Uitspraak
RECHTBANK AMSTERDAM
1.De procedure
- het tussenvonnis van 11 maart 2020,
- het deskundigenbericht van 25 augustus 2020,
- de conclusie uitlaten deskundigenbericht van [eiseres] ,
- de antwoordconclusie na deskundigenbericht van Credit Life.
2.De verdere beoordeling
Concluderendlijkt het mij het meest aannemelijk, dat de suïcide van betrokkene het uitvloeisel is geweest van overweldigende emoties in de vorm van een combinatie van narcistische woede en verlatingsangst. Die emoties hadden een langdurige voorgeschiedenis in het kader van persoonlijkheidsproblematiek. Voor een vrijwel uit het niets plotseling opkomende psychose (c.q. een ‘bouffée délirante aigue’) vind ik onvoldoende aanknopingspunten. Dat maakt betrokkene’s suïcide niet minder tragisch en betekent ook niet dat daaraan geen psychische pathologie ten grondslag lag. Dit betekent alleen dat aan de strikte criteria voor de uitzondering op de uitsluiting van de polis niet wordt voldaan. (…)
beantwoording van de vraagstelling:
nietaannemelijk, dat de heer [naam overledene] suïcide heeft gepleegd als gevolg van een acuut psychotische toestand, zoals deze in hetzelfde vonnis is bedoeld. (…)”.
“Voor een vrijwel uit hetniets plotseling opkomende psychose(c.q.een ‘bouffée délirante aigue’) vind ik onvoldoende aanknopingspunten.”. Credit Life vindt dat de conclusie van [eiseres] dat de deskundige of de rechtbank is uitgegaan van een verkeerd begrip niet opgaat, omdat de deskundige beide begrippen heeft geduid en heeft toegepast op de feiten. De vraagstelling is dus niet gekleurd door jurisprudentie en wel toegespitst op deze casus, aldus Credit Life.
“Voor een vrijwel uit het niets plotseling opkomende psychose (c.q. een ‘bouffée délirante aigue’) vind ik onvoldoende aanknopingspunten.”(zie pagina 11 van het deskundigenrapport), waar Credit Life terecht op heeft gewezen.
Los daarvan heeft de deskundige de beantwoording van de gestelde vraag ook op een andere wijze benaderd, door te onderzoeken welke oorzaak de suïcide in dit geval gehad kan hebben. Daarbij is hij tot de conclusie gekomen dat een andere oorzaak van de suïcide aannemelijk is, namelijk dat de suïcide van betrokkene “
het uitvloeisel is geweest van overweldigende emoties in de vorm van een combinatie van narcistische woede en verlatingsangst. Die emoties hadden een langdurige voorgeschiedenis in het kader van persoonlijkheidsproblematiek.”(zie 2.2.). Ook gezien deze conclusies en de onderbouwing daarvan - waarbij de deskundige zich rekenschap heeft gegeven van de verschillen in terminologie tussen de polis en de vraagstelling - kan niet worden aangenomen dat de deskundige tot een ander antwoord zou zijn gekomen als in de vraagstelling de terminologie van de polis zou zijn gebruikt.
bouffée délirant aigue’, zodat de verzekeraar tot uitkering moet overgaan.
‘bouffée délirante aigue’onvoldoende aanknopingspunten vindt, treft de kritiek op de vraagstelling geen doel.
dussprake was van een acuut psychotische toestand, omdat de deskundige tot de conclusie is gekomen dat de suïcide van betrokkene anders kan worden verklaard, namelijk dat deze
“…het uitvloeisel is geweest van overweldigende emoties in de vorm van een combinatie van narcistische woede en verlatingsangst. Die emoties hadden een langdurige voorgeschiedenis in het kader van persoonlijkheidsproblematiek.”(zie 2.2.).
1.357,50(2,5 punt × tarief € 543,00)