8.2.De beoordeling door de rechtbank
Het toetsingskader voor oplegging van de ISD-maatregel volgt uit artikel 38m van het Wetboek van Strafrecht en uit de “Richtlijn voor Strafvordering bij meerderjarige veelplegers” van het Openbaar Ministerie. Deze criteria worden samen de ‘harde criteria’ genoemd. Om de ISD-maatregel te kunnen opleggen, dient daarnaast te zijn voldaan aan de zogenaamde ‘zachte criteria.’ Dit houdt in dat uit een advies van de reclassering of een andere instantie moet blijken dat er geen alternatief voor oplegging van de ISD-maatregel bestaat.
De rechtbank stelt voorop dat onderscheid dient te worden gemaakt tussen enerzijds de vraag of voldaan is aan de harde en zachte criteria en anderzijds de vraag of oplegging van de ISD-maatregel ook passend en geboden is. Dat voldaan is aan de harde en zachte criteria en de ISD-maatregel dus kan worden opgelegd, betekent niet per definitie dat dit ook aangewezen is.
De rechtbank is van oordeel dat voldaan is aan de voorwaarden die artikel 38m van het Wetboek van Strafrecht aan het opleggen van de ISD-maatregel stelt. De rechtbank heeft hiervoor immers bewezen verklaard dat verdachte in december 2019 een misdrijf heeft begaan waarvoor voorlopige hechtenis is toegelaten. Uit het strafblad van 12 mei 2020 blijkt dat verdachte gedurende de vijf jaren voorafgaand aan voornoemde periode meer dan driemaal wegens een misdrijf onherroepelijk is veroordeeld tot een vrijheidsbenemende straf, terwijl de in dit vonnis bewezen verklaarde feiten zijn begaan na tenuitvoerlegging van deze straffen en er, zoals blijkt uit de reclasseringsrapportages van 6 maart 2020 en 8 juni 2020, ernstig rekening mee moet worden gehouden dat de verdachte wederom een misdrijf zal begaan. Verder eist de veiligheid van personen of goederen het opleggen van deze maatregel, gezien de ernst en het aantal van door verdachte begane soortgelijke feiten.
De rechtbank heeft vervolgens gekeken of voldaan is aan de aanvullende voorwaarde die volgt uit de “Richtlijn voor Strafvordering bij meerderjarige veelplegers” van het Openbaar Ministerie. Deze
voorwaarde houdt in dat over een periode van vijf jaren voor meer dan tien misdrijffeiten processen-verbaal tegen verdachte moeten zijn opgemaakt, waarvan ten minste één proces-verbaal moet zijn opgemaakt in de laatste twaalf maanden, terug te rekenen vanaf de pleegdatum van het laatst gepleegde feit. De rechtbank concludeert dat dit het geval is. Dit betekent dat aan de harde criteria is voldaan.
Vervolgens rijst de vraag of ook voldaan is aan de zachte criteria. De rechtbank heeft gekeken naar het reclasseringsadvies van 6 maart 2020, waarvan de conclusie luidt:
De reclassering adviseert om bij veroordeling een onvoorwaardelijke ISD-maatregel op te leggen. De kerntaak van de reclassering is om een plan van aanpak op te stellen met
(zorg-)interventies in het strafrechtelijk kader dat de meest reële kans biedt op het terugdringen van recidive. Deze kerntaak wordt bemoeilijkt als het gaat om een onderdaan van de Europese Unie die geen duurzaam verblijf heeft in Nederland en niet in zijn eigen onderhoud kan voorzien. De leefomstandigheden van de heer [verdachte] zijn uitzichtloos en schrijnend. Echter, onder de huidige wet- en regelgeving zijn er geen realistische (reclasserings-)doelstellingen om dit te doorbreken. Bijzondere voorwaarden bij vonnis zijn niet mogelijk.
De rechtbank heeft verder gekeken naar het reclasseringsadvies van 8 juni 2020, dat op de terechtzitting nader is toegelicht door de opsteller en deskundige de heer E. Kuijer. Hij heeft – zakelijk weergegeven – onder meer het volgende verklaard:
Of aan de zachte criteria is voldaan, kan niet worden vastgesteld. Er is nooit eerder hulp aangeboden binnen een forensisch kader of ambulante behandeling, omdat hij gelet op zijn positie geen gebruik kan maken van voorzieningen in Nederland. Dit betekent dat niet kan worden gezegd dat verdachte eerder aangeboden hulp niet heeft aangegrepen. Het is mogelijk reclasseringstoezicht op te leggen. Dit zou kunnen worden uitgevoerd. De reclassering kan met verdachte naar een uitzendbureau gaan. Ik begrijp de terughoudendheid van de reclassering Amsterdam. Ik begrijp dat zij obstakels zien bij onder andere het zoeken naar legaal werk. Toch wil ik deze uitdaging wel aangaan.
Naar het oordeel van de rechtbank is aan de zachte criteria voldaan. De rechtbank volgt de deskundige niet in zijn opvatting dat pas aan de zachte criteria is voldaan wanneer daadwerkelijk begeleiding en behandeling is aangeboden en dit door de houding van de betrokkene niet is geslaagd. Naar het oordeel van de rechtbank volstaat dat verdachte gelet op zijn maatschappelijke positie geen recht heeft op voorzieningen, waardoor de weg van een drangkader door middel van bijzondere voorwaarden niet zinvol is.
ISD-maatregel passend en geboden
Nu de rechtbank heeft vastgesteld dat aan de harde en zachte criteria voldaan is, rijst de vraag of oplegging van de ISD-maatregel passend en geboden is. De rechtbank overweegt daartoe als volgt. Verdachte heeft tezamen en in vereniging met zijn mededader met behulp van een geprepareerde tas dure producten weggenomen bij het winkelbedrijf Douglas. Het heeft er alle schijn van dat verdachte in een georganiseerd verband misdrijven pleegt. Gelet op de aard van het bewezenverklaarde feit is de rechtbank van oordeel dat het recidiverisico door middel van een voorwaardelijk strafdeel met bijzondere voorwaarden niet tot een aanvaardbaar niveau kan worden teruggebracht. De rechtbank is dan ook van oordeel dat oplegging van de ISD-maatregel passend en geboden is.
Duur van twee jaar, geen aftrek voorarrest
De rechtbank zal de ISD-maatregel voor de maximale termijn van twee jaar opleggen en de tijd die door verdachte voor de tenuitvoerlegging van deze uitspraak in verzekering en voorlopige hechtenis is doorgebracht, niet in mindering brengen op de duur van de maatregel. Anders dan de raadsman heeft betoogd, is een kortere periode dan twee jaar niet voldoende om repatriëring naar [geboorteland] te bewerkstelligen. Er ligt immers nog geen concreet plan van aanpak gericht op terugkeer naar het land van herkomst.