Uitspraak
RECHTBANK AMSTERDAM
Procesverloop
Overwegingen
integraalzijn vergund. Het bezwaar had daarom gegrond moeten worden verklaard, aldus verzoekers. Voor een preventieve last is dan in het geheel geen plaats.
Rechtbank Amsterdam
In deze zaak heeft de voorzieningenrechter van de Rechtbank Amsterdam op 30 november 2017 uitspraak gedaan in een verzoek om voorlopige voorziening en een beroep tegen een besluit van het algemeen bestuur van het stadsdeel Centrum van de gemeente Amsterdam. Verzoekers, die in het bezit zijn van een omgevingsvergunning voor het veranderen en vergroten van hun panden, kregen een preventieve last onder dwangsom opgelegd. Deze last hield in dat zij de werkzaamheden aan hun panden moesten staken, op straffe van een dwangsom van € 50.000,-. Verweerder stelde dat de werkzaamheden niet meer onder verbouw vielen, maar dat er sprake was van sloop-nieuwbouw, wat niet was toegestaan volgens het bestemmingsplan.
De voorzieningenrechter heeft vastgesteld dat de vergunning voor de verbouwing op 8 juli 2015 was verleend, maar dat tijdens de bouw meer muren waren gesloopt dan was afgesproken. Verzoekers stelden dat er toestemming was gegeven voor de veranderingen, maar verweerder betwistte dit en stelde dat er geen planologische goedkeuring was verleend. De voorzieningenrechter volgde verweerder in zijn stelling dat de last onder dwangsom onrechtmatig was, omdat er geen sprake was van een volledige sloop/nieuwbouw en verweerder had moeten overleggen met verzoekers over mogelijke legalisatie van de bouwactiviteiten.
De voorzieningenrechter verklaarde het beroep gegrond, vernietigde het bestreden besluit en herroepte het primaire besluit. Tevens werd verweerder veroordeeld in de proceskosten van verzoekers. De uitspraak biedt inzicht in de afwegingen die gemaakt moeten worden bij de beoordeling van bouwwerkzaamheden en de toepassing van bestuursrechtelijke handhaving.