Uitspraak
RECHTBANK AMSTERDAM
vonnis van de kantonrechter
de besloten vennootschap Libra International B.V.
1. [gedaagde sub 1]
2. [gedaagde sub 2]
3. [gedaagde sub 3]
4. [gedaagde sub 4]
5. [gedaagde sub 5]
6. [gedaagde sub 6]
7. [gedaagde sub 7]
8. [gedaagde sub 8]
9. [gedaagde sub 9]
10. [gedaagde sub 10]
11. [gedaagde sub 11]
14. [gedaagde sub 14]
VERLOOP VAN DE PROCEDURE
mr. C. Liefting en mr. M.L. Diepenhorst. Voorts zijn verschenen mevrouw [gedaagde sub 2] , de heer [gedaagde sub 3] , mevrouw [gedaagde sub 4] , de heer [gedaagde sub 7] en mevrouw [gedaagde sub 9] , met hun gemachtigde mr. P. Commandeur. Partijen hebben ter zitting hun standpunten toegelicht. De gemachtigden hebben pleitaantekeningen overgelegd. Na verder debat is de zaak naar de rol verwezen voor het nemen van aktes. Vervolgens is een datum voor vonnis bepaald.
GRONDEN VAN DE BESLISSING
Feiten
Artikel 4(1) Het gehuurde is bestemd om te worden gebruikt als woonruimte. Het is huurder niet toegestaan een andere bestemming aan het gehuurde te geven. (…)Artikel 7(1) Het is huurder niet toegestaan het gehuurde geheel of gedeeltelijk door derden te laten gebruiken, of aan derden in onderhuur af te geven.(…)Artikel 8(1) Het is huurder niet toegestaan aan het gehuurde iets aan te brengen, te veranderen of weg te breken.(…)(3) Hetgeen huurder in of aan het gehuurde zal hebben aangebracht, veranderd of weggebroken (…) zal hij bij het einde van de huur in stand moeten laten zonder daarvoor enig vergoeding van verhuurder te kunnen vorderen. Evenwel kan verhuurder bij het einde van de huur van huurder vorderen dat het gehuurde in de staat wordt gebracht waarin het bij het aangaan van de huurovereenkomst verkeerde.(…)Artikel 10(1) Huurder is verplicht het gehuurde, met inbegrip van het daartoe behorende sanitair, bij voortduring in goede staat van onderhoud te houden (…)(…)(3) Huurder is verplicht de geringe en dagelijkse reparaties (…) uit te voeren.
Bijzondere bepalingenPartijen komen overeen, dat hetgehelebinnenonderhoud voor rekening van huurder is, o.a. electra, verwarming, plafonds, wanden, vloeren, keuken, badkamer, leidingen, kortom alles wat zich inpandig bevindt.Verhuurder is aansprakelijk voor het buitenonderhoud.Huurder heeft het recht van onderhuur. Bij beëindiging van deze overeenkomst dient het gehuurde leeg en ontruimd te worden opgeleverd.
Uit de resultaten van het onderzoek stellen wij vast dat de hierboven genoemde woning (…) zonder vergunning van burgemeester en wethouders van een zelfstandige in een onzelfstandige woonruimte is omgezet. (…)LegalisatieAls eigenaar bent u verantwoordelijk voor het rechtmatig gebruik van uw bezit. Dit betekent dat u de hierboven beschreven overtreding ongedaan dient te maken. Dit kunt u doen door de kamergewijze verhuur van de woning aan afzonderlijke huishoudens te staken. Tenzij u van oordeel bent dat deze situatie met een vergunning gelegaliseerd kan worden. In dat geval dient u binnen 4 weken na dagtekening van deze brief een aanvraag om een omzettingsvergunning in te dienen bij [loket] (…).
Toetsing aan het bestemmingsplanAanvraagDe initiatiefnemer wil de bovenwoning aan de [adres] omzetten naar tien zelfstandige woningen. Er vinden alleen inpandige bouwactiviteiten plaats.(…)ConclusieSamenvattend wordt geconcludeerd dat uw bouwplan niet in strijd is met het bestemmingsplan. (…) Een eventueel door u in te dienen aanvraag om omgevingsvergunning zal mogelijk wel leiden tot het door u gewenste resultaat.
vordering en verweer in conventie
vordering en verweer in reconventie
beoordeling in conventie en reconventie
Vervolgens is de vraag wat de strekking is van de bijzondere bepalingen in de huurovereenkomst. [gedaagde sub 1] heeft toegelicht dat het gehuurde destijds geheel moest worden opgeknapt en dat hij een aannemersbedrijf had dat dit kon uitvoeren. Met het oog op zijn pensioen heeft hij met de toenmalige verhuurder afgesproken dat hij in het gehuurde kamers zou gaan verhuren, waarbij hij de verantwoordelijkheid kreeg voor de volledige inpandige verbouwing. Die verklaring sluit aan bij de bijzondere bepalingen uit de overeenkomst en levert een aannemelijke uitleg op van wat partijen destijds bedoeld hebben. Feiten of omstandigheden die een andere uitleg onderbouwen zijn door Libra niet naar voren gebracht. De conclusie is dan dat het [gedaagde sub 1] op grond van de huurovereenkomst was toegestaan het gehuurde kamergewijs onder te verhuren en daarvoor de nodige bouwkundige aanpassingen te doen.
BESLISSING
€ 240,00 aan salaris gemachtigde;