Uitspraak
RECHTBANK AMSTERDAM
uitspraak van de meervoudige kamer van 9 oktober 2017 in de zaak tussen
[de man] ., te Amsterdam, eiser (hierna: de exploitant)
de burgemeester van Amsterdam, verweerder
Procesverloop
Overwegingen
“Ik gelast u de overtreding van uw verhuurvoorwaarden zoals opgenomen in uw bedrijfsplan te staken en gestaakt te houden. U dient zich te houden aan de regels uit uw bedrijfsplan die zien op het punt dat sekswerkers niet meer dan 6 dagen per week mogen werken, incidentele gevallen daargelaten. Incidenteel bestaat dan [in] concreto uit het feit dat de huurster aan kan geven een andere vrije dag te willen nemen, maar de volgende week dient zij dan weer haar normale vaste vrije dag te nemen. Hierdoor is het niet mogelijk om over een periode van 2 weken meer dan 12 dagen een kamer te huren. Indien u niet aan de last voldoet, verbeurt u een dwangsom van 50.000,- euro, ineens opeisbaar.”De exploitant heeft tegen het primaire besluit II afzonderlijk bezwaar gemaakt.
“De in het bedrijf werkzame prostituees bepalen redelijkerwijs zelf het aantal dagen dat zij de werkruimte huren. De richtlijn is maximaal 6 dagen huren per week, incidenteel zijn uitzonderingen daarop mogelijk. Het is verboden de prostituee te verplichten de werkruimte voor 7 dagen per week te huren.”
“Er is in de handhavingsstrategie een eenduidige verjaringstermijn gehanteerd van 1 jaar. Dit houdt in dat indien een jaar (dus geen kalenderjaar) is verstreken na de laatste geconstateerde overtreding, zonder dat sprake is van een opvolgende overtreding, de exploitant met een schone lei begint.”Ondanks dat er inmiddels meer dan één jaar is verstreken na oplegging van de last onder dwangsom heeft de exploitant nog procesbelang bij de beoordeling van zijn beroep. De rechtbank overweegt daartoe dat dit procesbelang gelegen is in het feit dat er in het besluit tot oplegging van de last onder dwangsom geen einddatum is opgenomen, dat dit besluit (zoals partijen ter zitting hebben toegelicht) bovendien niet ambtshalve of op verzoek van de exploitant is ingetrokken en dat de exploitant dus bij overtreding van de last, ook nu nog conform artikel 5:33 van de Awb een dwangsom van rechtswege verbeurt.
“ [de persoon 2] geeft aan dat de gemeente het beleid van ‘dagen sparen’ voor een langere vakantie dan twee weken niet redelijk vindt (voor kamerverhuur met behoud van vaste kamer). Op deze wijze is de verhuur van een 7de dag in de week niet meer incidenteel, maar gebeurt het op structurele basis en moeten de prostituees vaak weken achtereen huren om een extra week op vakantie te kunnen.”Dat de exploitant later met verweerder wederom het gesprek aangaat over de invulling van het begrip ‘incidenteel’, waarbij hij in zijn e-mailbericht van 4 maart 2015 een percentage aanhaalt van bij hem werkzame prostituees die zeven dagen per week een kamer wensen te huren (maximaal 20 van de 140 bij de exploitant werkzame prostituees), doet aan het bovenstaande niet af.
Beslissing
.De beslissing is in het openbaar uitgesproken op 9 oktober 2017.