Overweging vooraf ten aanzien van alle ten laste gelegde feiten
Verdachte heeft bij de politie steeds gebruik gemaakt van zijn zwijgrecht. Ter terechtzitting is verdachte niet verschenen. Hij heeft, ondanks verschillende kansen daartoe, elke mogelijkheid onbenut gelaten een verklaring af te leggen over de tegen hem bestaande verdenkingen. De rechtbank heeft dan ook de inhoud van het procesdossier gewogen zonder een verklaring van verdachte daarbij te kunnen betrekken, waarbij de rechtbank de feiten en omstandigheden zoals deze zich ten aanzien van ieder van de zaaksdossiers hebben voorgedaan telkens ook in onderlinge samenhang heeft bezien.
3.3.1Ten aanzien van het onder 1. ten laste gelegde (ZD 13)
In de nacht van 28 op 29 januari 2016 wordt een Volkswagen Tiguan met kenteken [kenteken] weggenomen.Op 30 januari 2016 verplaatst de auto zich naar een garagebox aan de [adres] te Lijnden , waarbij de telefoon van een van de medeverdachten, [naam medeverdachte 1] , meebeweegt.Op 2 februari 2016, om 16:50 uur rijdt de auto, die inmiddels is voorzien van valse kentekenplaten [kenteken], naar Helmond.Vervolgens rijdt de auto om 20:51 uur richting België, waar de auto door de Belgische autoriteiten is onderschept en verdachte als bestuurder van de auto is aangehouden.Op 4 februari 2016 wordt medeverdachte [naam medeverdachte 2] door [naam medeverdachte 1] gebeld met de boodschap dat een andere medeverdachte, [naam medeverdachte 3] , van wie eerder gezien is dat hij kort voor de diefstal een aantal minuten aan de bestuurderszijde in de auto is gaan zitten, wordt achtervolgd door “die blauwe” (…) “Hij is naar België gegaan weet je “ze” zijn van alle kanten gekomen”.
Uit onderzoek is niet alleen gebleken dat de auto waarin verdachte is aangehouden daadwerkelijk de weggenomen Volkswagen Tiguan met kenteken [kenteken] betreft, maar ook dat maar liefst vijf (in plaats van twee) sleutels zijn geregistreerd om de auto te starten, dat de communicatie met het instrumentenpaneel en de startblokkering onderbroken is geweest, dat de kilometerstand is gemanipuleerd en dat de auto is voorzien van een vals Voertuig Identificatie Nummer (hierna: VIN).Dit valse VIN blijkt te horen bij een Volkswagen Tiguan met kenteken [kenteken] , die niet is gestolen. Deze auto is in onderhoud bij [naam bedrijf] Amsterdam Zuidoost, waar [naam medeverdachte 1] destijds werkzaam was.
Gelet op het voorgaande is de rechtbank van oordeel dat verdachte zich op 2 februari 2016 samen met [naam medeverdachte 1] op de hierna te noemen locaties schuldig heeft gemaakt aan opzetheling. Het onder 1. ten laste gelegde is in zoverre wettig en overtuigend bewezen. Dat verdachte de auto zou hebben gestolen, blijkt - nog daargelaten dat, zoals hiervoor reeds overwogen, verdachte zelf hierover niets heeft verklaard - niet uit het dossier.
3.3.2Ten aanzien van het onder 2. ten laste gelegde (ZD 20)
Op 26 april 2016 rond 1.25 uur wordt gezien dat een Volkswagen Tiguan met kenteken [kenteken] zich, samen met twee andere auto’s, op het terrein aan de [adres] in Lijnden begeeft. Als de auto’s naar de garageboxen [nummer(s) box(en)] rijden, worden deze tot stoppen gemaand en achter het stuur van voornoemde Volkswagen Tiguan wordt verdachte aangetroffen.In deze auto wordt een (niet origineel bij het voertuig behorende) autosleutel aangetroffen. Ook is het instrumentenpaneel losgemaakt, kennelijk met de bedoeling de startblokkering te deactiveren.Deze Tiguan blijkt te zijn gestolen in de nacht van 25 op 26 april 2016.In één van de andere auto’s, een Volkswagen Golf met kenteken [kenteken] , zijn de kentekenpapieren van de Tiguan (met kenteken [kenteken] ) aangetroffen. Deze Volkswagen Golf staat op naam van [naam] , de vrouw van verdachte.
Gelet op het voorgaande is de rechtbank van oordeel dat verdachte zich op 26 april 2016 schuldig heeft gemaakt aan opzetheling. Het onder 2. ten laste gelegde is in zoverre wettig en overtuigend bewezen. Dat verdachte de auto zou hebben gestolen, blijkt - nog daargelaten dat verdachte, zoals hiervoor reeds overwogen, zelf hierover niets heeft verklaard - niet uit het dossier.
3.3.3Ten aanzien van het onder 3. en 4. ten laste gelegde (ZD 21)
Op 13 april 2016 worden tijdens een inkijkoperatie in garagebox [nummer(s) box(en)] aan de [adres] in Lijnden twee auto’s aangetroffen, te weten een Audi A5 cabrio met het (valse) kenteken [kenteken] en een Audi A1, niet voorzien van een kenteken.
Nadat verdachte voor het onder 2. ten laste gelegde (ZD 20) was aangehouden, heeft met gebruikmaking van een onder hem in beslag genomen sleuteleen doorzoeking plaatsgevonden in garagebox 28. De twee Audi’s worden niet meer aangetroffen. Wel worden onder meer de volgende goederen aangetroffen:
- een Land Rover, type Range Rover Sport SE.Een onder verdachte in beslag genomen autosleutelblijkt te zijn ‘ingeleerd’ op deze auto en de auto kan met deze sleutel dus worden bediend. Uit onderzoek blijkt dat het geen originele autosleutel betreft en dus als vals kan worden betiteld.Tevens wordt een metalen plaatje met een vals VIN aangetroffen.Nadat dit plaatje is verwijderd kan op basis van het originele VIN worden vastgesteld dat de auto is gestolen;
- kentekenplaten met kentekens [kenteken] , [kenteken] , [kenteken]en [kenteken] .Al deze kentekenplaten zijn vals, omdat ze niet zijn voorzien van een hologram en/of lamineercode en/of NL-code;
- een serviceboekje van een Volkswagen Polo voorzien van het VIN [nummer] , behorend bij een Volkswagen Polo met kenteken [kenteken] . In de loods wordt ook een zwart lederen voertuigmapje aangetroffen, met daarin autobescheiden, behorende bij deze Polo.Deze auto blijkt te zijn gestolen;
- een zij-airbag, behorende bij een Volkswagen Golf met VIN [nummer] en kenteken [kenteken] .Dit voertuig staat sinds 21 oktober 2013 gesignaleerd als gestolen.
- mapje met voertuiggegevens, te weten een serviceboekje, een ingebruiknameformulier ten behoeve van het leasecontract en een RDW-tenaamstellingscode met VIN [nummer] behorende bij een (gestolen) Mitsubishi Outlander met kenteken [kenteken] .
De rechtbank acht tegen deze achtergrond bewezen dat verdachte zich in de ten laste gelegde periode heeft schuldig gemaakt aan opzetheling.
Anders dan de raadsman heeft aangevoerd, gaat de rechtbank er vanuit dat verdachte ook vóór 26 april 2016 toegang had tot de garagebox in Lijnden. De rechtbank stelt vast dat verdachte al in februari 2016 betrokken is geweest bij (het voorhanden hebben van) een gestolen auto, die afkomstig was uit de garagebox aan de [adres] in Lijnden .Tevens zijn na de inkijkoperatie slechts dertien dagen verstreken tot het moment waarop verdachte met een sleutel van de garagebox werd aangehouden. Ten slotte acht de rechtbank van belang dat op 26 april 2016 in de garagebox enkele goederen zijn aangetroffen die zich daar ook al op 13 april 2016 bevonden en dat op de SD-kaart van de onder verdachte in beslag genomen BlackBerry-telefoon foto’s van eerdere data zijn aangetroffen, waaronder een foto van een in de box geparkeerde Audi A1. De rechtbank is dan ook van oordeel dat verdachte op beide data toegang had tot de garagebox en dat hij de goederen in de gehele tenlastegelegde periode voorhanden heeft gehad.
Met de raadsman is de rechtbank van oordeel dat van de aangetroffen portierdeuren, kofferklep, zijschermen, bumpers en stoelzittingen niet kan worden vastgesteld dat deze afkomstig zijn uit een (gestolen) Volkswagen Polo met kenteken [kenteken] . Niet kan worden vastgesteld dat deze goederen van enig misdrijf afkomstig zijn. Verdachte zal van dit deel van de tenlastelegging worden vrijgesproken.
Voor het overige acht de rechtbank het onder 3. en 4. ten laste gelegde wettig en overtuigend bewezen.