Uitspraak
1.Procesverloop
juli 2020;
2.Beoordeling
2 juli 2020. Deze medische verklaring is opgesteld door mevrouw P.M.D.G. Sonneveld, specialist ouderengeneeskunde. Zij is blijkens de medische verklaring op hetzelfde werkadres werkzaam als waar betrokkene verblijft. Dit is volgens de advocaat van betrokkene in strijd met artikel 26, zevende lid Wzd, waarin is bepaald dat de in artikel 26, vijfde lid onder d Wzd bedoelde medische verklaring niet kan worden verstrekt door een arts die is verbonden aan de zorgaanbieder van de accommodatie waar betrokkene reeds verblijft.
Kamerstukken II2019/20, 35456, nr. 2).
,,niet bij diens behandeling betrokken was''wordt vervangen door
,, die ten minste gedurende één jaar geen zorg heeft verleend aan de cliënt en ten opzichte van de zorgaanbieder onafhankelijk functioneert''. Voorts komt het zevende lid van artikel 26 Wzd te vervallen. Uit pagina 6 van de Memorie van Toelichting bij voornoemd voorstel van wet (
Kamerstukken II2019/20, 35456, nr. 3) blijkt dat voor deze formulering is gekozen, omdat in de praktijk bleek dat de bestaande formulering in de Wzd er voor zorgde dat het moeizaam was een medische verklaring te verkrijgen. Deze praktische bezwaren zijn ook in onderhavig geval tijdens de mondelinge behandeling door de aanwezige specialist ouderengeneeskunde aangehaald. De gekozen formulering bleek voorts in de Wzd een strengere uitwerking te hebben dan onder de Wvggz (
Kamerstukken II2019/20, 35456, nr. 6, p. 3). Met de aanstaande wijziging heeft de wetgever beoogd de kern van het bedoelde artikel beter naar voren te laten komen, waarbij het belang van betrokkene wordt geoptimaliseerd. Het dient te gaan om een arts die onafhankelijk is en die niet eerder bij de behandeling betrokken is geweest. De bedoeling van het toekomstig vervallen verklaarde artikel 26, zevende lid Wzd blijft daarmee onverkort gelden: het onafhankelijk functioneren van de arts die de medische verklaring opstelt ten aanzien van de zorgaanbieder die reeds zorg verleent aan betrokkene.
Kamerstukken II2013/14, 32399, nr. 10, p. 86).
leidt tot ernstig nadeel. Dit ernstig nadeel bestaat uit ernstige zelfverwaarlozing en maatschappelijke teloorgang. Betrokkene is niet in staat voor zichzelf te zorgen. In de thuissituatie nam zij haar medicatie onregelmatig in. Ook is betrokkene meerdere malen in verwarde toestand van straat gehaald. Betrokkene kan niet zelfstandig de weg vinden en is gedesoriënteerd in plaats en tijd. Zij is afhankelijk van zorg en hulp bij algemene dagelijkse levensverrichtingen, medicatietoediening en dagstructuur.
3.Beslissing
[betrokkene], geboren op
[geboortedatum] 1930;
.