Uitspraak
RECHTBANK AMSTERDAM
[eiser sub 3],
[eiseres sub 4],
[gedaagde sub 2],
1.De procedure
Ter zitting waren aanwezig:
Na verder debat hebben partijen verzocht vonnis te wijzen.
2.De feiten
Overeenkomst Oprichting Kenniscentrum Nascheiding. In de overeenkomst is onder meer opgenomen:
Partijen zijn geïnteresseerd in en hebben respectievelijk belang bij de oprichting en financiering van een Kenniscentrum Nascheiding, hierna te noemen “KCN”, welke zich voornamelijk zal richten op het wetenschappelijk onderzoek naar vernieuwende technologieën en concepten teneinde de totale milieudruk van verpakkingsmateriaal te minimaliseren tegen zo laag mogelijke kosten en het toepassen van deze technologie in Nederlandse afvalverwerkingketen (…)KCN wil ruim voor 31 december 2012 wetenschappelijk consensus en maatschappelijke acceptatie hebben bereikt over de waarde van nascheiding als technologie om verpakkingsafval uit gemengd huishoudelijk restafval af te scheiden en nuttig her te gebruiken in termen van kosten, opbrengsten en milieueffecten.(…)
Analyse van het Nederlands Statiegeldsysteem.Hierin is onder meer opgenomen:
Resultaten tot nu toe(…)● Voorlopige conclusies kosten: duurste systeem van allemaal.
Analyse Nederlands statiegeldsysteem voor PET flessen (Studie naar kosten, materiaalgebruik en energiegebruik van het Nederlandse statiegeldsysteem voor frisdank- en waterflessen)een rapport verschenen van het onderzoeksinstituut Wageningen Food & Biobased Research. Het rapport is opgesteld door [eiser sub 3] en [eiseres sub 4] .
Hoe de lobby ‘aanschuift’een artikel verschenen van de hand van [gedaagde sub 2] . Hierin is onder meer opgenomen:
Er verschijnt een document van de Agrotechnology & Food Sciences Group van 6 mei 2009, een commerciële poot van de Wageningen Universiteit die in onderzoek nadrukkelijk de samenwerking met het bedrijfsleven zoekt. Lees: betaalde opdrachten verzamelt. Het stuk is opgesteld door onderzoeker [eiser sub 3] . Titel: ‘Analyse van het Nederlandse statiegeldsysteem’. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) waarin de supermarkten zich hebben verenigd, is de opdrachtgever. Onder het kopje ‘Doel’ van de analyse is te lezen: ‘Omdat CBL verwacht dat er binnenkort Europese lobby’s beginnen om statiegeldsystemen uit te breiden is het dus wenselijk om een degelijke analyse te kunnen presenteren.’ Maar de uitkomst van die analyse lijkt al bij voorbaat vast te staan. Citaat: ‘Voorlopige conclusie, statiegeld is het duurste systeem van allemaal’, aldus wetenschapper [eiser sub 3] van de Wageningen Universiteit, in het stuk dat formeel nog maar een opzet voor een onderzoek is.
De Haagse Lobbyuitgezonden. De aflevering heeft de titel
Het gevecht over statiegelden gaat over de politieke lobby in Nederland van de voor- en tegenstanders van het statiegeldsysteem. In dit programma is [gedaagde sub 2] als journalist van Trouw geïnterviewd. In dit interview is gesproken over het onder 2.5 genoemde rapport
.[gedaagde sub 2] zegt daarover:
Ik heb de aanbestedingsbrief onder ogen gehad. En daar staat al in dat de voorlopige conclusie moet zijn dat statiegeld een te duur systeem is.De interviewer reageert daarop als volgt:
Ho, ho wacht even, stapje terug.Het bedrijfsleven vraagt aan de Universiteit Wageningen, je zou zeggen een onafhankelijke club …(…) … toch, om een onderzoek te doen. Maar jij zegt wat in de aanbestedingsbrief staat al hoe wat de uitkomst moet zijn?Waarna [gedaagde sub 2] antwoordt:
Ik heb de aanbestedingsbrief onder ogen gehad en daar staat al in dat de voorlopige conclusie moet zijn dat statiegeld een te duur systeem is) te rectificeren. Volgens de brief is deze uitlating onjuist en ongegrond en daarmee onrechtmatig jegens eisers.
Uw verwijt treft geen doel. In de uitzending van ‘De Haagse Lobby’ van WNL op 28 september 2016 herhaalt de heer [gedaagde sub 2] , in spreektaal en sterk door de makers ingekort, wat hij al op 17 januari 2016 in dagblad Trouw hierover schreef: uit het document ‘Analyse van het Nederlandse Statiegeldsysteem’ blijkt dat er sprake is van gestuurd onderzoek.
Toevoeging van de auteur.In de WNL-uitzending De Haagse Lobby van 28 september 2016 over de lobby rond statiegeld heb ik verteld dat in een ‘aanbestedingsbrief’ als voorlopige conclusie stond dat statiegeld een duur systeem is. Ik doelde hiermee op het document ‘Analyse van het Nederlandse Statiegeldsysteem’ waar ik in bovenstaande reconstructie ook over schrijf.
3.Het geschil
I. Trouw en [gedaagde sub 2] op straffe van dwangsommen te verbieden de in het lichaam van de dagvaarding genoemde onrechtmatige uitlatingen te doen dan wel een andere uitlating met de strekking dat bij het statiegeldonderzoek van de WUR sprake is geweest van vooraf afgesproken gestuurd onderzoek;
II. Trouw en [gedaagde sub 2] op straffe van dwangsommen te gebieden een rectificatie te plaatsen waarin – kort gezegd – is vermeld dat de uitlating ‘
Ik heb de aanbestedingsbrief onder ogen gehad en daar staat al in dat de voorlopige conclusie moet zijn dat statiegeld een te duur systeem is’ongefundeerd en onjuist is en deze tekst te plaatsen op:
a. de voorpagina van de papieren editie van Trouw, en
b. de homepagina van de website www.trouw.nl zolang de tv-uitzending van WNL openbaar wordt gemaakt op de websites www.wnl.nl en/of www.npo.nl zonder dat aan het begin van die uitzending de in dit kort geding gevorderde rectificatietekst gedurende vijf seconden wordt getoond;
III. Trouw en [gedaagde sub 2] op straffe van dwangsommen te bevelen WNL, NPO en andere media die de tv-uitzending openbaar maken te verzoeken de rectificatietekst gedurende vijf seconden zonder commentaar te tonen aan het begin van die uitzending;
IV. Trouw en [gedaagde sub 2] hoofdelijk te veroordelen in de proceskosten.
In de akte wijziging van eis is voorts opgenomen dat indien de onder II genoemde eis jegens Trouw wordt afgewezen maar jegens [gedaagde sub 2] wordt toegewezen, Trouw bevolen dient te worden mee te werken aan de uitvoering van de aan [gedaagde sub 2] opgelegde geboden.
Analyse Nederlands statiegeldsysteem voor PET-flessen.
pleasenvan haar opdrachtgever en in het uitventen van haar wetenschappelijke statuur. Er was sprake van gestuurd onderzoek waarvan de uitkomst al bij voorbaat leek vast te staan. Dit tast de wetenschappelijke integriteit en onafhankelijkheid aan. Dit is niet alleen gebleken uit het document van 6 mei 2009 (zie 2.4), maar ook uit tal van andere documenten waarover [gedaagde sub 2] beschikt en die een anonieme bron aan hem per e-mail heeft toegezonden. Die documenten zijn hoogstwaarschijnlijk afkomstig uit de procedure die is gevoerd voor de CWI.
De kwestie waarover het in dit kort geding gaat (dat contractonderzoek een groot risico van beïnvloeding meebrengt) is een kwestie van algemeen belang. Er is sprake van een debat dat in de publieke belangstelling staat en Trouw doet hier nauwgezet en op zorgvuldige wijze verslag van. [gedaagde sub 2] heeft de WUR herhaaldelijk verzocht om wederhoor, maar daar werd niet op gereageerd. Omdat Trouw en [gedaagde sub 2] zich op de feiten baseren (te weten op het dossier dat aan [gedaagde sub 2] is toegezonden), blijven zij binnen de grenzen van de vrijheid van meningsuiting. Trouw en [gedaagde sub 2] doen dan ook terecht een beroep op artikel 10 lid 1 EVRM.
4.De beoordeling
De Haagse Lobbyvan 28 september 2016 die luidde: “
Ik heb de aanbestedingsbrief onder ogen gehad. En daar staat al in dat de voorlopige conclusie moet zijn dat statiegeld een te duur systeem is”. Met het woord
aanbestedingsbriefbedoelde [gedaagde sub 2] het document van 6 mei 2009 genaamd
Analyse van het Nederlands Statiegeldsysteem(zie 2.4), hetgeen ook blijkt uit de door hem op 6 oktober 2016 geplaatste toevoeging op www.trouw.nl bij het online artikel van 27 januari 2016. Volgens de verklaring van [gedaagde sub 2] ter zitting was het woord aanbestedingsbrief het eerste woord dat in hem opkwam (waarbij van belang is dat het interview in één take werd opgenomen), en wilde hij hiermee aangeven dat het ging om een soort opzet uit het eerste begin van het onderzoek dat toen nog nauwelijks van start was gegaan.
De voorzieningenrechter overweegt hierover dat [gedaagde sub 2] strikt genomen het woord
aanbestedingsbrieften onrechte in de mond heeft genomen. Bij aanvang van het onderzoek was immers geen sprake van een aanbesteding en dus ook niet van een aanbestedingsbrief (het onderzoek is gebaseerd op de overeenkomst van 11 maart 2009 en op het daarbij behorende Businessplan). Deze ongelukkige woordkeuze van [gedaagde sub 2] rechtvaardigt echter geen rectificatie. Eisers hebben hierbij onvoldoende belang. Mocht deze woordkeuze al tot enig misverstand hebben geleid dan is dit rechtgezet door de hiervoor bedoelde toevoeging van [gedaagde sub 2] bij het online artikel van Trouw van 27 januari 2016. Het lijkt eisers bovendien niet te gaan om een ongelukkige woordkeuze, waaruit voorshands geen schade volgt, maar om de inhoud en de strekking van de uitlating van [gedaagde sub 2] , zoals die ook door het televisiekijkend publiek is begrepen, en die erop neerkomt dat bij de aanvang van het onderzoek de uitkomst ervan al leek vast te staan (met andere woorden, er was sprake van gestuurd onderzoek). De vraag is of [gedaagde sub 2] met deze uitlating de grenzen van de vrijheid van meningsuiting heeft overschreden.
(1) Reeds voorafgaand aan de opdrachtverstrekking (op 14 mei 2008) heeft de WUR een presentatie gehouden waarin als gezamenlijke visie en ambitie met KCN is opgenomen: “
Uitbouwen wetenschappelijke basis om te komen tot grootschalige invoering van nascheiding (…)”(zie productie 43).
(2) KCN heeft voorafgaand aan de opdrachtverstrekking (op 8 juni 2008) een “
Spoorboekje voor de WUR” opgesteld aan de hand waarvan de WUR het Businessplan (bijlage 1 bij de overeenkomst) zou kunnen opstellen. In dit spoorboekje (zie productie 22) is onder meer opgenomen:
Het doel van KCN is (…) een geobjectiveerd en wetenschappelijk onderbouwd en beargumenteerd beeld van nascheiding (…) te hebben dat, door deze “evidence base” nascheiding in Nederland algemeen geaccepteerd wordt bij stakeholders.En:
Kernboodschappen nascheiding(…)nascheiding projecteren als innovatieve, duurzame oplossing met een netto-vermindering van CO2(…)nascheiding geeft de hoogst haalbare inzamelings- en recyclingpercentagesnascheiding betekent gemak en laagste kosten voor gemeenten en burgers (en andere stakeholders).
KCN wil ruim voor 31 december 2012 wetenschappelijk consensus hebben bereikt over de waarde en betekenis van nieuwe technologieën als nascheiding om verpakkingsafval uit gemengd huishoudelijk restafval af te scheiden en nuttig her te gebruiken in termen van kosten, opbrengsten en milieueffecten. Bovendien streeft het KCN ernaar de feiten uit te dragen naar alle betrokkenen en het grote publiek zodat het maatschappelijk draagvlak voor de invoering van dergelijke technieken vergroot wordt.Ook vermeldt de WUR in die presentatie dat als “bedreiging” geldt:
Statiegeldsystemen zijn politiek geaccepteerd(4) In het Businessplan van 4 maart 2009 (productie 11) dat de WUR heeft opgesteld en dat als bijlage 1 behoort bij de overeenkomst van 11 maart 2009 (zie 2.3) is opgenomen dat het doel is om wetenschappelijke consensus te hebben over nascheiding en het maatschappelijk draagvlak hiervoor te vergroten. Het statiegeldsysteem wordt ook in dit document genoemd als bedreiging.
(5) Ook heeft de WUR voor haar onderzoek met name gebruik gemaakt van gegevens die door de opdrachtgevers zijn verstrekt. Dit blijkt uit een e-mail van de WUR van 22 maart 2012 (productie 31) waarin is opgenomen:
Wel zijn we voor de achterliggende informatie grotendeels afhankelijk van datzelfde bedrijfsleven.(6) Tot slot stellen Trouw en [gedaagde sub 2] dat de opdrachtgevers mede de inhoud van het rapport hebben bepaald. Zij baseren dit onder meer op e-mails die Trouw en [gedaagde sub 2] als producties 35 en 36 in het geding hebben gebracht en waaruit blijkt dat de onderzoekers bepaalde instructies ontvingen (over te gebruiken cijfers) van medewerkers van CBL en FNLI.
aanbestedingsbrief,is de uitlating van [gedaagde sub 2] “
Ik heb de aanbestedingsbrief onder ogen gehad. En daar staat al in dat de voorlopige conclusie moet zijn dat statiegeld een te duur systeem is” voldoende feitelijk onderbouwd met het document van 6 mei 2009 waarin is opgenomen:
Voorlopige conclusies kosten: duurste systeem van allemaal.Dit geldt ook voor zover de uitlating van [gedaagde sub 2] als een beschuldiging aan het adres van eisers moet worden aangemerkt die erop neerkomt dat bij de aanvang van het onderzoek de uitkomst ervan al leek vast te staan (gestuurd onderzoek). De onder 4.1 genoemde belangenafweging valt dan ook in het voordeel uit van Trouw en [gedaagde sub 2] . De voorzieningenrechter oordeelt hiermee niet dat in dit geval daadwerkelijk sprake was van gestuurd onderzoek, maar wel dat voor een beperking van de uitingsvrijheid van [gedaagde sub 2] in de gegeven omstandigheden geen grond bestaat. Het verweer van eisers dat het document van 6 mei 2009 geen vastlegging betrof van vooraf gemaakte afspraken, doch enkel een van de vele voortgangsverslagen, treft gezien al hetgeen hiervoor is overwogen geen doel.
816,00