4.1.Bewijs overwegingen voor de zaken A en B
Standpunt officier van justitie
De officier van justitie vordert de bewezenverklaring van alle in de zaken A en B ten laste gelegde gekwalificeerde diefstallen en pogingen daartoe.
In alle zaken is voldoende wettig en overtuigend bewijs. De overtuiging volgt uit de aard van het bewijs en de modus operandi die verdachte in veel zaken telkens weer hanteert. Om de hoofdingang binnen te komen doet hij vaak of hij aan het bellen is en komt dan zonder sleutel naar binnen op het moment dat iemand naar buiten loopt. Om de verschillende bedrijven binnen te komen schuwt hij geen geweld. Hij beukt en trapt zijn weg naar binnen waardoor er veel schade is aan deuren en kasten.
Verdachte heeft daarnaast zelf geen verklaring willen afleggen die een andere conclusie zou rechtvaardigen dan dat hij degene is geweest die de inbraken heeft gepleegd en die de goederen heeft weggenomen. In bijna alle zaken zijn camerabeelden van goede kwaliteit waardoor betrouwbare herkenningen hebben plaatsgevonden. Er zijn verschillende verbalisanten die verdachte herkennen van de camerabeelden wat de betrouwbaarheid van de herkenningen versterkt. Opvallend is dat verdachte vaak goed in beeld is en dat zijn gezicht in veel gevallen te zien is. Daarnaast zijn in een aantal zaken dactyloscopische sporen of DNA sporen gevonden die wijzen op verdachte.
De raadsman verzoekt verdachte ten aanzien van de feiten 1, 2, 4, 13, 14 en 16 in zaak A primair vrij te spreken en subsidiair vrij te spreken van de ten laste gelegde braak/verbreking.
Voor wat betreft de feiten 3, 6 en 8 in zaak A verzoekt de raadsman om integrale vrijspraak.
De raadsman verzoekt ten aanzien van de feiten 5, 12 en 17 in zaak A en de feiten 1 en 2 in zaak B alleen om de ten laste gelegde braak/verbreking niet bewezen te verklaren.
Voor de feiten 9, 10, 11 en 15 in zaak A refereert de raadsman zich aan het oordeel van de rechtbank.
Ten slotte verzoekt de raadsman ten aanzien van feit 7 in zaak A om vrijspraak van de bedrijfsinbraken bij Spaces en Tide Water Marine en laat hij zich niet uit over een eventuele bewezenverklaring van de bedrijfsinbraak bij Clickfox.
De raadsman stelt dat, om braak/verbreking of gebruik van valse sleutel vast te kunnen stellen, de aangifte alleen onvoldoende is. Er zal ook een proces-verbaal van de politie moeten zijn waarin schade is vastgesteld of het gebruik van de valse sleutel/toegangspas zal geregistreerd moeten zijn in het systeem van het bedrijf.
Sommige foto's zijn van onvoldoende kwaliteit om hierop een herkenning te kunnen baseren. Voor wat betreft feit 3 kan het proces-verbaal van herkenning niet voor het bewijs worden gebruikt nu de stills van de camerabeelden niet bij het proces-verbaal zijn gevoegd.
Het gebruik van schakelbewijs is in deze zaak niet mogelijk nu de modus operandi onvoldoende overeenkomsten vertoond.
Bij de beoordeling van de vraag of de ten laste gelegde feiten bewezenverklaard kunnen worden, heeft de rechtbank de navolgende uitgangspunten in acht genomen.
Het bewijs voor de betrokkenheid van verdachte bij de ten laste gelegde feiten bestaat in dit dossier voor een belangrijk deel uit de herkenningen van verdachte door verschillende verbalisanten op basis van de gemaakte camerabeelden van de bedrijfsinbraken.
Bij de beoordeling van herkenningen staat steeds voorop dat daarbij behoedzaamheid betracht dient te worden. De herkenning van een persoon op beeld kan plaatsvinden, grof gezegd, op basis van diens gezicht, kleding en accessoires en/of postuur, houding en manier van bewegen. Hiervan heeft de gezichtsherkenning onmiskenbaar de hoogste diagnostische waarde. Het gezicht is immers uit zijn aard uniek en de meeste mensen zijn uitstekend in staat gezichten te herkennen.
De rechtbank heeft als eerste beoordelingselement toegepast, of, aan de hand van het bekijken van de stills in het dossier, de beelden voldoende duidelijk en helder zijn om er een gezichtsherkenning op te kunnen baseren, of er met andere woorden voldoende gezichtskenmerken te zien zijn om een herkenning mogelijk te maken. Daarmee nauw in verband staat een tweede beoordelingselement, namelijk hoe goed de herkenner de verdachte kent. Hoe beter men de verdachte (visueel) kent, hoe minder visuele informatie nodig is voor een betrouwbare herkenning. Daarbij geldt dat de visuele kennis waardevoller is als deze is ontstaan uit ontmoetingen in levende lijve dan wanneer deze van een foto of andere beelden afkomstig is. Tevens zijn de aard, frequentie en het tijdsverloop sinds de ontmoeting(en) van belang. Een derde beoordelingselement is het aantal in aanmerking komende herkenningen, die onafhankelijk van elkaar zijn gedaan. Hoe meer dat er zijn, hoe hoger de bewijskracht.
In het geval dat er andere bewijsmiddelen dan herkenningen in het dossier aanwezig zijn die de betrokkenheid van verdachte bij het ten laste gelegde kunnen ondersteunen, zijn deze in de beoordeling betrokken.
De herkenningen hebben plaatsgevonden door de verbalisanten [naam verbalisant 1] ,
[naam verbalisant 2] , [naam verbalisant 3] , [naam verbalisant 4] , [naam verbalisant 5] , [naam verbalisant 6] , [naam verbalisant 7] ,
[naam verbalisant 8] , [naam verbalisant 9] , [naam verbalisant 10] en [naam verbalisant 11] .
De rechtbank heeft deze herkenningen aan de hierboven geformuleerde eisen getoetst.
Alle verbalisanten herkennen verdachte op de stills aan onder meer zijn gezicht, zijn gezichtsuitstraling, zijn baardgroei, haardracht en postuur. Diverse verbalisanten maken melding van de opvallende kale kruin die verdachte heeft. Zij hebben langdurig contact met verdachte gehad, hebben hem aangehouden danwel verhoord.
Naar het oordeel van de rechtbank zijn de stills van de camerabeelden van de ten laste gelegde bedrijfsinbraken van voldoende kwaliteit om herkenningen op te baseren en voldoen de herkenningen van de verbalisanten aan het hiervoor opgenomen besliskader.
Indien de stills zich niet in het dossier bevinden, zal de rechtbank de herkenning niet als bewijsmiddel gebruiken, nu in dat geval niet te controleren is of de beelden van voldoende kwaliteit zijn om herkenningen op te baseren.
Ten slotte overweegt de rechtbank dat op de stills van de feiten 1, 4, 8, 9, 10, 11, 14, 15, 16 en 17 van zaak A en feit 2 in zaak B een kenmerkende kale kruin waarneembaar is.
Voor een bewezenverklaring van de kwalificatie braak, verbreking, of valse sleutels kan niet worden volstaan met de enkele mededeling hiervan in de aangifte. Er zal sprake moeten zijn van ondersteunend bewijs hiervoor in de vorm van een proces-verbaal van bevindingen, een bij de aangifte gevoegde foto of ander steunbewijs.
Verdachte heeft in een aantal gevallen verklaard dat hij wel in de gebouwen aanwezig was ten tijde van de bedrijfsinbraken, maar dat hij daar niet was om te stelen en ook niets heeft gestolen. Hij was daar dan om naar het toilet te gaan, om een broodje in de kantine te eten of om van het uitzicht te genieten.
De rechtbank gaat aan deze verklaring voorbij omdat hieraan geen geloof wordt gehecht. Daartoe is redengevend dat het hier niet publiekelijk toegankelijke (bedrijfsverzamel)gebouwen betreft, die zijn afgesloten door middel van een slot of een pasjessysteem waar je als niet-werknemer alleen op afspraak kunt binnenkomen. Veelal zijn er bij de bedrijven die in zo’n gebouw gehuisvest zijn, eveneens sloten op de deuren of moet men met een pas toegang verkrijgen tot de desbetreffende verdieping. Verdachte werkte niet bij een van de bedrijven en had ook geen afspraak met een van de werknemers van de in die gebouwen gevestigde bedrijven Verdachte heeft niet kunnen uitleggen waarom hij, als hij daadwerkelijk naar het toilet moest, iets wilde eten of van het uitzicht zou willen genieten, niet gebruik kon maken van openbaar toegankelijke voorzieningen. Ook anderszins is hij niet met een (aannemelijke) verklaring gekomen die zijn aanwezigheid verklaard. Daarbij valt op dat de tijdstippen, waar verdachte op de camerabeelden bij de verschillende bedrijven wordt herkend, in de avonduren zijn en/of in het weekend, wanneer de bedrijven over het algemeen gesloten zijn. De rechtbank gaat er daarom van uit dat er voor verdachte geen andere reden was om aanwezig te zijn in de desbetreffende gebouwen dan om geld en/of goederen (trachten) weg te nemen. In het geval op basis van het dossier kan worden vastgesteld dat verdachte ten tijde van de (poging tot) diefstal in het gebouw aanwezig is geweest, zal de rechtbank dan ook bewezen achten dat verdachte die (poging tot) diefstal heeft gepleegd.
Ten aanzien van het in zaak A onder 1 ten laste gelegde
De rechtbank acht op grond van het navolgende, anders dan de raadsman, de diefstal met verbreking bewezen.
Aangever [naam aangever 1] verklaart namens VCKG Holding BV dat hij op 13 juli 2017 omstreeks 18:50 uur gestommel hoorde op de vierde verdieping. De volgende morgen blijkt er te zijn ingebroken. Hij bekijkt de camerabeelden en ziet dat een man op 13 juli 2017 rond 18:30 uur naar de vierde verdieping gaat, vervolgens naar de vijfde verdieping gaat, weer naar de vierde verdieping gaat waar hij een slot forceert en naar binnen gaat. Te zien is dat hij op die etage verschillende lades opentrekt en spullen wegneemt.
De verbalisant relateert in het proces-verbaal van bevindingen dat hij op de dezelfde camerabeelden ziet dat een man met vermoedelijk een soort breekijzer de toegangsdeur openbreekt.
Hoewel deze passage in dit proces-verbaal van bevindingen ook zo valt te lezen dat de verbalisant hier de toegangsdeur op de vijfde etage bedoelt, gaat de rechtbank ervan uit dat het hier de toegangsdeur van de vierde etage betreft. De verbalisant beschrijft namelijk dezelfde beelden die de aangever heeft beschreven en waarover de aangever duidelijk zegt dat het hier de vierde etage betreft. Nu het bovendien het bedrijf van aangever zelf is, waar de inbraak plaatsvond, ligt een vergissing in etage van hem niet voor de hand. De rechtbank acht verder op grond van de herkenningen door de verbalisanten [naam verbalisant 1] en [naam verbalisant 2] van verdachte van de stills van de camerabeelden alsmede op basis van de aangifte bewezen dat verdachte de op de tenlastelegging vermelde goederen heeft weggenomen.
Ten aanzien van het in zaak A onder 2 ten laste gelegde feit.
De rechtbank acht op grond van het navolgende de diefstal bewezen en zal verdachte overeenkomstig het standpunt van de raadsman vrijspreken van het gekwalificeerde deel.
In dit dossier bevindt zich weliswaar geen proces-verbaal van herkenning van verdachte maar in het gebouw waar de diefstal heeft plaatsgevonden is even daarna een blikje sinas aangetroffen in de prullenbak van het invalidentoilet. Dit blikje is bemonsterd en na onderzoek bleek er een match te zijn met het DNA van verdachte. Aangeefster verklaart dat de toiletten even daarvoor zijn gereinigd zodat het onaannemelijk is dat iemand anders dan verdachte dat blikje daar heeft neergelegd. Aangeefster verklaart dat een geldkistje met daarin ongeveer een bedrag van € 60,- is weggenomen. De rechtbank acht bewezen dat verdachte diegene is geweest die het geldbedrag heeft weggenomen. Daar doet niet aan af dat in eerste instantie door aangeefster wordt verklaard dat geen goederen worden gemist en dat een half jaar later alsnog aangifte van diefstal van een geldbedrag van ongeveer € 60,- is gedaan.
De diefstal met braak acht de rechtbank niet bewezen nu er geen aanwijzingen aanwezig zijn dat het kistje en/of het geldbedrag door middel van braak of verbreking is gestolen.
Ten aanzien van het in zaak A onder 3 ten laste gelegde feit.
De rechtbank acht op grond van het navolgende, anders dan de raadsman, de diefstal bewezen maar zal verdachte overeenkomstig het standpunt van de raadsman vrijspreken van het gekwalificeerde deel.
In deze zaak is aangifte gedaan van diefstal van twee MacBook's van het bedrijf Volanti BV. Vanuit twee niet afgesloten kasten zijn twee laptops gestolen en bij binnenkomst zag aangever dat de toegangsdeur van het bedrijf was geforceerd en dat meerdere plekken op de deur waren ingedrukt. In het dossier bevindt zich echter geen vaststelling van de schade aan de deur en zijn geen foto's van de schade bijgevoegd.
Op de derde verdieping van het gebouw waar Volanti is gevestigd, is een kartonnen verpakking met de tekst "Revel Water" aangetroffen. De schenktuit van deze verpakking is bemonsterd en na onderzoek bleek dat het aangetroffen DNA matcht met het DNA van verdachte. De rechtbank acht het niet aannemelijk dat de kartonnen verpakking door iemand anders dan door verdachte daar is neergelegd, nu bij het op dezelfde etage gevestigde bedrijf Eventix vergelijkbare verpakkingen met de tekst "Revel Water" in de koelkast liggen. Voorts komt verdachte niet met een aannemelijke verklaring hoe zijn DNA daar terecht is gekomen.
De rechtbank zal het proces-verbaal van herkenning niet voor het bewijs gebruiken nu de stills van de camerabeelden niet zijn bijgevoegd.
Ten aanzien van het in zaak A onder 4 ten laste gelegde feit.
De rechtbank acht op grond van het navolgende, anders dan de raadsman, de diefstal bewezen maar zal verdachte overeenkomstig het standpunt van de raadsman vrijspreken van het gekwalificeerde deel.
De aangever van Cateringbedrijf Vermaat verklaart dat een kluis met geweld van de muur is afgetrokken en dat uit deze kluis een geldbedrag van € 450,- is weggenomen.
Voor deze schade is geen ondersteuning in het dossier aanwezig. Naast de aangifte baseert de rechtbank haar oordeel op de herkenning van verdachte van de stills van de camerabeelden opgemaakt door verbalisant [naam verbalisant 11] .
Ten aanzien van het in zaak A onder 5 ten laste gelegde feit.
De rechtbank acht op grond van het navolgende de diefstal bewezen, maar zal verdachte overeenkomstig het standpunt van de raadsman vrijspreken van het gekwalificeerde deel.
In deze zaak is op de camerabeelden te zien dat een persoon met een andere persoon naar binnen glipt. Te zien is dat een persoon meerdere etages bezoekt en deuren opent, mogelijk met een toegangspas en te zien is dat hij een MacBook in een rugtas stopt. Voor het gebruik van een toegangspas door verdachte is geen ondersteuning in het dossier aanwezig nu hiervan geen registratie is vermeld.
De diefstal wordt bewezen verklaard op grond van de aangifte door Benaulim BV van diefstal van drie MacBook's uit de kantoorruimte van Docler Holding Amsterdam en op grond van het proces-verbaal van herkenning van verdachte van de stills van de camerabeelden, opgemaakt door verbalisant [naam verbalisant 2] .
Ten aanzien van het onder A onder 6 ten laste gelegde feit.
De rechtbank acht op grond van het navolgende, anders dan de raadsman, de diefstal met verbreking bewezen.
Aangever, de heer [naam aangever 2] verklaart dat voor ongeveer het bedrag van € 10.000,- aan diverse foto/computer apparatuur van hem persoonlijk en van het bedrijf LindenIT BV is weggenomen. De deur van LindenIT BV stond open en het kozijn was opengetrapt. In het proces-verbaal van sporenonderzoek is gerelateerd dat meerdere verbrekingen aan de slotzijde van de toegangsdeur zichtbaar zijn.
Op een archiefkast en op de buitenzijde van de toegangsdeur is bloed aangetroffen en na onderzoek is vastgesteld dat het DNA van verdachte afkomstig is. Voor het aantreffen van zijn bloed op de kasten en de toegangsdeur heeft verdachte geen verklaring gegeven. Verbalisant [naam verbalisant 1] herkent verdachte van de stills van de camerabeelden.
Ten aanzien van het onder A onder 7 ten laste gelegde feit.
De rechtbank acht op grond van het navolgende, anders dan raadsman, de diefstal met braak bij Spaces bewezen. De diefstal met valse sleutel bij Tide Water Marine acht zij, anders dan de raadsman, ook bewezen. Ten slotte acht de rechtbank de diefstal met valse sleutel bij Clickfox bewezen.
In deze zaak wordt een handpalmafdruk op de lade van een werkplek aangetroffen. Deze blijkt na onderzoek overeen te komen met de handpalm van verdachte.
Het bedrijf Clickfox doet aangifte van diefstal van diverse kantoorartikelen en 1 sjaal. Het bedrijf Tide Water Marine doet aangifte van diefstal van een creditcard waarmee € 750,- zou zijn gepind. Bij het bedrijf Spaces is aangifte gedaan van de diefstal van 2 loper-sleutels en twee elektronische toegangstags.
De rechtbank zal de diefstallen bewezen verklaren, behalve de diefstal van het geldbedrag van € 750,- bij Tidewater Marine nu hiervoor geen onderbouwing in het dossier aanwezig is. De rechtbank baseert haar oordeel op de aangetroffen handpalmafdruk van verdachte waarvoor hij geen aannemelijke verklaring heeft gegeven en de verklaring van de aangever van gebouwbeheerder Spaces, de heer [naam aangever 3] , dat op de camerabeelden is te zien dat dezelfde persoon zichtbaar is als op de camerabeelden van feit 9, inbraak bij Spaces aan de [adres 1] .
Voor wat betreft het gekwalificeerde onderdeel van de diefstallen zal de rechtbank bij Spaces bewezen verklaren dat verdachte de goederen onder zijn bereik heeft gebracht door middel van braak nu in het proces-verbaal van bevindingen sporenonderzoek wordt vastgesteld dat een kluisje met een onbekend breekvoorwerp is opengebroken.
Bij Clickfox en Tide Water Marine is door de verbalisant vastgesteld dat hoogstwaarschijnlijk door middel van een valse sleutel de toegang is verschaft. Nu verdachte even daarvoor in het kantoor van Spaces twee loper sleutels en keytags heeft gestolen gaat de rechtbank er van uit dat verdachte zich tot de kantoren van Clickfox en Tide Water Marine de toegang heeft verschaft door middel van een valse sleutel.
Ten aanzien van het in zaak A onder 8 ten laste gelegde feit.
De rechtbank acht op grond van het navolgende, anders dan de raadsman, de diefstal met valse sleutel bewezen.
In het dossier bevindt zich een aangifte van diefstal van Dentsu Aegis Network dat twee MacBook Pro's, een iPhone, een schoudertas en een toegangspas zijn gestolen. In het systeem van het bedrijf staat geregistreerd dat een onbevoegd persoon op 24 oktober 2017 rond 20:19 uur is binnengekomen. Het badgenummer van de toegangspas komt overeen met die van een oud medewerker. Verdachte wordt herkend van de stills van de camerabeelden van dit tijdstip door verbalisant [naam verbalisant 1] .
Ten aanzien van het in zaak A onder 9 ten laste gelegde feit.
De rechtbank acht op grond van het navolgende de diefstal met braak bij Guess en Storm Digital en de poging tot diefstal bij Shearwater Advocatuur met braak bewezen.
In het dossier bevindt zich een viertal aangiftes van diefstal.
In de aangifte van de gebouwbeheerder Spaces, locatie [adres 1] , wordt vermeld dat de dader bij een drietal bedrijven heeft ingebroken en dat vier deuren zijn geforceerd.
Aangeefster [naam aangeefster 1] verklaart in haar aangifte namens Guess dat in haar bedrijf lades waren geforceerd waarin haar laptop en iPhone lagen, dat de laptop en de iPhone weg waren en dat zij schade zag aan de deur. Bijgevoegd bij de aangifte van Guess zijn foto's van de geforceerde lades en van een geforceerde deur.
In de aangifte van Storm Digital staat vermeld dat op de gehele achtste verdieping waar Storm Digital is gevestigd deuren zijn geforceerd. In de aangifte van Shearwater Advocatuur is ook vermeld dat een deur is geforceerd en zijn foto's hiervan aan de aangifte toegevoegd.
Verbalisanten [naam verbalisant 2] en [naam verbalisant 5] herkennen verdachte van de stills van de camerabeelden. De aangever van gebouwbeheerder Spaces, de heer [naam aangever 3] , verklaart bovendien dat op de beelden dezelfde man is te zien als op de beelden van de eerdere inbraak bij Spaces, locatie [adres 2] (feit 7).
Op grond van het bovenstaande acht de rechtbank de diefstallen met braak en de poging tot diefstal met braak bewezen. Voor de braak bij het bedrijf Storm Digital is weliswaar geen ondersteuning in het dossier aanwezig in de vorm van foto's of een proces-verbaal van bevindingen. De aangifte van Spaces dat er een viertal deuren zijn geforceerd en de bijgevoegde foto's van braaksporen bij de aangiftes van Shearwater Advocatuur en Guess vormen naar het oordeel van de rechtbank in dit geval wel voldoende ondersteuning voor het feit dat ook bij Storm Digital sprake is van diefstal met braak.
Ten aanzien van het in zaak A onder 10 ten laste gelegde feit.
De rechtbank acht op grond van het navolgende de diefstal met braak bewezen.
In de aangifte van Dutch Solar Group BV staat vermeld dat diverse goederen zijn gestolen en dat de deuren van het pand waren geforceerd waarvan één uit de sponning was gehaald.
In het proces-verbaal van bevindingen staat gerelateerd dat aan de deur en het kozijn schade waarneembaar is. Vastgesteld wordt dat het indrukspoor in het deurkozijn moet zijn gemaakt met een breekvoorwerp. Voorts heeft verbalisant [naam verbalisant 1] verdachte van de stills van de camerabeelden herkend.
Ten aanzien van het in zaak A onder 11 ten laste gelegde feit.
De rechtbank acht op grond van het navolgende de diefstal met braak bij Local Eyes en Starbucks en de poging tot diefstal met braak bij Sudarshan, Seolab en Telefonica bewezen. De rechtbank zal verdachte vrijspreken van de diefstal met braak bij het bedrijf Regus.
Starbucks heeft bij de aangifte tot diefstal met braak een aantal foto's gevoegd waarop een zwaar beschadigde deur is te zien.
Het bedrijf Local Eyes heeft ook aangifte van diefstal gedaan waarbij wordt opgemerkt dat de dader zich met geweld de toegang tot het kantoor heeft verschaft. Voor de braak is bij het bedrijf Local Eyes geen direct steunbewijs in het dossier aanwezig maar de rechtbank gebruikt als steunbewijs dat in de aangifte van gebouwbeheerder Regus staat vermeld dat de toegangsdeur van Local Eyes is verbroken, bij welke aangifte foto's van beschadigde deuren zijn gevoegd. Dit in combinatie met de aangifte en foto's van Starbucks acht de rechtbank bewezen dat ook bij Local Eyes sprake is van diefstal met braak. Hierbij heeft de rechtbank ook betrokken de herkenning van verdachte van de stills van de camerabeelden door verbalisant [naam verbalisant 1] .
Verder zijn ten laste gelegd een viertal pogingen tot diefstal met braak. De rechtbank komt tot een partiële vrijspraak van de poging tot diefstal bij Regus nu niet uit het dossier blijkt dat Regus zelf in dat gebouw een eigen kantoor en/of eigendommen heeft. In de aangifte van Regus staat vermeld dat bij de bedrijven Sudarshan, Seolab en Telefonica de toegangsdeuren zijn verbroken met daarbij gevoegd foto's van een aantal beschadigde deuren. Kennelijk is verdachte met grof geweld te keer gegaan. Op een van de deuren staat in grote letters Telefonica vermeld. De rechtbank zal deze foto's gebruiken ter ondersteuning van alle drie de pogingen tot diefstal met braak en zal deze dan ook bewezen verklaren.
Ten aanzien van het in zaak A onder 12 ten laste gelegde feit.
De rechtbank acht op grond van het navolgende, anders dan de raadsman, de twee diefstallen met braak bij World First en Sony Pictures bewezen. De rechtbank spreekt verdachte vrij van de poging tot diefstal met braak bij The Office Operators.
De aangevers van World First en Sony Pictures doen beiden aangifte van diefstal met braak.
Bij World First wordt gezien dat een deur met grof geweld is opengebroken. Bij Sony Pictures verklaart de aangever dat de deur is geforceerd en dat de schoonmaakster schaafsel heeft zien liggen bij de toegangsdeur.
De gebouwbeheerder The Office Operators locatie Piet Heinkade, [naam gebouwbeheerder] , heeft aangifte gedaan van vernieling van vijf deurposten, waarschijnlijk begaan met een breekvoorwerp en verklaart dat sprake is van dezelfde dader als bij feit 15, The Office Operators locatie Nieuwezijds Voorburgwal. Voorts heeft de verbalisant [naam verbalisant 1] verdachte herkend op de stills van de camerabeelden.
De rechtbank acht op grond van het voorgaande de diefstallen bewezen en zal ook de braak bewezen verklaren. De aangifte van The Office Operators, waarin staat vermeld dat de deuren zijn geforceerd, wordt ter ondersteuning gebruikt voor de aangiftes van diefstal met braak van Sony Pictures en World First.
De rechtbank zal verdachte vrijspreken van de poging tot diefstal met braak bij de The Office Operators nu in het dossier geen aanwijzingen zijn dat dit bedrijf zelf in dat gebouw een eigen kantoor en/of eigendommen heeft.
Ten aanzien van het in zaak A onder 13 ten laste gelegde feit.
De rechtbank acht op grond van het navolgende, anders dan de raadsman, de diefstal bij Dolby International bewezen, maar zal verdachte overeenkomstig het standpunt van de raadsman vrijspreken van het gekwalificeerde onderdeel.
De rechtbank acht op grond van de aangifte en de herkenning van verdachte van de stills van de camerabeelden door de verbalisant [naam verbalisant 5] bewezen dat verdachte laptops en rugtassen bij Dolby International heeft gestolen. Er zijn geen aanwijzingen in het dossier dat de diefstal met braak heeft plaatsgevonden.
Ten aanzien van het in zaak A onder 14 ten laste gelegde feit.
De rechtbank acht op grond van het navolgende, anders dan de raadsman, de diefstal bij Markit Group Limited bewezen maar zal verdachte overeenkomstig het standpunt van de raadsman vrijspreken van het gekwalificeerde onderdeel.
In de aangifte van Markit Group Limited staat vermeld dat goederen zijn gestolen en dat verdachte via de nooduitgang naar binnen is gekomen kennelijk door middel van braak.
Voorts wordt verdachte herkend van de stills van de camerabeelden door de verbalisanten [naam verbalisant 6] , [naam verbalisant 7] en [naam verbalisant 8] . In het dossier is geen ondersteuning aanwezig dat de diefstal met braak heeft plaatsgevonden.
Ten aanzien van het in zaak A onder 15 ten laste gelegde feit.
De rechtbank acht op grond van het navolgende de diefstal met braak bij Context Logix en IP2 bewezen. Ook acht zij de poging tot diefstal met braak bij Wish bewezen, alsmede de poging tot diefstal bij Adyen. Zij zal verdachte vrijspreken van de poging diefstal met braak bij The Office Operators.
In het dossier bevinden zich aangiftes van diefstal van goederen van Context Logix BV en IP2. Bij de aangifte van Context Logix BV staat vermeld dat de deur die toegang geeft tot de bedrijfsruimte was ingetrapt en dat vijf ladenblokken waren opengebroken. De gestolen notebook zat in één van die laden. Ter ondersteuning zijn zowel van de ingetrapte deur als van de opengebroken ladenblokken foto's bij de aangifte gevoegd.
In de aangifte van IP2 wordt melding gemaakt van een inbraak. In de aangifte van de gebouwbeheerder The Office Operators wordt verklaard dat de toegangsdeur van IP2 is opengebroken.
Als bijlage zijn foto's toegevoegd van beschadigde deuren. Voorts verklaart aangeefster
[naam gebouwbeheerder] namens The Office Operators locate Nieuwezijds Voorburgwal dat op de camerabeelden dezelfde dader is te zien als de eerdere inbraak in het gebouw van The Office Operators, locatie [adres 3] , bij feit 12.
Tevens herkennen de verbalisanten [naam verbalisant 9] en [naam verbalisant 3] verdachte op de stills van de camerabeelden.
Op grond van al het bovenstaande in onderlinge samenhang beschouwd, acht de rechtbank bewezen dat verdachte twee diefstallen met braak heeft gepleegd bij Context Logix BV en IP2
In de aangifte van The Office Operator staat dat bij Wish een deur is opengebroken en dat bij Adyen geen schade is vastgesteld en dat waarschijnlijk een van de medewerkers van Wish is vergeten de deur van het kantoor af te sluiten. Bij de aangifte van The Office Operators zijn foto's van beschadigde deuren gevoegd. Op grond hiervan zal de rechtbank de poging tot diefstal met braak bij Wish en bij Adyen de poging tot diefstal bewezen verklaren.
De rechtbank zal verdachte vrijspreken van de poging tot diefstal met braak bij The Office Operators nu niet uit het dossier blijkt dat dit bedrijf een eigen kantoor of eigendommen in het gebouw heeft.
Ten aanzien van het in zaak A onder 16 ten laste gelegde feit.
De rechtbank acht op grond van het navolgende de diefstal bewezen en zal verdachte vrijspreken van het gekwalificeerde onderdeel.
In het dossier bevinden zich twee aangiftes van diefstal met braak van de bedrijven Lioc Patents en Dejavu Events. De verbalisanten [naam verbalisant 2] , [naam verbalisant 6] en [naam verbalisant 7] herkennen verdachte van de stills van de camerabeelden. In de aangiftes wordt weliswaar melding gemaakt van braakschade maar hiervoor is geen ondersteuning aanwezig in het dossier.
Ten aanzien van het in zaak A onder 17 ten laste gelegde feit.
De rechtbank acht op grond van het navolgende, anders dan de raadsman, de diefstal met valse sleutel bewezen.
In het dossier bevinden zich twee aangiftes van diefstal van het bedrijf Monsanto Operations waarbij ook melding wordt gemaakt van braakschade. Voor de braak is geen ondersteuning aanwezig in het dossier. Wel wordt in het proces-verbaal beschreven wat op de camerabeelden is te zien, namelijk dat verdachte met een pasje in zijn hand een deur openmaakt.
Voorts herkent verbalisant [naam verbalisant 1] verdachte van de stills van de camerabeelden.
Ten aanzien van het in zaak B onder 1 ten laste gelegde feit.
De rechtbank acht op grond van het navolgende, anders dan de raadsman, de diefstal met valse sleutel bewezen.
Uit de verklaring aangeefster [naam aangeefster 2] namens Hasbro Nederland BV blijkt dat 10 laptops zijn gestolen. Op dezelfde dag is ook een pas van een medewerker gestolen waarmee toegang kan worden verschaft tot de achtste etage. Uit het systeem blijkt dat om 21:15 uur en om 21:17 uur toegang met deze pas is gezocht tot respectievelijk de brandweerlift en de entreedeur van de parkeergarage. Voor de diefstal gebruikt de rechtbank, naast de aangifte, als bewijsmiddel de herkenning van verdachte op de stills van de camerabeelden door verbalisant [naam verbalisant 10] .
In de aangifte is tevens vermeld dat 6 tot 8 bureauladen zijn geforceerd, alsmede enkele archiefkasten. Voor deze braak is echter geen ondersteuning in het dossier aanwezig.
Ten aanzien van het in zaak B onder 2 ten laste gelegde feit.
De rechtbank acht op grond van het navolgende de diefstal bewezen maar zal verdachte overeenkomstig het standpunt van de raadsman vrijspreken van het gekwalificeerde deel.
In het dossier bevinden zich twee aangiftes waaruit blijkt dat 2 laptops zijn gestolen die elk toebehoren aan de bedrijven ArboNed BV en Fontem Ventures. Hierbij is melding gemaakt van braak op kluisjes en het gebruik van valse sleutels om kluisjes te openen. Uit het dossier valt niet op te maken dat de laptops uit de kluisjes zijn gestolen.
Voor het bewijs van de diefstal van de 2 laptops zal de rechtbank naast de aangiftes de herkenning door verbalisant [naam verbalisant 1] van verdachte op de stills van de camerabeelden gebruiken.