4.3.2.De rechtbank is, anders dan de officier van justitie, van oordeel dat eveneens bewezen kan worden dat verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan het aan hem onder 1. tenlastegelegde en overweegt daartoe het volgende.
Wetenschap met betrekking tot de aanwezigheid van de voorwerpen in de kelderbox
Uit de stukken volgt dat in de fouillering van verdachte op 13 april 2016 een sleutelbos is aangetroffen welke toegang gaf tot de woning van verdachte en de bijbehorende kelderbox. In de kelderbox zijn vervolgens op 13 april 2016 een kentekenplaat en een motorscooter aangetroffen welke van diefstal afkomstig bleken te zijn. De motorscooter bleek gestolen tussen 5 en 7 april 2016, de kentekenplaat op 9 of 10 april 2016. Verdachte heeft verklaard dat hij samen met zijn moeder in de desbetreffende woning woont. Verdachte heeft gebruik gemaakt van zijn zwijgrecht en geen verklaring willen geven over beide in de kelderbox aanwezige voorwerpen. Het is de politie niet gelukt de moeder van verdachte te horen.
Voor de mogelijkheid dat iemand anders dan de bewoners van [adres verdachte] over een sleutel van de kelderbox kon beschikken en gebruik heeft gemaakt van de kelderbox en de voorwerpen buiten medeweten van verdachte in de kelderbox heeft ondergebracht, zijn in het dossier, mede gelet op het zwijgen van verdachte, geen aanknopingspunten. De rechtbank ziet in de inhoud van het dossier geen enkele aanleiding om te veronderstellen dat de moeder van verdachte degene is geweest die de gestolen motorscooter en kentekenplaat in de box heeft gestald.
De rechtbank is dan ook van oordeel dat verdachte van de aanwezigheid van de goederen op de hoogte is geweest.
Wetenschap dat de aangetroffen voorwerpen uit diefstal afkomstig zijn
De omstandigheid dat een verdachte weigert een verklaring af te leggen of een bepaalde vraag te beantwoorden kan op zichzelf niet tot het bewijs bijdragen. Dat brengt echter niet mee dat de rechtbank het zwijgen van een verdachte niet in haar overwegingen omtrent het gebezigde bewijsmateriaal zou mogen betrekken. Dit geldt met name indien een verdachte geen alternatieve of ontzenuwende verklaring heeft afgelegd over een omstandigheid die op zichzelf of in samenhang met de verdere inhoud van de bewijsmiddelen beschouwd, een argument is voor een bewezenverklaring van het aan een verdachte ten laste gelegde feit.
Vast staat dat de goederen die in de kelderbox zijn aangetroffen, enkele dagen daarvoor zijn gestolen. Zonder andere uitleg van verdachte gaat de rechtbank er vanuit dat verdachte op het moment dat hij een losse kentekenplaat zonder de bijbehorende snorfiets verkreeg, gelet op die omstandigheid moet hebben geweten dat deze van misdrijf afkomstig was. Datzelfde geldt voor een motorscooter die zonder kentekenplaat is aangetroffen, waarvan verdachte noch kentekenpapieren heeft laten zien noch heeft verklaard hoe hij in het bezit daarvan is gekomen. Het had op de weg van verdachte gelegen de verdachte omstandigheden waaronder de motorscooter en de kentekenplaat zijn aangetroffen te verklaren. Dat heeft hij niet gedaan.
4.3.3.De rechtbank komt op grond van de volgende bewijsmiddelen, ieder gebruikt ten aanzien van de verschillende feiten waarop deze betrekking hebben, tot het oordeel dat verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan het hem onder 1. en 2. tenlastegelegde feiten.
Feit 1
Het proces-verbaal van doorzoeking kelderbox met nummer 2016079921-18 van 13 april 2016, opgemaakt in de wettelijke vorm door de daartoe bevoegde opsporingsambtenaren [opsporingsambtenaar 1] , [opsporingsambtenaar 2] , doorgenummerde blz. 77 en verder.
Dit proces-verbaal houdt onder meer in als verklaring van verbalisanten, zakelijk weergegeven:
In de fouillering van verdachte [verdachte] is een sleutelbos aangetroffen welke ons toegang
verschafte tot de woning en de bijhorende kelderbox, gelegen aan de [adres verdachte] te [plaats] .
Op 13 april 2016 hebben wij een doorzoeking verricht in de kelderbox behorende bij de [adres verdachte] te [plaats] . In deze kelderbox troffen wij de volgende goederen aan:
Blauwe kentekenplaat voorzien van kenteken [kenteken 1]
Motorscooter voorzien van chassisnummer [chassisnummer] , zonder kentekenplaat en voorzien van een motorkoffer. Uit het RDW systeem is gebleken dat het chassisnummer [chassisnummer] is voorzien van [kenteken 2] .
Bij navraag in de politiesystemen bleken beide goederen als gestolen opgegeven te zijn
Het proces-verbaal van aangifte met nummer 2016079978-1 van 11 april 2016, opgemaakt in de wettelijke vorm door de daartoe bevoegde opsporingsambtenaar [opsporingsambtenaar 3] , doorgenummerde blz. 83 en verder.
Dit proces-verbaal houdt onder meer in als verklaring van [persoon 3] , zakelijk weergegeven:
Op 9 april 2016 te 13:00 uur stond mijn snorfiets geparkeerd op de [straat 1] te Amsterdam. De snorfiets was nog voorzien van een kentekenplaat. Op 10 april 2016 om 12.00 uur kwam ik tot de ontdekking dat de kentekenplaat niet meer op de snorfiets zat. Aan niemand werd het recht of toestemming gegeven tot het plegen van het feit.
Kenteken: [kenteken 1] .
Het proces-verbaal van aangifte met nummer 2016076868-1 van 7 april 2016, opgemaakt in de wettelijke vorm door de daartoe bevoegde opsporingsambtenaar [opsporingsambtenaar 4] , doorgenummerde blz. 86 en verder.
Dit proces-verbaal houdt onder meer in als verklaring van [persoon 4] , zakelijk weergegeven:
Ik ben eigenaar van genoemde motorfiets. Hierbij doe ik aangifte van diefstal van mijn motorfiets. merk Honda, type Nscll0wh, rood van kleur, voorzien van kenteken [kenteken 2] .
Op 5 april 2016, omstreeks 18:30 uur, heb ik de motorfiets geparkeerd op de stoep, [straat 2] ter hoogte van perceelnummer [nummer 1] te Amsterdam. Ik heb de motorfiets afgesloten middels het stuurslot en gecertificeerd kettingslot door het achterwiel van mijn motorfiets om paal van gemeente. De sloten van mijn motorfiets functioneerden goed.
Op donderdag 07 april 2016, omstreeks 08:30 uur, kwam ik terug bij de plaats waar ik de motorfiets had geparkeerd. Toen ik de motorfiets weer in gebruik wilde nemen, zag ik dat deze door onbekende(n) was weggenomen.
Het proces-verbaal met nummer 2015292703-33 van 20 juni 2016, opgemaakt in de wettelijke vorm door de daartoe bevoegde opsporingsambtenaren [opsporingsambtenaar 5] en [opsporingsambtenaar 6] , doorgenummerde blz. 87 en verder.
Dit proces-verbaal houdt onder meer in als verklaring van verdachte, zakelijk weergegeven:
V: Je staat ingeschreven op het adres [adres verdachte] te [plaats] . Wie wonen er nog meer op dat adres.
A: Mijn moeder en ik.
Het proces-verbaal van aangifte met nummer PL1100-2015292703-1 van 20 januari 2016, opgemaakt in de wettelijke vorm door de daartoe bevoegde opsporingsambtenaar [opsporingsambtenaar 7] , doorgenummerde blz. 8 en verder.
Dit proces-verbaal houdt onder meer in als verklaring van [persoon 1] , zakelijk weergegeven:
Ik doe aangifte van diefstal uit mijn woning aan de [adres te plaats] op 8 december 2015.
Mijn dochter mist op dit moment de volgende goederen:
gouden ketting;
5 gouden ringen;
ketting met een zwarte kraal.
Van mij zijn de volgende goederen weggenomen:
Diamanten ring;
Gouden armband;
Gouden oorbellen.
Aan mijn woning heb ik behoorlijk wat schade door de inbraak. Aan de voorzijde is mijn keukenraam opengebroken en ook het slot van de voordeur. Aan niemand werd het recht of de toestemming gegeven tot het plegen van het feit.
Het proces-verbaal van verhoor getuige met nummer PL1100-2015292703-21 van 24 januari 2016, opgemaakt in de wettelijke vorm door de daartoe bevoegde opsporingsambtenaar [opsporingsambtenaar 6] , doorgenummerde blz. 10 e.v.
Dit proces-verbaal houdt onder meer in als verklaring van [persoon 2] , zakelijk weergegeven:
Op 8 december 2015 kwam ik terug van mijn werk. Terwijl ik mijn fiets de voortuin in wilde zetten zag ik een man, getint uiterlijk met zwart haar met een baardje lopen in ons huis. Ik ben naar nummer [nummer 2] gefietst en belde tegelijk de politie. Ik hoorde later nog wat gegil toen de politie naar mijn huis ging. Ik hoorde kort daarna glasgerinkel. Ik stond in de voortuin van nummer [nummer 3] . Ik zag opeens twee jongens uit de woning van nummer [nummer 4] komen en ik zag dat deze jongens stilletjes naar de bosjes aan de overzijde liepen.
Het proces-verbaal van verhoor getuige met nummer PL1100-2015292703-24 van 11 april 2016, opgemaakt in de wettelijke vorm door de daartoe bevoegde opsporingsambtenaar [opsporingsambtenaar 6] (doorgenummerde blz. 13).
Dit proces-verbaal houdt onder meer in als verklaring van [persoon 2] , zakelijk weergegeven:
U vraagt mij of ik weet of de mannen die ik op 8 december 2015 uit de woning aan de [adres] heb zien gaan dezelfde jongens zijn als die ik heb gezien in onze woning aan de [adres te plaats] . Ik kan u vertellen dat ik daar 100% zeker van ben.
Het proces-verbaal van sporenonderzoek met nummer PL1100-2015292703-16 van 10 december 2015, opgemaakt in de wettelijke vorm door de daartoe bevoegde opsporingsambtenaar [opsporingsambtenaar 8] , doorgenummerde blz. 46 e.v.
Dit proces-verbaal houdt onder meer in als verklaring van voornoemde verbalisant, zakelijk weergegeven:
Het onderzoek is verricht in een woning te [adres te plaats] . Aan de voorzijde van de woning bevond zich een draairaam van de keuken. In de sluitnaad van genoemd raam waren beschadigingen zichtbaar. Gezien de stand en vorm van de beschadigingen waren deze veroorzaakt door het wrikken met een breekijzer. Door het wrikken was het aldaar aanwezige sluitmechanisme verbroken, waarna het raam volledig kon worden geopend.
Het volgende spoor werd in het belang van bewijsvoering en/of nader onderzoek veiliggesteld:
Biologische sporen.
Spoornummer: [spoornummer]
Spooromschrijving: Bloed
Tijdstip veiligstellen: 9 december 2015
Plaats veiligstellen: Ruit achterdeur perceel [adres te plaats] . Bloed
Een geschrift, te weten bijlage DNA-profielcluster [nummer 5] van het Nederlands Forensisch Instituut van 8 januari 2016.
Dit geschrift houdt onder meer in, zakelijk weergegeven:
Overzicht van matchende DNA-profielen die bij het NFI zijn geregistreerd onder DNA profielcluster [nummer 5] .
DNA-Identiteitszegel [spoornummer] #01
Matchkans DNA-profiel kleiner dan één op één miljard
Omschrijving onderzoeksmateriaal:
een referentiemonster wangslijmvlies van [verdachte] (geboren op [geboortedag] 1992)