Uitspraak
RECHTBANK AMSTERDAM
1.[eiser sub 1] ,
[eiser sub 2],
[gedaagde sub 2],
[gedaagde sub 3],
[gedaagde sub 4],
1.De procedure
- het tussenvonnis van 16 november 2016
- de akte overlegging producties van [eiser sub 1] en [eiser sub 2] van 10 april 2017
- het proces-verbaal van comparitie van 24 april 2017
- de brief van de advocaat van [eiser sub 1] en [eiser sub 2] van 11 mei 2017.
2.De feiten
Vrij Nederlandeen artikel onder de titel “
Huurbaas [naam 3] ‘wist van niets’”. In dit artikel staat onder meer:
De vrijdag opgepakte crimineel [naam 3] verschool zich in een woning van [eiser sub 2] . De Vinkeveense vastgoedbelegger schrok zich rot toen hij hoorde waar de wereldwijd gezochte crimineel werd gearresteerd. […] ‘We hebben het [pand] opgeknapt en laten verhuren door bemiddelingsbedrijf BRV Beheer. Met de bewoners hebben we niets te maken.’”
Onderduiken doe je niet alleen” onder meer:
Volgens bronnen uit het milieu is de woning heringericht door de Amsterdamse aannemer [naam 1] […] Feit is dat [naam 1] verschillende klussen opknapte voor vastgoedhandelaar [eiser sub 2] . […] [naam 3] zat in 2003 enkele maanden vast wegens wapenbezit. Volgens een kennis van [naam 1] hield deze sindsdien contact met [naam 3] . […]”
Link kopers politiepand met crimineel. In dit artikel, dat grotendeels overeenkomt met het hiervoor onder 2.11. genoemde concept, staat onder meer het volgende:
Een nachtmerrie zou het zijn, als de beroemde politiebureaus [straat 3] en [straat 2] op de Wallen in handen zouden vallen van ‘malafide kopers’. De politie en de gemeente kondigden bij de verkoop van de panden dan ook aan potentiële kopers streng te zullen screenen. Maar is dat goed gegaan? Over de contacten van de mannen die samen met [korpschef [naam 4] ] op de verkoopakte staan, is één en ander op te merken. Twee van de kopers, vastgoedmannen [eiser sub 1] en [eiser sub 2] , zijn de eigenaren van het appartement waar topcrimineel [naam 3] tussen 2006 en 2010 onderdook tijdens zijn jarenlange vlucht voor de politie. Zij onderhielden bovendien nauwe banden met de man die [naam 3] hielp tijdens zijn vlucht: aannemer [naam 1] . Desondanks konden in augustus de politiepanden kopen, voor 9,5 miljoen euro.
Wie kochten de beroemde politiebureaus op de Wallen? De kopers hebben een link met zware criminaliteit.”
Het gaat over het artikel dat afgelopen zaterdag in Het Parool stond over de verkoop van de zogenaamde politiepanden in het [postcode] gebied. De nieuwe eigenaren [eiser sub 1] en [eiser sub 2] . En uit dat artikel blijkt dat er een behoorlijk innige zakelijke relatie is tussen deze investeerders en aannemer [naam 1] . [naam 1] is een veroordeelde crimineel en die heeft ook banden onderhouden met meneer [naam 3] , een voortvluchtige crimineel die is opgepakt. En [naam 3] heeft zelfs ook in één van de panden gewoond van deze nieuwe pandeigenaren, [eiser sub 1] en [eiser sub 2] . En aannemer [naam 1] is financieel ook geholpen. Dat roept aardig wat vragen op kunt u begrijpen, ook als [postcode] -woordvoerder, maar het roept ook veel vragen op over de betrouwbaarheid en integriteit van deze nieuwe eigenaren van deze politiepanden. […]”
[…] Ik wil beginnen met te zeggen dat ik de vraag goed begrijp, want toen ik het artikel las, had ik ook verbazing. […] De panden zijn eigendom van wat de Nationale Politie is geworden, dus wij waren geen eigenaar. En dat is van belang, want sinds 2013 mag je in het kader van de wet Bibob ook een vastgoedtransactie aan een Bibob toets onderwerpen, maar alleen als je eigenaar bent. […] De Nationale Politie heeft ervoor gekozen om niet een Bibob-toets te doen, maar vooral te kijken in de eigen politieregisters en bij de belastingdienst en dat is een ander type screening. […] Een Bibob-toets begint eigenlijk heel breed en omvat veel meer dan die politieregisters en de belastingdienst. […] En deze mensen, deze mensen zijn er doorheen gekomen. En dat was misschien wel niet gebeurd, maar ik moet heel voorzichtig zijn, misschien wel niet gebeurd, bij een Bibob-toets. Maar ik moet daar ontzettend voorzichtig mee zijn. Maar ik kan er ook ontzettend voorzichtig in zijn. Want […] men is nu eigenaar van het politiebureau en heeft een omgevingsvergunning aangevraagd, omdat er verbouwd moet gaan worden en men wil daar een bepaalde bestemming realiseren. Dat ligt allemaal in volle toets bij de gemeente. En bij de omgevingsvergunning mag de gemeente wel een Bibob-toets doen en dat gaan wij ook volop doen. […]”
[burgermeester] gaf antwoord op vragen van […] [naam 5] . Die wilde weten hoe het screeningsproces van de kopers was verlopen. Vastgoedondernemers [eiser sub 1] en [eiser sub 2] kochten de panden voor 9,5 miljoen euro van de Nationale Politie. De gemeente gaf toestemming voor de verkoop. Dat is opvallend: [eiser sub 1] en [eiser sub 2] zijn de eigenaars van het pand waar [naam 3] tussen 2006 en 2010 onderdook voor politie en justitie én hadden nauwe banden met de man die [naam 3] tijdens zijn vlucht ondersteunde. [naam 3] wordt door justitie beschouwd als een kopstuk van de Amsterdamse onderwereld. De connectie tussen de nieuwe eigenaren en zware criminaliteit bleek uit onderzoek van Het Parool. […]”
De Nationale Politie gaat potentiële kopers van politiepanden voortaan zelf controleren aan de hand van de wet Bibob. […] Dat schrijft burgemeester [burgermeester] in een brief aan de gemeenteraad. De PvdA en de SP hadden vragen gesteld naar aanleiding van het nieuws in deze krant dat twee kopers van de gesloten politieposten bureau [straat 3] en bureau [straat 2] op de Wallen banden hadden met crimineel [naam 3] . Het ging om vastgoedinvesteerders [eiser sub 2] en [eiser sub 1] . […]”
[…] [H]et artikel in het Parool spreekt over twee mensen die kennis hadden aan een aannemer die op zijn beurt kennis had aan een nogal zware crimineel – om het zo even te zeggen. En dat maakt het natuurlijk heel bijzonder. Dat politiepanden zouden kunnen worden verkocht aan mensen die kennis hebben aan iemand die kennis heeft aan een hele zware crimineel. […]”
3.Het geschil
primairverklaring voor recht dat de artikelen in Het Parool, resp. op www.parool.nl van 23 januari, 28 januari en 23 juni 2016 (hierna: de Paroolartikelen) jegens hen onrechtmatig zijn, en dat de daarin vervatte uitlatingen:
twee kopers van de panden van de gewezen politiepanden Bureau [straat 3] en Bureau [straat 2] op de Wallen (hadden) banden met crimineel [naam 3] . Het ging om vastgoedinvesteerders [eiser sub 2] en [eiser sub 1][…]”; en
De connectie tussen de nieuwe eigenaren en zware criminaliteit bleek uit onderzoek van Het Parool”;
Wie kochten de beroemde politiebureaus op de Wallen? De kopers hebben een link met zware criminaliteit”;
primairveroordeling van Het Parool de Paroolartikelen binnen zeven dagen na betekening van dit vonnis offline te halen, opdat ze niet meer via internet worden openbaar gemaakt en niet langer digitaal opvraagbaar zijn; althans
4.De beoordeling
Link kopers politiepand met crimineelhoeft, gelet op de inhoud van het artikel, niet te worden geïnterpreteerd als een uiting waarmee een rechtstreekse band tussen [eiser sub 1] / [eiser sub 2] en [naam 3] wordt gesuggereerd. Deze kop zou ook kunnen worden gelezen in de zin dat [naam 1] de link tussen [eiser sub 1] en [eiser sub 2] enerzijds en [naam 3] anderzijds vormde. Dat dekt de lading van het artikel.
twee kopers van de panden van de gewezen politiepanden Bureau [straat 3] en Bureau [straat 2] op de Wallen (hadden) banden met crimineel [naam 3] . Het ging om vastgoedinvesteerders [eiser sub 2] en [eiser sub 1][…]” (uit het artikel van 23 juni 2016 van de hand van [gedaagde sub 3] en [gedaagde sub 4] );
De connectie tussen de nieuwe eigenaren en zware criminaliteit bleek uit onderzoek van Het Parool” (uit het artikel van 28 januari 2016 van de hand van [gedaagde sub 3] ) ;
Wie kochten de beroemde politiebureaus op de Wallen? De kopers hebben een link met zware criminaliteit” (de tweet van [gedaagde sub 3] van 23 januari 2016).
nauwe banden (hadden) met de man die [naam 3] tijdens zijn vlucht ondersteunde”. De daarop volgende zin “
De connectie tussen de nieuwe eigenaren en zware criminaliteit bleek uit het onderzoek van Het Parool” (citaat (b)) kan in die context dus niet worden gelezen in de zin dat [eiser sub 1] en [eiser sub 2] rechtstreekse banden met [naam 3] onderhielden.
public figuresmeer publiciteit moeten dulden dan gewone burgers.
public figuresmoeten worden beschouwd, kan in het midden blijven. De uitingen van Het Parool c.s. betreffen immers niet hun persoonlijke leven, maar hun zakelijke bestaan als vastgoedinvesteerders. Bovendien had Vrij Nederland al in 2010 gepubliceerd over het feit dat [naam 3] zijn schuilplaats in een aan hen toebehorend pand had gehad. Voor zover hun persoonlijke levenssfeer al in het geding was, weegt het belang van de bescherming daarvan niet op tegen het belang van Het Parool c.s. bij de publicatie van de in de Paroolartikelen vervatte beschouwingen over de verkoop van de voormalige politiebureaus. Van een onrechtmatige inbreuk op hun persoonlijke levenssfeer is dan ook geen sprake.
€ 618,00