4.4.Bewijsmiddelen
1. Een proces-verbaal van bevindingen met nummer PL1300-2020001628 van 3 januari 2020, in de wettelijke vorm opgemaakt door de daartoe bevoegde opsporingsambtenaren [opsporingsambtenaar 1] , [opsporingsambtenaar 2] , [opsporingsambtenaar 3] , [opsporingsambtenaar 4] en [opsporingsambtenaar 5] , doorgenummerde pagina 7-15.
Dit proces-verbaal houdt onder meer in als verklaring van voornoemde verbalisanten, zakelijk weergegeven:
Wij, verbalisanten bevonden ons op donderdag 2 januari 2020 omstreeks 16.14 uur, in burger gekleed
en met een speciale actie belast, op de Prins Hendrikkade te Amsterdam ter hoogte van café [naam café] .
Ik, [opsporingsambtenaar 5] , liep voorbij de pinautomaat aldaar en zag op de pinautomaat skimapparatuur zitten. Ik zag dit
aan de brede grijze camerastrip die bovenaan het beeldscherm zit bevestigd. Ik heb al meerdere keren
dit type skimapparatuur zien zitten op de pinautomaat. Ik zag tevens in het mondstuk voor de bankkaarten een zwartkleurig opzetstuk zitten die fungeert als kaartlezer.
Bij skimming wordt er op een pinautomaat onopvallend een camera geplaats die de pincodes opneemt
en opslaat van slachtoffers op een SD kaart. Daarnaast zit er bij het mondstuk (plaats waar de pinpas in gaat) een onopvallend opzetstuk die de zwarte magneetstrip leest en gegevens opslaat van de bankpas.
De twee apparaten slaan dan vervolgens de hele dag pinpas en pincode gegevens op die later door de verdachte met een geavanceerd computer kunnen worden uitgelezen. Deze gegevens worden dan weer overgezet op blanco passen.
Wij, [opsporingsambtenaar 5] , [opsporingsambtenaar 1] , [opsporingsambtenaar 2] en [opsporingsambtenaar 3] , stonden rondom de pinautomaat te posten. Ik, [opsporingsambtenaar 5] , zag
vervolgens rond 20.30 uur een man lopen die een beetje schichtig om zich heen keek. Ik zag namelijk dat hij langs de betreffende pinautomaat liep en er naar keek, terwijl hij verder geen handelingen maakte om te gaan pinnen. Ik zag vervolgens dat hij verder liep naar de hoek van de straat en weer omdraaide. Ik zag dat hij vervolgens weer langs de pinautomaat liep en er weer naar keek. Deze man bleek later te zijn genaamd: [verdachte] geboren op [geboortedag 1] 1971 te [geboorteland] .
Ik stond bij de [naam winkel] te posten en zag dat er een tweede man naar [verdachte] liep. Ik kreeg het vermoeden dat de mannen elkaar kende en zag dat ze met elkaar spraken. Deze tweede man bleek later te zijn genaamd: [medeverdachte] geboren op [geboortedag 2] 1969 te [geboorteland] .
Wij zagen dat [medeverdachte] en [verdachte] steeds in de richting van de geldautomaat keken aan de overkant van de straat waarop de skimapparatuur gevestigd was. Wij, [opsporingsambtenaar 3] en [opsporingsambtenaar 4] , zagen dat beide mannen eerst naar de geldautomaat liepen. Vervolgens namen zij plaats op het terras van dit café en na ongeveer 2 a 3 minuten stonden zij weer op. Zij liepen toen in één tempo naar de geldautomaat. Ik, [opsporingsambtenaar 4] , zag dat [verdachte] naar de automaat liep en pal tegen de automaat ging staan en zijn handen naar de automaat bracht. Ik zag dat [medeverdachte] met zijn rug gekeerd naar de automaat ging staan tegen [verdachte] aan. Door zijn opstelling met zijn rug naar de automaat toe onttrok hij het zicht op de handelingen van [verdachte] bij de automaat.
Ik, [opsporingsambtenaar 5] , zag ook dat [verdachte] bij de pinautomaat stond en met zijn armen handelingen verrichtte en
dat [medeverdachte] met zijn rug naar [verdachte] stond. Hij is breed en groot en zorgde voor een goede
afdekking. Ik zag dat [medeverdachte] een paar keer om zich heen keek en de omgeving nauwlettend in
de gaten hield. Alvorens dat [medeverdachte] en [verdachte] de pinautomaat naderde, had ik [opsporingsambtenaar 5] , nog
gezien dat de skimapparatuur er nog op bevestigd zat. De eerst volgende personen die bij de pinautomaat kwamen waren [medeverdachte] en [verdachte] .
Na ongeveer één minuut zagen wij, [opsporingsambtenaar 5] , [opsporingsambtenaar 3] en [opsporingsambtenaar 4] dat [medeverdachte] en [verdachte] weg
liepen bij de automaat naar de Martelaarsgracht. Ik, [opsporingsambtenaar 5] , liep direct naar de pinautomaat en keek of
de apparatuur er nog op bevestigd zat. Dit bleek niet het geval.
Halverwege de Nieuwezijds Voorburgwal stopten zij met lopen en haalde [verdachte] de skimmingapparatuur tevoorschijn. Hij liet deze aan [medeverdachte] zien en hij nam vervolgens de apparatuur over. Vervolgens liepen beiden via Spui, Singel, Amstel, Nieuwe Herengracht, Hortus Plantsoen, Nieuwe Keizersgracht naar de Plantage Muidergracht.
Daar eenmaal aangekomen liepen zij naar een geparkeerde auto namelijk een Toyota Yaris met
Bulgaars kenteken: [kenteken] . Wij wilden beide mannen niet de auto laten starten en riepen luid en duidelijk ‘Politie’.
Hierop zagen wij, [opsporingsambtenaar 3] , [opsporingsambtenaar 5] en [opsporingsambtenaar 4] , dat [medeverdachte] een weggooi beweging maakte met
1. hand richting het naast gelegen park. Hij gooide iets weg wat eruit zag als lang, smalle grijs kleurige
strip. Dit bleek later de afgehaalde camerastrip te zijn. Hierna rende [medeverdachte] hard weg richting de Plantage Kerklaan. Ik, [opsporingsambtenaar 5] , hield in de auto de verdachte [verdachte] aan. Door onbalans zagen wij dat [medeverdachte] op straat viel waarop wij hem konden aanhouden.
Na de aanhouding zocht ik, [opsporingsambtenaar 2] , met een zaklamp in het park ter hoogte van waar [medeverdachte] de strip had neergegooid. Ik trof op deze locatie de camerastrip aan die gebruik is voor
skimming. In deze camerastrip zat tevens een micro SD kaart met pingegevens van slachtoffers. Ik, [opsporingsambtenaar 5] , vond in de Toyota Yaris een SD kaart adapter waarmee je de SD kaart op de computer kunt lezen.
Na de aanhouding trof ik, [opsporingsambtenaar 5] , onder de verdachte [verdachte] de volgende vatbare goederen aan:
Een tweezijdige haak schroevendraaier, waarmee je het skimmings mondstuk mee kunt verwijderen.
Een zelf gefabriceerde pin, een mes en diverse bankpassen.
In de Toyota Yaris werden verder nog twee [naam hotel 1] kaarten aangetroffen en een briefje met het
adres: [adres] . Op dit adres staat [naam hotel 2] gevestigd.
Ik, [opsporingsambtenaar 3] , trof bij insluitingsfouillering onder de verdachte [medeverdachte] het skimming mondstuk aan in zijn broek.
Uit onderzoek bleek alleen [verdachte] te zijn ingeschreven in een twee persoonskamer met nummer 164 vanaf 2 januari tot 5 januari 2020.
2. Een proces-verbaal van bevindingen, binnentreden hotel, met nummer PL1300-2020001628 van 3 januari 2020, in de wettelijke vorm opgemaakt door de daartoe bevoegde opsporingsambtenaren [opsporingsambtenaar 3] en [opsporingsambtenaar 5] , doorgenummerde pagina 16-20.
Dit proces-verbaal houdt onder meer in als verklaring van voornoemde verbalisanten, zakelijk weergegeven:
Alles wat vatbaar was en te linken was aan skimming is in beslaggenomen.
- 8 micro SD kaarten die gebruikt worden om beelden op te slaan van pinnende slachtoffers.
-10 SD kaarten adapters, die gebruikt worden om SD kaarten in computer te stoppen.
- computer muis
- 2 laptops HP en TOSHIBA
- Twee stroomkabels/adapters
- Lijmpistool en soldeerbout
- 2 geheugenbanken
- spanningmeter, oplader en stekkerdoos
- plakband, dubbelzijdig tape, secondelijm, schaar, pincet en vijl
- 6 skimmings apparatuur waarvan 3 camera’s en 3 kaartlezers mondstukken.
- 3 zakjes met verschillende kabels en stekkers ten behoeve van skimming apparatuur
3. Een proces-verbaal van bevindingen met nummer PL1300-2020001628-36 van 2 april 2020, in de wettelijke vorm opgemaakt door de daartoe bevoegde opsporingsambtenaar [opsporingsambtenaar 6] , ongenummerd.
Dit proces-verbaal houdt onder meer in als verklaring van voornoemde verbalisant, zakelijk weergegeven:
Uit het onderzoek op de inbeslaggenomen gegevens is gebleken dat er groot hoeveelheid beeldmateriaal aanwezig was. Ik verbalisant [opsporingsambtenaar 6] zag dat er 259320 afbeeldingen op de computer stonden waarop duidelijk een toetsenbord van een vermoedelijke pinautomaat zichtbaar was. Ik verbalisant heb vervolgens gekeken in de geïnstalleerde programma’s op het computersysteem. Ik zag dat er op 30-07-2019 een tweetal drivers geïnstalleerd werden op het systeem. De drivers betroffen voor de volgende systemen: [naam systeem 1] en [naam systeem 2] . Beide systemen zijn systemen die gericht zijn op het lezen en creëren van betaalpassen, codekaarten of toegangspassen. Ambtshalve is het ons bekend dat deze systemen vaak gebruikt wordt voor skimming doeleindes. Met deze apparaten worden de gekopieerde gegevens van de betaalpassen overgeschreven op een blanco pas. Met deze blanco passen wordt er vervolgens geld gepind bij pinautomaten. Gezien het feit dat in dit betreffend onderzoek diverse cardreaders zijn aangetroffen die pinpasgegevens kopiëren en dat we camerabeelden hebben aangetroffen waarop zichtbaar pincodes werden in getoetst op een keyboard van een pinautomaat kunnen we zeer waarschijnlijk zeggen dat de houder van de computer zich bezig houdt met skimming werkzaamheden.
Ons is bekend dat de gegevens van de magneetstrip, van onder andere bankpasjes, door de skim apparatuur wordt uitgelezen en in een bestand, meestal een zogenoemd Zip bestand met een .rar extensie, wordt opgeslagen. De gegevens betreffen dan twee cijferreeksen afkomstig van de magneet strip en soms in combinatie met de verkregen pincode. Wij hebben tussen de veiliggestelde gegevens gezocht naar tekstbestanden welke aan deze opmaak voldoen. Deze zijn door ons op meerdere plekken aangetroffen.
Ik verbalisant heb tevens het volgende gevonden op het systeem. In de browsers historie van Google Chrome, vond ik dat er een vliegticket op naam van [verdachte] was bekeken.
Het proces-verbaal van de terechtzitting van 2 juli 2020, inhoudende de eigen verklaring van verdachte, zakelijk weergegeven:
Ik sliep in die hotelkamer. Ik heb de spullen gezien. Ik sliep daar samen met [medeverdachte] .