Uitspraak
RECHTBANK AMSTERDAM
1.Verloop van de procedure
- het schriftelijke wrakingsverzoek ingekomen op 20 april 2018;
- de schriftelijke reactie van de rechter;
- het proces-verbaal van de behandeling ter terechtzitting met gesloten deuren van 12 april 2018;
- de e-mail van 26 april 2018 van mr. H.A. van Hapert, de advocaat van de wederpartij (de ex-partner van verzoeker, hierna te noemen: de vrouw) naar aanleiding van het wrakingsverzoek;
- de brief van de gemachtigde van verzoeker aan de griffier van de rechter van 22 mei 2018 naar aanleiding van de toezending van het proces-verbaal;
- een ongedateerde brief van verzoeker aan de gemachtigde van verzoeker.
2.De feiten
“na ontvangst van het verweerschrift heb ik zo snel mogelijk de stukken verzameld die relevant zijn. Gelet op het verschil in standpunten vind ik het van belang dat u kennis kunt nemen van deze producties. In de brief van de rechtbank is een inleveringstermijn van 10 dagen genoemd maar in het landelijk procesreglement staat geen termijn en kan zelfs ter zitting nog stukken overgelegd worden. Uit stukken blijkt dat het anders zit dan de moeder aangeeft.”Namens de advocaat van de moeder is aangevoerd dat:
“Het gaat om een goede voorbereiding. De vader heeft iemand op valselijke manier benaderd. Als ik een soortgelijk verslag zie wil ik uitzoeken hoe het zit en in hoeverre de verklaring klopt. Ik heb cliënt gebeld voor overleg maar vanwege de achtergrondgeluiden van het kind kon ik haar hierover niet spreken.De advocaat van verzoeker heeft aangevoerd dat:
“Er wordt gelijk een label geplakt aan de vader. Het is niet in het belang van het kind als advocaten een bepaalde kwalificatie aan partijen geven. Ik maak daar bezwaar tegen. Er zitten producties bij die op 9 april al zijn toegestuurd. Er moet voor de advocaat een moment zijn geweest om dit te bespreken met de moeder.”De rechter heeft als haar beslissing meegedeeld:
“dat zij gelet op de bij verweerschrift overgelegde mail van praktijk [ ] de advocaat van de moeder kan volgen in zijn standpunt dat hij hier verder onderzoek naar had willen doen. De WhatsApp gesprekken worden in de procedure toegelaten nu de moeder erkent dat zij deze gesprekken met de vader heeft gevoerd. De rechter staat productie 6, 9,12 toe, productie 7,8,10,11,13,14 - waar de rechter niet over beschikt – en 15 worden niet toegelaten, nu deze te laat zijn ingediend en met name nu uit het eerder ingediende verweerschrift blijkt dat er onder een andere naam door de vader contact is gezocht met praktijk [ ]. Het indienen van deze producties had eerder gemoeten en dit had ook eerder gekund.”
3.De gronden van het verzoek
4.Het standpunt van de vrouw
5.De reactie van de rechter
De familierechter is pro-actief bij het vinden van de werkelijke problemen die bij partijen spelen en het faciliteren van partijen in het zoeken naar passende oplossingen voor hun problemen.” Deze kritische houding kan wellicht confronterend zijn, maar betekent niet dat sprake is van vooringenomenheid. Tijdens de mondelinge behandeling heeft de rechter uitgebreid de tijd genomen om partijen nader tot elkaar te brengen. Daarbij heeft de rechter zich kritisch opgesteld jegens beide partijen en heeft zij gehamerd op het belang van [ ] bij een goede verstandhouding van zijn ouders.