Beoordeling
6. De gemachtigde van [verweerder/verzoeker] heeft nadat hij zijn verzoekschrift had ingediend een “correctie verzoekschrift” ingediend. Bracamonte heeft hiertegen verweer gevoerd. De gemachtigde van [verweerder/verzoeker] heeft ter zitting echter uiteengezet dat het gecorrigeerde verzoekschrift geen inhoudelijke wijzigingen bevat, maar enkel tekstuele aanpassingen. De tekst van het verzoek zelf is eveneens iets aangepast, maar niet inhoudelijk gewijzigd. Nu de strekking van het verzoek(schrift) inderdaad inhoudelijk niet is gewijzigd en een en ander tijdens de mondelinge behandeling is besproken, wordt, hoewel laat ingediend, dan ook uitgegaan van het “correctie verzoekschrift”. Daarbij is in aanmerking genomen dat niet is gebleken dat Bracamonte daardoor in haar belangen is geschaad.
7. [verweerder/verzoeker] (22 jaar) erkent dat tijdens het werk een incident met [naam 3] heeft plaatsgevonden. Ter mondelinge behandeling heeft [verweerder/verzoeker] verklaard dat [naam 3] ongeveer net zo oud is als hij en dat zij collega’s zijn. Volgens [verweerder/verzoeker] kleineert [naam 3] hem en zegt hij dat hij zijn werk niet goed doet. Dat vindt [verweerder/verzoeker] vervelend, zeker omdat [naam 3] geen leidinggevende is, maar dezelfde functie heeft als hij. [verweerder/verzoeker] heeft verklaard dat hij dit heeft aangekaart bij zijn leidinggevenden, waaronder [naam 6] . Deze hebben daaraan echter niets gedaan. Wat [verweerder/verzoeker] ook als vervelend ervaarde was dat [naam 6] (32 jaar) grappen over hem maakte in het bijzijn van het andere personeel. Dan lachte hij dat maar weg, want hij wilde de relatie goed houden met zijn manager. Op 30 november 2017 werkte hij samen met onder meer [naam 3] . Hij ging naar buiten om afval weg te gooien, maar nadat hij twee tonnen had geleegd, kwam hij een chauffeur tegen die aan hem de weg naar het tankstation vroeg. Hij heeft toen even met de chauffeur gepraat. Vervolgens kwam [naam 3] naar buiten en zei tegen hem dat hij veel te lang bezig was en dat hij een ton nodig had. [verweerder/verzoeker] heeft toen tegen hem gezegd dat hij er zo aankwam en dat [naam 3] een van de twee reeds geleegde tonnen kon pakken. Daarna is [verweerder/verzoeker] binnen naar [naam 3] gegaan en heeft gezegd dat hij het niet op prijs stelde dat [naam 3] zijn gesprek met de chauffeur onderbrak. Volgens [verweerder/verzoeker] bleef [naam 3] hem tegenspreken, als gevolg waarvan [verweerder/verzoeker] [naam 3] bij zijn jas heeft gegrepen en heeft gezegd dat hij moest ophouden. [verweerder/verzoeker] heeft verklaard dat hij de huid van [naam 3] niet heeft aangeraakt. Daarna is hij weggelopen en heeft daarbij tegen een krat geschopt. [verweerder/verzoeker] betwist dat [naam 4] er tussen is gesprongen, hij heeft [naam 3] zelf losgelaten. Daarna is er vanuit het management nauwelijks met hem gesproken en is hij meteen door [naam 6] naar huis gestuurd. [verweerder/verzoeker] heeft nog verklaard dat hij [naam 4] direct erna heeft gebeld om ook aan [naam 3] zijn excuses aan te bieden.
8. Vooropgesteld wordt dat het gedrag zoals [verweerder/verzoeker] dat aan de dag heeft gelegd, door een werkgever niet hoeft te worden getolereerd. Het spreekt voor zich dat een werknemer zich moet onthouden van fysieke aanvaringen op de werkvloer. De vraag is echter of in dit geval, onder de omstandigheden als geschetst, het gegeven ontslag op staande voet gerechtvaardigd is.
9. [verweerder/verzoeker] is kennelijk tegenover een leeftijdsgenoot met dezelfde functie ontploft en heeft zich agressief opgesteld. Dit gebeurde echter nadat hij eerder al bij leidinggevenden, zo is niet weersproken, had gemeld problemen te ondervinden van het gedrag van [naam 3] tijdens het werk. Overigens heeft [naam 3] in de door Bracamonte overgelegde verklaring zelf ook toegegeven dat hij zich de laatste tijd wat botter naar collega’s gedroeg. Verder betreft het hier jonge mannen, die werken als productiemedewerker (laag geschoold werk) en waarvan gesteld noch gebleken is dat zij fysiek voor elkaar onder deden. Bracamonte heeft geen actie ondernomen naar aanleiding van de meldingen van [verweerder/verzoeker] en heeft daarmee de kans laten bestaan dat het een keer tot een fysieke uitbarsting zou komen bij [verweerder/verzoeker] . Dat maakt niet dat het gedrag van [verweerder/verzoeker] aanvaardbaar is, maar weegt wel mee bij het oordeel of er een dringende reden is die een ontslag op staande voet rechtvaardigt.
10. Evenzeer weegt mee dat [verweerder/verzoeker] direct na het incident heeft toegegeven dat hij verkeerd heeft gehandeld en nadat hem te kennen is gegeven dat hij werd geschorst, hij rustig naar huis is gegaan. Onbetwist is verder gebleven dat hij dezelfde dag [naam 4] heeft gebeld om zijn excuses aan te bieden. Bovendien is [verweerder/verzoeker] de afgelopen zeven jaar van onbesproken gedrag geweest, er is althans geen dossier over hem opgebouwd. Ten aanzien van de aanvaring zelf geldt dat gesteld noch gebleken is dat [naam 3] letsel heeft opgelopen ten gevolge daarvan, zodat niet is vast te stellen hoe stevig [verweerder/verzoeker] [naam 3] heeft vastgegrepen en wat de daadwerkelijke impact daarvan was. Verder is gelet op de betwisting van [verweerder/verzoeker] onvoldoende gesteld om te kunnen concluderen dat [verweerder/verzoeker] het kratje naar het hoofd van [naam 3] zou hebben gegooid en kan alleen worden vastgesteld dat [verweerder/verzoeker] een zet tegen het kratje heeft gegeven. Genoemde feiten en omstandigheden leiden tot het oordeel dat een ontslag op staande voet niet gerechtvaardigd is. De opzegging wordt dan ook vernietigd, zodat het primaire verzoek van [verweerder/verzoeker] wordt toegewezen.
11. Met de vernietiging van de opzegging is de voorwaarde waaronder het verzoek van Bracamonte is ingesteld vervuld, zodat daaraan wordt toegekomen. Uit artikel 7:671b lid 1 jo 7:669 lid 1 BW volgt dat de arbeidsovereenkomst alleen kan worden ontbonden indien daar een redelijke grond voor is als bedoeld in artikel 7:669 lid 3 sub c tot en met h BW en herplaatsing van de werknemer binnen een redelijke termijn niet mogelijk is of niet in de rede ligt. Bracamonte heeft haar verzoek tot ontbinding gegrond op verwijtbaar handelen van [verweerder/verzoeker] .
12. Het gedrag van [verweerder/verzoeker] is als gezegd verwijtbaar, maar niet zodanig dat van Bracamonte niet kan worden gevergd de arbeidsovereenkomst te laten voortduren. Daarbij speelt mee, naast hiervoor genoemde omstandigheden, dat zij de signalen van [verweerder/verzoeker] over de samenwerking met [naam 3] eerder serieus had kunnen en moeten nemen. Wanneer zij dat had gedaan, had wellicht een dergelijk incident kunnen worden voorkomen. Nu Bracamonte niet is ingegaan op de meldingen van [verweerder/verzoeker] , mag van haar verwacht worden dat zij hem een tweede kans geeft. Daarbij is in aanmerking genomen dat [verweerder/verzoeker] schuldbewust is en dat niet eerder in de afgelopen zeven jaar is gebleken van agressief gedrag jegens collega’s of anderen. Bracamonte kan er zo nodig voor kiezen [verweerder/verzoeker] niet langer te laten werken met [naam 3] . Bracamonte heeft thans 120 personeelsleden en het moet derhalve mogelijk zijn [verweerder/verzoeker] op andere diensten dan [naam 3] in te delen.
13. Conclusie van het voorgaande is dat de verzoeken van Bracamonte worden afgewezen en het primaire verzoek van [verweerder/verzoeker] wordt toegewezen, met dien verstande dat de gevorderde dwangsom wordt gematigd en gemaximeerd zoals hierna bepaald. Verder wordt uitgegaan van het salaris dat volgens beide partijen gemiddeld in 2017 door [verweerder/verzoeker] is verdiend, te weten € 1.123,29 bruto per maand inclusief vakantiegeld en vakantiedagen. De verzochte wettelijke verhoging over het achterstallige salaris wordt toegewezen, doch gematigd tot 25%, evenals de wettelijke rente. De gevraagde voorlopige voorziening wordt bij gebrek aan belang afgewezen. Nu de voorwaarde waaronder het voorwaardelijke verzoek is ingesteld niet intreedt, wordt op dit verzoek, als niet ingesteld, niet beslist.
14. Bracamonte wordt als de in het ongelijk gestelde partij veroordeeld in de proceskosten van beide procedures, met dien verstande dat de kosten in de zaak met nummer 6634533 EA VERZ 18-104, behoudens de griffiekosten, gelet op de nauwe samenhang tussen de zaken worden begroot op nihil.