Uitspraak
RECHTBANK AMSTERDAM
1.De procedure
- de dagvaarding van 12 augustus 2015,
- de conclusie van antwoord tevens conclusie van eis in reconventie,
- het tussenvonnis van 18 november 2015,
- de conclusie van antwoord in reconventie,
- het proces-verbaal van comparitie van 7 april 2016 en de daarin genoemde stukken, waarbij partijen zijn toegelaten tot bewijslevering als hierna omschreven,
- het proces verbaal van getuigenverhoor van 23 september 2016 en de daarin genoemde stukken,
- de akte vermeerdering van eis tevens aanvulling/vermeerdering van rechtsgronden, alsmede akte overlegging nadere productie van Luxaflor c.s. van 12 oktober 2016,
- de akte houdende vermeerdering van eis tevens antwoordakte van Rose Connect van 9 november 2016,
- de antwoordakte van Luxaflor c.s. van 23 november 2016,
- de akte uitlating producties van Rose Connect van 7 december 2016,
- het proces verbaal van tegenverhoor tevens comparitie van 21 april 2017 met de daarin genoemde stukken,
- de conclusie na enquête tevens akte wijziging eis van Luxaflor c.s. van 17 mei 2017,
- de akte bezwaar eiswijziging van 31 mei 2017,
- de rolbeslissing van 7 juni 2017 waarin de laatste eiswijziging is geweigerd en
- de conclusie van antwoord na enquête van Rose Connect van 5 juli 2017.
2.De feiten
Bloemen gestuurd in week 1 (vrijdag 27 dec, maa 30 dec en woe 1 jan) worden betaald in week 3? (…)
Buiten de Fairtrade lijnen, welke momenteel direct vanuit Luxaflor worden verstuurd naar GEDI, blijft er een deel van de productie over welke via Rose Connect vermarkt kan worden.
- Risico beheersen.
- (…)
- De maximaal haalbare prijs uit de markt halen t.b.v. Luxaflor.
- (…)
een bijdrage aan de kosten van 3% aan het einde van de contractduur 2015. Eventuele plussen en minnen worden verrekend middels een prijscorrectie c.q.kickback.”
DB% laat het verlies zien en de GVP is de gemiddelde verkoopprijs.”
Dat is wel even schrikken zo. Het betekent dat de gemiddeld gerealiseerde prijzen ruim minder (20%) zijn dan we verwachtte te realiseren. (…)”
Wij zijn geen klant. Wij acteren als jouw verkoopapparaat van je productie tegen commissie om een deel van onze overhead te dekken (en onze overhead is groter dan 3%). Dat marktprijzen soms onder de kostprijs liggen is realiteit en kunnen wij helaas weinig aan veranderen in de spot / dag markt. Dus dat verkoopprijzen lager liggen dan de kostprijs is iets dat we in december al hebben aangegeven en nog een keer hebben laten zien begin januari. (…)
Hierbij de getekende overeenkomst.”
The parties wish to enter into a marketing agreement for marketing;
The parties wish to enter into an agreement for the calendar year 2015.
the marketer will pay preliminary invoices based on CIF prices for the total volume that is sent to the marketer. On a monthly basis (…) an overview of the sales results are being presented with the current status of proceeds and commission.
CIF, preliminary” prijzen die bij de “
preliminary invoices 2015” in rekening gebracht zullen worden.
3.Het geschil
in conventie
4.De beoordeling
Luxaflor doet geen verwerking van rozen. Wij gaan ervanuit dat de verwerking van rozen voor rekening van de klant van Rose Connect gebeurt. Het aspect handling van rozen is wel besproken in die zin dat er soms dingen met de rozen moeten gebeuren als zij uit de doos komen na transport, als gevolg van transportschade. Daar kunnen incidenteel kosten bij worden gemaakt die verrekend zouden worden via offset. Wij verkopen voor een prijs die de productiekosten en transportkosten dekt. Als daar handlingkosten bijkomen dan komt het niet uit. In onze optiek moeten die handling kosten voor rekening van kopers komen. (…) Op uw vraag of de wijziging van de structuur tussen de supply agreement en marketing agreement waaronder wij de proceeds van verkoop na aftrek van commissie ontvangen betekent dat de handling kosten anders worden behandeld, is mijn antwoord: nee. De voorschotprijs onder de overeenkomst van 2015 is in feite hetzelfde als de verkoopprijs in 2014 en is een marktconforme prijs en binnen die prijs is geen ruimte om de handling kosten mee te nemen. Met de process kosten die genoemd worden onder het kopje offset in de marketing overeenkomst wordt gedoeld op incidentele kosten om het product gereed te maken voor verkoop als er bij voorbeeld schade is geweest tijdens transport. Dat is inderdaad zo besproken.” Tijdens de comparitie heeft [naam 1] verklaard dat hij zich gerealiseerd heeft dat er bij Rose Connect bloemen van Luxaflor verwerkt werden. Ook de heer [naam 2] is als getuige gehoord en heeft onder meer verklaard: “
Er is op 15 januari overleg geweest. Hierbij hebben wij gesproken over de prijs die door Luxaflor in de voorschotnota in rekening gebracht zou worden. Daarnaast hebben wij gesproken over de verwerkingskosten. (…) Deze verwerking verschilde per klant. (…) Uiteindelijk is een marketingovereenkomst gesloten. Wij zouden de handel verkopen en ook gaan verwerken. Wij hebben toen een discussie gehad. [naam 1] wilde dat de verwerking voor rekening van de klant kwam. Dat is uiteindelijk ook gebeurd. Aan de klant wordt een prijs in rekening gebracht die inclusief de verwerkingskosten is. Die verwerkingskosten trekken wij dan af van de doorbetaling aan de kweker. (…) Daarom hebben we in de marketingovereenkomst opgenomen dat process costs afgetrokken konden worden. Deze discussie heeft plaats gevonden voordat de heer [naam 1] de overeenkomst heeft getekend. Wij doen dit zo met alle kwekers. (…) Het verschil tussen de supply overeenkomst die in 2014 gold en de marketingovereenkomst is het volgende. Onder de supply overeenkomst kochten wij volgens een vaste prijs en binnen een bandbreedte vaste aantallen in en verkochten voor onze rekening en risico. Wij hebben eind november aangegeven dat we dit wilden veranderen. De heer [naam 1] gaf toen aan dat hij dit begreep. Onder de marketingovereenkomst verkopen wij in de markt voor rekening en risico van de kweker en ontvangen wij een percentage van de opbrengst. (…) De dekkingsbijdrage omvat meer dan alleen de verwerkingskosten. Deze omvat namelijk het verschil tussen de vooruit betaalde prijs en de opbrengst verminderd met de verwerkingskosten en de directe verkoopkosten.” Daarnaast is door Rose Connect een verklaring van [naam 3] overgelegd, die in 2015 als medewerker van Rose Connect bij de onderhandelingen met Luxaflor betrokken was. Hij verklaart dat vanaf het begin van de besprekingen over 2015 gesproken is over een model waarbij Rose Connect geen risico zou lopen en dat in deze gesprekken altijd is gesproken over een commissie van 3% naast de verwerkingskosten, die gewoon zijn om in mindering te brengen op de betaling richting kwekers.
unique selling pointsvan Rose Connect. Rose Connect heeft daarbij verwezen naar een e-mail van [naam 1] van 14 november 2014 waaruit blijkt dat hij zich ervan bewust was dat Rose Connect onderdeel was van DFG. Uit overzichten die in 2015 aan Luxaflor c.s. zijn getoond blijkt van de verkoop aan zustervennootschappen. Dat er verkocht is aan zustervennootschappen betekent niet dat Rose Connect redenen had die zustervennootschappen te bevoordelen. De vennootschappen binnen de groep hebben andere directies, die elk een aandelenbelang in de eigen onderneming hebben. Bij andere zustervennootschappen, waaraan Luxaflor rozen zijn verkocht, werd bovendien een positieve dekkingsbijdrage voor Luxaflor gerealiseerd, waaruit blijkt dat de prijzen boven de voorschotprijs lagen. Ten slotte voert Rose Connect aan dat het verschil tussen de gerealiseerde verkoopprijzen en de voorschotprijzen veroorzaakt is door de wisselende kwaliteit en hoeveelheden en door de marktomstandigheden. Tegenover die gemotiveerde betwisting heeft Luxaflor c.s. weliswaar ontkend dat de hierboven genoemde overzichten haar in 2015 getoond zijn, maar overigens nagelaten haar standpunt nader te onderbouwen. Met name heeft Luxaflor c.s. niet voldoende onderbouwd dat in de marktomstandigheden van 2015 Rose Connect voor de aan haar geleverde kwaliteit en hoeveelheden een betere opbrengst had kunnen realiseren dan zij gedaan heeft. Dat de opbrengsten onder de voorschotprijs lagen zegt op zichzelf immers niets. Die prijs was immers volgens de overeenkomst slechts een voorschot om Luxaflor c.s. van cashflow te voorzien, terwijl vervolgens de werkelijke opbrengsten verrekend zouden worden. De verwijzing door Luxaflor c.s. naar de betere prijzen die zij bij verkoop aan Gedi verkreeg is onvoldoende om te onderbouwen dat het hier marktprijzen betreft die ook voor de aan Rose Connect geleverde rozen haalbaar waren, nu Rose Connect dit betwist heeft door erop te wijzen dat de overgelegde facturen aan Gedi pro forma facturen zijn, die niets over de werkelijk betaalde prijs zeggen en dat het om levering van andere partijen met andere kwaliteiten voor een andere markt ging.
- Griffierecht € 1.909,00
- Salaris advocaat
- Totaal: € 9.014,00