Op 25 januari 2018 heeft de Rechtbank Amsterdam uitspraak gedaan in een strafzaak tegen een verdachte, geboren in 1983 en zonder vaste woon- of verblijfplaats in Nederland. De rechtbank heeft de verdachte schuldig bevonden aan meerdere strafbare feiten, waaronder winkeldiefstal, belediging en het opzettelijk overtreden van gebiedsverboden. De feiten vonden plaats tussen augustus en oktober 2017. De rechtbank heeft de zaken gevoegd behandeld en op 11 januari 2018 de zitting gehouden. De officier van justitie, mr. A. Kerkhoff, heeft gevorderd dat de verdachte de maatregel van plaatsing in een inrichting voor stelselmatige daders (ISD-maatregel) opgelegd zou krijgen voor de duur van twee jaar. De verdediging, vertegenwoordigd door mr. S. Aytemur, heeft verzocht om af te zien van deze maatregel, stellende dat er geen rapport was dat de maatregel noodzakelijk maakte.
De rechtbank heeft de vordering van de officier van justitie in overweging genomen en vastgesteld dat de verdachte een lange geschiedenis van criminaliteit heeft, met een veelplegerachtig karakter sinds 2011. De rechtbank heeft ook een rapport van de GGZ verslavingszorg Noord-Nederland in acht genomen, waaruit blijkt dat de verdachte kampt met complexe problemen, waaronder alcohol- en middelengebruik, en dat hij een hoog risico op recidive vertoont. De rechtbank heeft geoordeeld dat de ISD-maatregel noodzakelijk is voor de beveiliging van de maatschappij en om recidive te voorkomen. Uiteindelijk heeft de rechtbank de ISD-maatregel opgelegd voor de duur van één jaar, in plaats van de gevorderde twee jaar, en heeft de tijd in voorarrest niet in mindering gebracht op de duur van de maatregel.
Daarnaast zijn er vorderingen van benadeelde partijen behandeld. De vordering van de benadeelde partij, een buitengewoon opsporingsambtenaar, tot immateriële schadevergoeding werd afgewezen, terwijl de vordering van een andere benadeelde partij, een slachtoffer van belediging, niet-ontvankelijk werd verklaard omdat de verdachte van dat feit werd vrijgesproken. De rechtbank heeft de verdachte uiteindelijk strafbaar verklaard voor de bewezen feiten en de maatregel opgelegd.