Beoordeling
5. Waar nodig zal hierna nader worden ingegaan op de stellingen en verweren van partijen. Geoordeeld wordt als volgt.
6. De nota’s, waarvan niet in geschil zijn dat zij door [eisers gezamenlijk] zijn voldaan maar waarvan [eisers gezamenlijk] stelt dat dit onverschuldigd is gebeurd, betreffen de onder 1.5 bedoelde boetenota en de nota’s over de periode ingaande juli 2016. De kern van het geschil tussen partijen vormt de vraag of [eisers gezamenlijk] de overeenkomst betreffende het telefoonnummer door opzegging rechtsgeldig heeft doen eindigen per (uiterlijk) 30 juni 2016.
7. Uit de stelling van Zakelijke Telefonie.nl, inhoudende dat er ‘meerdere niet stilzwijgende verlengingen’ van de overeenkomst hebben plaatsgevonden, en haar verwijzing naar de in het onder 1.6 bedoeld bericht genoemde einddatum van het contract, kan worden opgemaakt dat Zakelijke Telefonie.nl van mening is dat de overeenkomst pas tegen 22 september 2018 kon worden opgezegd. Gelet op de gemotiveerde betwisting door [eisers gezamenlijk] dat een beding met de door Zakelijke Telefonie.nl bedoelde strekking tussen partijen overeengekomen was, had het op de weg van Zakelijke Telefonie.nl gelegen om die stelling te onderbouwen met concrete feiten of stukken. Nu een dergelijke onderbouwing geheel achterwege is gebleven wordt die stelling gepasseerd en wordt als uitgangspunt genomen dat er sprake was van een overeenkomst voor onbepaalde tijd (zij het dat voorwaarden en tarieven in de loop van de tijd konden wijzigen).
8. Dat Zakelijke Telefonie.nl de door [eisers gezamenlijk] overgelegde brief d.d. 14 maart 2016 houdende een verzoek tot portering van het telefoonnummer daadwerkelijk heeft ontvangen, heeft [eisers gezamenlijk] niet onderbouwd. Tussen partijen is echter niet in geschil dat Zakelijke Telefonie.nl op 22 maart 2016 via het porteringssysteem het porteringsverzoek van Vodafone heeft ontvangen, waaruit bleek dat [eisers gezamenlijk] het nummer wenste te porteren.
9. [eisers gezamenlijk] heeft gesteld dat in de telecombranche een porteringsverzoek gelijk staat aan een opzegging, reeds omdat portering de kern van de overeenkomst raakt. Zakelijke Telefonie.nl heeft aangevoerd dat er een onderscheid moet worden gemaakt tussen het eigenlijke porteringsverzoek betreffende een bepaald telefoonnummer en een opzegging van de overeenkomst die aan dat telefoonnummer ten grondslag ligt. Ook uitgaande van dit laatste uitgangspunt heeft Zakelijke Telefonie.nl niet aangegeven welk belang [eisers gezamenlijk] kan hebben gehad bij het laten voortduren van de overeenkomt betreffende het telefoonnummer. Het ligt niet voor de hand dat een afnemer wil blijven betalen voor een dienst die niet meer door Zakelijke Telefonie.nl kan worden geleverd omdat zij niet meer beschikt over het betreffende telefoonnummer. Het ligt daarom wel voor de hand dat een afnemer die – direct of via de opvolgende provider – verzoekt om portering ook bedoelt om de overeenkomst per datum portering op te zeggen. Bij twijfel over de vraag of ook een opzegging wordt bedoeld had het op de weg van Zakelijke Telefonie.nl gelegen om hierover nadere inlichtingen te vragen bij [eisers gezamenlijk] .
10. Daar komt bij dat het na ontvangst van de brief van [eisers gezamenlijk] d.d. 18 april 2016 (door Zakelijke Telefonie.nl overgelegd als haar productie 3 bij dupliek), voor Zakelijke Telefonie.nl duidelijk moet zijn geweest dat [eisers gezamenlijk] heeft bedoeld op te zeggen. Dit mede gelet op de daarin gedane mededeling dat [eisers gezamenlijk] geen contract met een (stilzwijgende) opzegtermijn heeft met Zakelijke Telefonie.nl. In elk geval volgt daaruit dat het Zakelijke Telefonie.nl duidelijk had moeten zijn dat [eisers gezamenlijk] in de veronderstelling verkeerde de overeenkomst voor het te porteren telefoonnummer via het verzoek om portering te hebben opgezegd. Ook om deze laatste reden had het op de weg van Zakelijke Telefonie.nl gelegen om, als zij daarover nog twijfels zou hebben, bij [eisers gezamenlijk] bevestiging te vragen dat was bedoeld de overeenkomst op te zeggen.
11. Uit hetgeen hiervoor onder 9. en 10 is overwogen volgt dat [eisers gezamenlijk] de overeenkomst voor het telefoonnummer heeft opgezegd, althans dat [eisers gezamenlijk] er op mocht vertrouwen dat door Zakelijke Telefonie.nl was begrepen dat [eisers gezamenlijk] had bedoeld de overeenkomst op te zeggen. Nu gesteld noch gebleken is dat tussen partijen een langere opzegtermijn overeengekomen is dan door [eisers gezamenlijk] in acht is genomen, betekent dit dat de overeenkomst voor het telefoonnummer op 1 juli 2016 is geëindigd.
12. Dat er een andere grond was voor het in rekening brengen van een boete dan het (volgens Zakelijke Telefonie.nl) ontbreken van een rechtsgeldige opzegging, is gesteld noch gebleken.
13. Uit het voorgaande volgt dat er geen grond was voor het aan [eisers gezamenlijk] in rekening brengen van de boete en van termijnbedragen voor de periode ingaande 1 juli 2016.
14. Het beroep van Zakelijke Telefonie.nl op verrekening van het bedrag van € 514,71 met (volgens haar) nog openstaande vorderingen op [eisers gezamenlijk] wordt verworpen nu deze vorderingen, mede gelet op het gemotiveerde verweer daartegen van [eisers gezamenlijk] en het ontbreken van nadere toelichting daarop en/of stukken daarover van de zijde van Zakelijke Telefonie.nl, niet op eenvoudige wijze kunnen worden vastgesteld.
15. Dit betekent dat de gevorderde hoofdsom toewijsbaar is. De wettelijke rente is niet toewijsbaar ingaande 30 juni 2016 omdat niet gebleken is dat de vordering toen reeds opeisbaar was, zodat deze conform het subsidiair gevorderde zal worden toegewezen ingaande de dag van de dagvaarding.
16. Door ondanks aanmaningen niet te betalen heeft Zakelijke Telefonie.nl [eisers gezamenlijk] genoodzaakt tot het maken van buitengerechtelijke incassokosten. In verband hiermee wordt een bedrag aan buitengerechtelijke kosten toegewezen als hierna bepaald.
17. Dat betekent dat de vorderingen toewijsbaar zijn zoals hierna zal worden bepaald.
18. Zakelijke Telefonie.nl wordt als de in het ongelijk gestelde partij met de proceskosten aan de zijde van [eisers gezamenlijk] belast.