele doeleinden, wat leidde tot de inbeslagname.

De rechtbank heeft de procesgang uiteengezet, waarbij het klaagschrift op 21 mei 2021 was ontvangen en het Openbaar Ministerie op 28 mei 2021 zijn standpunt had kenbaar gemaakt. Tijdens de openbare raadkamer op 9 juli 2021 zijn zowel de klager als de officier van justitie gehoord. De rechtbank oordeelde dat zij niet toekwam aan een inhoudelijke beoordeling van het klaagschrift, omdat in de strafzaak tegen de heer [persoon] al was beslist over het inbeslaggenomen voertuig. Aangezien de rechtbank in die zaak de onttrekking aan het verkeer van het voertuig had bevolen, had de klager geen belang meer bij het klaagschrift. Daarom werd het klaagschrift niet-ontvankelijk verklaard.

De beslissing werd genomen door mr. G.H. Marcus als voorzitter, samen met mrs. B. Vogel en M. Vaandrager als rechters, en werd uitgesproken op de openbare terechtzitting van 23 juli 2021.

Uitspraak

beschikking

RECHTBANK AMSTERDAM

Afdeling Publiekrecht
Teams Strafrecht
Parketnummer: 13-096434-21
raadkamernummer: 21-007533
Uitspraakdatum: 23 juli 2021
Beschikking op het klaagschrift ex artikel 552a van het Wetboek van Strafvordering (Sv) van:
[klager] ,
[geboortedag 1] 1990,
woonplaats kiezende aan de [adres]
klager, vertegenwoordigd door mr. R.A. van der Horst, advocaat te Amsterdam.

1.De procesgang

Het klaagschrift is op 21 mei 2021 ter griffie van deze rechtbank ontvangen.
Het Openbaar Ministerie heeft op 28 mei 2021 schriftelijk zijn standpunt kenbaar gemaakt.
De rechtbank heeft op 9 juli 2021 mr. R.A. van der Horst en de officier van justitie in openbare raadkamer gehoord.

2.De inhoud van het klaagschrift

Het klaagschrift strekt tot teruggave van de in de strafzaak tegen de heer [persoon] ( [geboortedag 2]1986) met parketnummer 13-096434-21 inbeslaggenomen personenauto merk Opel Insignia met (Belgisch) kenteken [kenteken] (goednummer 6044947).
Deze auto staat op naam van en is eigendom van klager. Klager had de auto aan zijn (stief)vader [persoon] geleend en was op geen enkele manier op de hoogte van of betrokken bij daarmee te plegen strafbare feiten.

3.Het standpunt van het Openbaar Ministerie

De reden voor inbeslagname van het voertuig is gelegen in de omstandigheid dat in het voertuig een verborgen ruimte is aangetroffen. Deze verborgen ruimte werd afgeschermd door afdichting van de middenconsole. Het een en ander werd op zijn plaats gehouden door een aangebrachte sluiting. Deze afgeschermde ruimte is geen voorziening die standaard in deze voertuigen aanwezig is of door de betreffende fabrieken wordt geleverd. Deze ruimte is dus achteraf aangepast. De wijze van aanpassing doet daarom vermoeden dat deze ruimte geen ander doel dient dan het onttrekken aan het ambtelijk toezicht van voorwerpen die zich in de afgeschermde ruimte bevinden. Immers, de afwerking is van dusdanige kwaliteit dat deze ruimte niet te ontdekken is zonder onderzoek. Het is een feit van algemene bekendheid dat voertuigen voorzien van dergelijke verborgen ruimtes doorgaans voor criminele doeleinden worden gebruikt. Het ongecontroleerde bezit van auto’s met verborgen ruimtes doet afbreuk aan een effectieve bestrijding van die criminele doeleinden. Dit is ook in strijd met zowel de wet als het algemeen belang. Het gaat om een voorwerp dat is vervaardigd of bestemd tot het begaan van een strafbaar feit.

4.De beoordeling

De rechtbank komt niet toe aan een inhoudelijke beoordeling van het klaagschrift, nu reeds in de zaak van de heer [persoon] ( [geboortedag 2]1986) met parketnummer 13-096434-21 is beslist over dit inbeslaggenomen voertuig. In die zaak heeft de rechtbank de onttrekking aan het verkeer van het voertuig bevolen. Daarom heeft klager geen belang meer bij het klaagschrift en zal het klaagschrift niet-ontvankelijk worden verklaard.

5.De beslissing

De rechtbank komt tot de volgende beslissing.
De rechtbank verklaart het beklag niet-ontvankelijk.
Deze beslissing is gegeven door:
mr. G.H. Marcus, voorzitter,
mrs. B. Vogel en M. Vaandrager, rechters,
in tegenwoordigheid van mr. J.G.R. Becker, griffier,
en uitgesproken op de openbare terechtzitting van deze rechtbank van 23 juli 2021.