3.4.1Vrijspraak feit 1 primair, 4 voor wat betreft de heling van de autoambulance en 6
Feit 1 primair (diefstal Lotus Elise)
De rechtbank stelt vast dat er een opname is van de diefstal van de Lotus, maar op die beelden is niet met voldoende zekerheid vast te stellen dat verdachte één van de personen is geweest die daarop te zien zou zijn. Om die reden kan niet worden bewezen dat verdachte één van de daders is geweest die de Lotus Elise heeft gestolen.
Feit 4 voor wat betreft de autoambulance
De rechtbank zal verdachte vrijspreken van de heling van de autoambulance omdat de rechtbank van oordeel is dat het dossier steun biedt aan de stelling dat verdachte betrokken is geweest bij de diefstal van de autoambulance. De rechtbank baseert dat op een WhatsApp-gesprek op 18 maart 2017 om 01.06 uur waarin verdachte aangeeft dat hij een autotrailer in Amsterdam Noord heeft zien staan en op een gesprek van diezelfde datum om 03.25 uur waarin verdachte aangeeft dat hij hem heeft. Voorts blijkt uit de aangifte van [persoon 4] dat de autoambulance tussen 17 maart 2017 om 16.00 uur en 19 maart 2017 om 18.00 uur in Amsterdam Noord is gestolen. De gestolen auto-ambulance wordt op 30 maart 2017, tezamen met de, door verdachte, gestolen Porsche en de gestolen VW Transporter aangetroffen in een loods in Amstelveen.
Gelet op bovenstaande is de rechtbank van oordeel dat de verdachte direct betrokken is bij de diefstal van de autoambulance wat in de weg staat aan een veroordeling terzake de ten laste gelegde heling.
Feit 6 (diefstal Mercedes)
Er bevinden zich stills van camerabeelden in het dossier waarop verdachte wordt herkend door verbalisant [verbalisant] . De rechtbank is echter van oordeel dat de stills van onvoldoende kwaliteit zijn om een herkenning op te baseren. Op de beelden, die zich in het dossier bevinden, is immers geen gezicht en huidskleur waar te nemen, terwijl de verbalisant zijn herkenning onder meer baseert op de huidskleur en de gezichtsvorm. De in de woning van verdachte aangetroffen kleding die gelijkend is op kleding die verdachte bij een eerdere herkenning zou hebben gedragen is onvoldoende onderscheidend om tot de vaststelling te komen dat het verdachte is geweest die op de beelden van 21 maart 2018 te zien zou zijn geweest. Met de officier van justitie is de rechtbank van oordeel dat het in de woning van verdachte aantreffen van het kentekenbewijs van de gestolen Mercedes belastend is, maar dat is naar het oordeel van de rechtbank niet voldoende om tot een veroordeling van de ten laste gelegde diefstal te komen. Daarom spreekt de rechtbank verdachte vrij van dit feit.
3.4.2Bewezenverklaring feit 1 subsidiair, 2, 3 primair, 4 voor wat betreft de heling van de Volkswagen Transporter en 5
Feit 1 subsidiair (heling Lotus Elise)
Op 19 januari 2018 doet [persoon 1] aangifte van diefstal van zijn personenauto, merk Lotus, type Elise, kleur geel, kenteken [kenteken 1] . Op 16 december 2017 stond het voertuig nog geparkeerd in de afgesloten parkeergarage De Atleet aan de Hestiastraat te Amsterdam.
Er bevindt zich een tapgesprek in het dossier waaruit blijkt dat verdachte heeft gebeld met [persoon 5] en laatstgenoemde opdracht geeft om een Lotus Elise te verplaatsen van de [adres 2] te Hoorn naar Amsterdam Noord. Een dag na dit gesprek wordt de auto aangetroffen in Amsterdam Noord aan de [adres 3] . [persoon 5] heeft tegenover de politie verklaard dat hij niet zeker weet of hij [verdachte] kent, maar dat hij wel de naam [verdachte] herkent en dat die jongen hem heeft gevraagd om een auto te verplaatsen van Hoorn naar Amsterdam. Die jongen was samen met een man op de sloperij en hij heeft geholpen met het uit de loods duwen van de Lotus. Vervolgens heeft [persoon 5] de auto vervoerd naar de locatie in Amsterdam Noord waar de Lotus is aangetroffen. Mede gelet op het eerdergenoemde gesprek stelt de rechtbank vast dat de [verdachte] waar [persoon 5] het over heeft de verdachte betreft.
Verder bevindt zich in het dossier een tapgesprek van 1 februari 2018 waarin verdachte, na het aantreffen en in beslag nemen van de Lotus Elise, tegen een onbekend gebleven persoon, zegt dat ‘de gele’ gerepareerd moest worden en nu weg is en dat hij zijn investering kwijt is.
In de dagen na de diefstal van de Lotus Elise worden via de telefoon waarvan verdachte, blijkens het dossier, gebruikmaakt verschillende websites bezocht over auto’s. In de telefoon van verdachte zijn onder meer de volgende sporen aangetroffen:
- berichten met teksten ‘ [adres 2] ’ en ‘Hoorn’; en
- foto’s van de omgeving van de [adres 2] te Hoorn.
Ook belt verdachte met het autobedrijf [naam autobedrijf] . [verdachte] belt ‘voor die Lotus Elise Demontage S1 model’. Hij is op zoek naar een alarmkast met afstandsbediening.
Gelet op het voorgaande komt de rechtbank tot de conclusie dat de verdachte na de diefstal van de Lotus de beschikkingsmacht heeft gehad over de Lotus, waarbij de verdachte wist dat de auto afkomstig was van diefstal. Daarmee komt de rechtbank tot een bewezenverklaring van het aan verdachte onder feit 1 subsidiair ten laste gelegde.
Feit 2 (heling microfoons)
De rechtbank acht – met de officier van justitie – bewezen dat verdachte tezamen en in vereniging met medeverdachte [medeverdachte] twee uit misdrijf verkregen microfoons voorhanden heeft gehad, terwijl zij wisten dat deze van misdrijf afkomstig waren.
Feit 3 primair (diefstal Porsche) en feit 4 (heling Volkswagen Transporter)
De rechtbank acht bewezen dat verdachte samen met anderen de Porsche heeft gestolen door middel van braak. Ook acht de rechtbank bewezen dat verdachte de Volkswagen Transporter opzettelijk heeft geheeld.
Op 30 maart 2017 heeft mevrouw [persoon 6] namens de heer [persoon 2] aangifte gedaan van diefstal van diens personenauto, merk Porsche, type Carrera, model 4S, kleur grijs, kenteken [kenteken 2] . In de nacht van 30 maart 2017 is het afgesloten voertuig weggenomen uit de parkeergarage van Q-park aan de Aaron Coplandstraat te Amsterdam.
Op camerabeelden van de parkeergarage Q-park is de vernieling van de slagbomen en de diefstal van de Porsche te zien. Er zijn drie personen in beeld. De Porsche is uitgerust met een volgsysteem, waardoor de auto, dezelfde dag, wordt getraceerd in een loods te Amstelveen. Uit het dossier blijkt dat getuige [getuige] heeft gezien hoe de Porsche die nacht rond 02.00 uur op een aanhanger naar de loods werd gereden. Uit het dossier volgt verder dat de vader van verdachte vermoedelijk de huurder is van de loods. De verhuurder gaf het telefoonnummer op van de huurder dat verdachte opgeeft als het nummer van zijn ‘ [bijnaam] ’.
Er bevinden zich in het dossier WhatsApp-gesprekken tussen verdachte en medeverdachte [medeverdachte] . In een WhatsApp-gesprek van 28 maart 2017 vraagt medeverdachte [medeverdachte] aan verdachte of hij T-shirts kan maken met ‘pp’ en ‘service’ erop. Verdachte geeft aan dit niet nodig te vinden, want ze kijken volgens hem niet zo diep. Daaropvolgend stuurt verdachte een foto van een witte Volkswagen Transporter, met daarop aangebrachte bestickering, met de tekst ‘Porsche [naam] Service 24/7’, naar medeverdachte [medeverdachte] . In de begeleidende tekst van het bericht zegt verdachte: ‘aan zoiets moet je denken’. Medeverdachte [medeverdachte] antwoordt dat hij dit geweldig vindt en is van mening dat het niet fout kan gaan.
Op 31 maart 2017, de dag na de inbeslagname van de voertuigen uit de loods in Amstelveen, bericht verdachte aan medeverdachte [medeverdachte] dat de ‘waggie’, de bus en de trailer die ochtend door de politie (‘blauw’) in beslag zijn genomen. Verdachte stuurt tevens twee foto’s mee waarop de gestolen Porsche en de gestolen Volkswagen Transporter met daarop aangebrachte bestickering, met de tekst ‘Porsche [naam] Service 24/7’ te zien zijn. Verdachte liet medeverdachte [medeverdachte] weten dat hij die ochtend al had gezien dat de Porsche (‘die 4s’) als gestolen stond geregistreerd.
Op basis van het voorgaande komt de rechtbank tot de conclusie dat verdachte samen met anderen de Porsche heeft gestolen. Er is sprake van diefstal met braak nu daarbij onder meer de slagbomen van de parkeergarage zijn vernield en de staalkabel waarmee de Porsche aan een Harley Davidson was bevestigd is doorgeknipt.
Er wordt een gestolen Volkswagen Transporter in de loods aangetroffen met daarop aangebrachte bestickering, met de tekst ‘Porsche [naam] Service 24/7’. Van deze diefstal bevindt zich een aangifte in het dossier. Op de inbeslaggenomen telefoon van verdachte is een foto aangetroffen waarop een persoon poseert voor de Volkswagen Transporter met een aanhanger met daarop de gestolen Porsche. De foto is gemaakt op 30 maart 2017 om 04.04 uur. De Volkswagen Transporter is bestickerd. Er is nog een tweede foto van de bestickerde Volkswagen Transporter op de telefoon van verdachte aangetroffen.
Uit het voorgaande maakt de rechtbank op dat verdachte de beschikkingsmacht heeft gehad over de Volkswagen Transporter en komt de rechtbank tot de conclusie dat verdachte deze opzettelijk heeft geheeld.
Feit 5 (diefstal Audi)
De rechtbank acht – met de officier van justitie – bewezen dat verdachte zich samen met anderen schuldig heeft gemaakt aan diefstal met braak van de Audi van [naam bedrijf bv]
Er bevindt zich een aangifte in het dossier van de heer [persoon 7] namens [naam bedrijf bv] Uit camerabeelden in het dossier blijkt dat de auto op 29 april 2016 is weggenomen.
Uit het dossier volgt dat op de beelden is te zien dat drie personen de parkeergarage binnenkomen. Vervolgens is te zien dat zij om een voertuig heen staan. Er wordt een zwartkleurig voorwerp in de kofferbak gelegd, de verlichting van het voertuig gaat aan en de Audi rijdt weg. Op de beelden is te zien dat het gaat om de Audi van [naam bedrijf bv] , voorzien van kenteken [kenteken 5] . Eén van de personen zit op de motorkap van de rijdende auto en lijkt de weg te wijzen. Eén zit achter het stuur en de ander loopt achter het voertuig. De rechtbank maakt hieruit op dat de drie jongens tezamen en in vereniging de Audi hebben gestolen en dat er sprake is van diefstal met braak.
In het dossier bevindt zich een herkenning van verdachte door verbalisant [verbalisant] . De verbalisant heeft de bewegende beveiligingsbeelden gekeken. In het proces-verbaal van herkenning zijn stills opgenomen. Op de stills is te zien dat de persoon die de verbalisant herkent als verdachte recht in de camera kijkt. De rechtbank acht de herkenning betrouwbaar en bruikbaar voor het bewijs nu de beelden duidelijk genoeg zijn en verbalisant [verbalisant] verdachte vier weken eerder twee achtereenvolgende dagen uitgebreid heeft verhoord.