ECLI:NL:RBAMS:2016:9955

Rechtbank Amsterdam

Datum uitspraak
28 juli 2016
Publicatiedatum
12 februari 2018
Zaaknummer
C/13/609225 / HA RK 16-225
Instantie
Rechtbank Amsterdam
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Civiel recht
Procedures
  • Beschikking
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Toewijzing verzoek tot statutenwijziging van de Stichting Turks Islamitisch Sociaal Cultureel Centrum Amsterdam-Noord

In deze zaak heeft de Rechtbank Amsterdam op 21 juli 2016 een beschikking gegeven in een rekestprocedure betreffende de statutenwijziging van de Stichting Turks Islamitisch Sociaal Cultureel Centrum Amsterdam-Noord. De stichting, opgericht op 9 februari 1982, heeft geen eerdere statutenwijzigingen ondergaan. Het doel van de stichting is het stichten en beheren van een sociaal-culturele ontmoetingsplaats en gebedsruimte in Amsterdam-Noord, en het bevorderen van de maatschappelijke positie van moslims in de regio. De stichting heeft op 31 maart 2016 unaniem besloten om haar statuten te wijzigen, met als doel haar eigen bestuursleden te kunnen benoemen en een ANBI-status te verkrijgen.

De rechtbank heeft vastgesteld dat het verzoek tot wijziging van de statuten gegrond is op artikel 2:294 van het Burgerlijk Wetboek, dat de mogelijkheid biedt om statuten te wijzigen indien ongewijzigde handhaving zou leiden tot gevolgen die bij de oprichting niet gewild konden zijn. De rechtbank heeft geoordeeld dat de ongewijzigde handhaving van bepaalde artikelen van de statuten zou leiden tot een situatie waarin de stichting haar eigen bestuur niet kan benoemen, wat niet in lijn is met de oorspronkelijke intenties bij de oprichting van de stichting.

De rechtbank heeft het verzoek gedeeltelijk toegewezen, waarbij de wijziging van artikel 4 van de statuten is goedgekeurd. De overige artikelen die door de stichting zelf gewijzigd kunnen worden, behoeven geen toestemming van de rechtbank en zijn afgewezen. De beschikking is openbaar uitgesproken door mr. M.E.M. James-Pater.

Uitspraak

beschikking

RECHTBANK AMSTERDAM

Afdeling privaatrecht
zaaknummer / rekestnummer: C/13/609225 / HA RK 16-225
Beschikking van 21 juli 2016
in de zaak van
de stichting
STICHTING TURKSE ISLAMITISCH SOCIAAL CULTUREEL CENTRUM AMSTERDAM-NOORD,
gevestigd te Amsterdam,
verzoekster,
advocaat mr. M. Dekker te Purmerend.
Verzoekster wordt hierna de stichting genoemd.

1.De procedure

1.1.
Het verloop van de procedure blijkt uit:
- het verzoekschrift met bijlagen, ingekomen ter griffie op 3 juni 2016.
1.2.
Beschikking is bepaald op heden. Verzoekster is van de beschikkingsdatum op de hoogte gesteld.

2.De feiten

2.1.
De stichting is opgericht op 9 februari 1982. Er heeft geen statutenwijziging plaatsgevonden.
2.2.
Het doel van de stichting is, kort gezegd, het stichten, exploiteren en het beheer voeren over een sociaal culturele ontmoetingsplaats en gebedsruimte in Amsterdam-Noord , alsmede het bevorderen en verbeteren van de maatschappelijke, sociale en culturele positie van moslims in Amsterdam-Noord .
2.3.
Het bestuur van de stichting heeft op 31 maart 2016 unaniem besloten de statuten van de stichting te wijzigen.
2.4.
Artikel 4 van de statuten van de stichting luidt:
BESTUUR
Artikel 4
1.
Het bestuur van de stichting bestaat uit tenminste drie leden, die worden benoemd door het bestuur van de te Amsterdam gevestigde stichting Stichting Sociaal Cultureel Islamitisch Centrum – opgericht bij akte verleden op zestien december negentienhonderd één en tachtig voor notaris J.P. Noordijk te Amsterdam – en die voor de eerste maal bij deze akte worden benoemd.
Het aantal leden wordt – met in achtneming van het in die vorige zin bepaalde – door het bestuur van voornoemde Stichting Sociaal Cultureel Islamitisch Centrum vastgesteld.
2.
Het bestuur (met uitzondering van het eerste bestuur waarvan de leden in funktie worden benoemd), kiest uit zijn midden een voorzitter, een secretaris en een penningmeester.
De funkties van secretaris en penningmeester kunnen ook door één persoon worden vervuld.
3.
Bij het ontstaan van een (of meer) vakature(s) in het bestuur, zullen de overblijvende bestuursleden met algemene stemmen (of zal het overblijvende bestuurslid) binnen twee maanden na het ontstaan van de vakature(s) daarin voorzien door de benoeming van een (of meer) opvolger(s).
4.
Mocht(en) in het bestuur om welke reden dan ook één of meer leden ontbreken, dan vormen de overblijvende bestuursleden of vormt het enige overblijvende bestuurslid niettemin een wettig bestuur, behoudens het bepaalde in artikel 7.
5.
De leden van het bestuur genieten geen beloning voor hun werkzaamheden. Zij hebben wel recht op vergoeding van de door hen in de uitoefening van hun funktie gemaakte kosten.”.
2.5.
Artikel 8 van de statuten van de stichting luidt:
“EINDE BESTUURSLIDMAATSCHAP.
Artikel 8.
Het bestuurslidmaatschap eindigt:
door het overlijden van een bestuurslid, bij het verlies van vrije beheer over zijn vermogen, bij schriftelijke ontslagneming (bedanken), bij ontslag op grond van artikel 298 Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek, alsmede, indien de benoemende instantie schriftelijk aan het bestuur heeft meegedeeld het bestuurslid te ontslaan en het bestuur daaraan gevolg geeft.
Het bestuur kan het verzoek tot ontslag alleen dan afwijzen, indien men dit gemotiveerd doet op grond van de belangen welke de stichting behartigt.”.
2.6.
Artikel 11 van de statuten van de stichting, voor zover relevant, luidt:
STATUTENWIJZIGING
Artikel 11
1.
Het bestuur is bevoegd deze statuten te wijzigen met uitzondering van artikel 4.
Het besluit daartoe moet worden genomen met algemene stemmen in een vergadering, waarin alle bestuursleden aanwezig of vertegenwoordigd zijn, zonder dat in het bestuur enige vakature bestaat.
(…)”.
2.7.
De Stichting Sociaal Cultureel Islamitisch Centrum (hierna: SSCIC ) heeft bij bestuursbesluit van 9 maart 2016 ingestemd met besluit tot wijzing van de statuten van de stichting.

3.Het verzoek

3.1.
Het verzoekschrift strekt tot het wijzigen van diverse artikelen van de statuten van de stichting. Het verzoek is gegrond op artikel 2:294 van het Burgerlijk Wetboek (BW).
3.2.
De stichting legt hieraan het volgende ten grondslag.
Het doel van het verzoek is tweeledig, enerzijds wenst de stichting haar eigen bestuursleden te kunnen benoemen, anderzijds beoogd de stichting een ANBI-status te verkrijgen. Bij de oprichting van de stichting was de stichting een lokale afdeling van de SSCIC . Benoeming van de bestuursleden komt ingevolge artikel 4 van de statuten toe aan SSCIC . Ondertussen werken de lokale afdeling van SSCIC onafhankelijker. Voor het vervullen van de doelstelling van de stichting is het daarom noodzakelijk dat zij haar eigen bestuur kan benoemen. De SSCIC had bij de oprichting van de stichting in 1981 de huidige verhoudingen niet kunnen voorzien. De huidige statuten van de stichting zullen bij handhaving leiden tot gevolgen die bij de oprichting van de stichting redelijkerwijze niet zijn gewild. Tevens is de stichting voornemens, met het oog op het verkrijgen van een ANBI-status, om de overige bepalingen van de statuten te wijzigen die het mogelijk maken om deze status aan te vragen. De stichting verzoekt om wijziging van de statuten conform de overgelegde concept-statuten.

4.De beoordeling

4.1.
Op grond van artikel 2:294 BW kan de rechtbank op verzoek van, onder meer, het bestuur de statuten van een stichting wijzigen, indien ongewijzigde handhaving zou leiden tot gevolgen die bij de oprichting redelijkerwijze niet kunnen zijn gewild en de statuten de mogelijkheid tot wijziging niet voorzien.
4.2.
Overgelegd zijn een uittreksel uit het handelsregister van de Kamer van Koophandel betreffende de stichting, een kopie van de huidige statuten van de stichting en de tekst van de concept-statuten.
4.3.
Gezien de stukken en gelet op wat in het verzoekschrift overigens is aangevoerd, is de rechtbank van oordeel dat het verzoek (deels) toewijsbaar is. Het verzoek wordt echter alleen toegewezen met betrekking tot de artikelen die, zonder de toestemming van de rechtbank, niet door de stichting zelf te wijzigen zijn. Ongewijzigde handhaving van deze artikelen van de statuten van de stichting zou ertoe leiden dat de stichting haar eigen bestuur niet kan benoemen. Dit gevolg kan redelijkerwijs bij oprichting niet zijn gewild. De overige artikelen behoeven geen toestemming van de rechtbank en zijn door de stichting zelf te wijzigen. Dat deel van het verzoek zal dan ook afgewezen worden.

5.De beslissing

De rechtbank
5.1.
wijzigt de artikel 4 van de statuten van de stichting Stichting Turks Islamitisch Sociaal Cultureel Centrum Amsterdam-Noord , gevestigd te Amsterdam, in die zin dat deze voortaan komt te luiden als volgt:
“Artikel 4 – Bestuur: samenstelling, benoeming, beloning, ontslag
1.
Het bestuur van de stichting bestaat ui drie of meer natuurlijke personen.
Het bestuur stelt het aantal bestuurders vast.
Een niet-voltallig bestuur behoudt zijn bevoegdheden.
Het bestuur kan uit zijn midden een voorzitter, een secretaris en een penningmeester aanwijzen. Eén bestuurder kan meer van deze functies vervullen.
2.
De bestuurders worden benoemd door het bestuur.
In vacatures wordt zo spoedig mogelijk, maar in elk geval binnen drie maanden na het ontstaan ervan, voorzien.
3.
Iedere bestuurder moet voldoen aan de volgende vereisten:
a.
een bestuurder is een natuurlijk persoon;
b.
een bestuurder heeft het vrije beheer over zijn vermogen.
4.
Bestuurders worden benoemd voor onbepaalde tijd.
5.
Alle bestuurders kunnen een vergoeding krijgen van de kosten die zij redelijkerwijs hebben gemaakt in de uitoefening van hun functie.
De bestuurders ontvangen geen beloning voor hun werkzaamheden.
6.
Een bestuurder verliest zijn functie:
a.
door zijn overlijden;
b.
door zijn faillissement, door het op hem van toepassing verklaren van de schuldsaneringsregeling natuurlijke personen of doordat hij surseance van betaling verkrijgt;
c.
door zijn ondercuratelestelling of de onderbewindstelling van zijn gehele vermogen;
d.
door zijn vrijwillig aftreden;
e.
door zijn ontslag door de rechtbank;
f.
door zijn ontslag gegeven door de gezamenlijke overige bestuurders, tenminste twee in getal.”
5.2.
bepaalt dat artikel 8 van de statuten van de stichting Stichting Turks Islamitisch Sociaal Cultureel Centrum Amsterdam-Noord , gevestigd te Amsterdam, komt te vervallen,
5.3.
wijst het meer of anders verzochte af,
5.4.
gelast de griffier, nadat de beslissing in kracht van gewijsde is gegaan, deze in te schrijven in het in artikel 2:289 BW genoemde register.
Deze beschikking is gegeven door mr. M.E.M. James-Pater en in het openbaar uitgesproken op 21 juli 2016.