Uitspraak
RECHTBANK AMSTERDAM
1.De procedure
De Stichting en Maser en Pan-Invest hebben ieder voor zich een conclusie van antwoord tevens eis in reconventie in het geding gebracht. Parem en Monolit hebben tegen de eis in reconventie verweer gevoerd.
2.De feiten
In conventie en reconventie
arbitrazrechtbank in Rusland failliet verklaard, met name vanwege door de Russische belastingautoriteit opgelegde (onbetaalde) aanslagen, met benoeming van E.K. Rebgun tot curator. Deze beslissing is in hoger beroep bekrachtigd. Bij het gerechtshof te Amsterdam loopt nog een procedure over de vraag of het Russische faillissement in Nederland erkend kan worden.
DOEL
(…), (de “Vennootschap”) zulks tegen uitgifte van certificaten, het uitoefenen van stemrecht en andere aan de aandelen verbonden rechten, het innen van de op de aandelen verschijnende dividenden en andere uitkeringen en het uitkeren van die voordelen aan de certificaathouders (…)
3.Het geschil in conventie
bescheiden die door het bewijsbeslag zijn getroffen, waartoe behoren:
a) (elektronische kopieën van) alle correspondentie en documentatie die
verband houdt met het Distributieplan en de voorbereiding en uitvoering
daarvan, inclusief maar niet beperkt tot notulen van bestuursvergaderingen
en notulen van de ‘executive sessions’ van die vergaderingen en
bestuursbesluiten;
verband houdt met de uitkeringen die tot op heden door de Stichting aan
voormalige aandeelhouders en houders van ADRs van Yukos zijn gedaan;
verband houdt met de (vergoeding van) onkosten van de bestuurders van de
Stichting die door de Stichting zijn vergoed;
vergoedingen die aan de bestuurders van de Stichting zijn betaald, inclusief
de hoogte van die vergoedingen;
en de bestuurders van de Stichting ten aanzien van de kickback-regeling,
inclusief maar niet beperkt tot de brief van GML aan de bestuurders waarin
een kickback van 10% over het aan GML uit te keren bedrag aan de
bestuurders wordt aangeboden;
verband houdt met de schikking die is bereikt met Rosneft en de Stichting in
2015 inzake het dispuut aangaande de eigendom van de Stichting;
verband houdt met de onkostenvergoedingen en bonussen die aan het
bestuur zijn vergoed of uitgekeerd door Mojave East;
met de beslaglegging heeft opgemaakt en uitgebracht;
4.Het geschil in (voorwaardelijke) reconventie
5.De beoordeling in conventie
Het uitkeringsplan ziet op de compensatie van aandeelhouders van Yukos Oil die over een langere periode schade hebben geleden ten gevolge van het optreden van de Russische Federatie. Dat is iets heel anders dan de liquidatie van een Russische onderneming, zodat niet valt in te zien waarom de redelijkheid en billijkheid zouden meebrengen dat het distributieplan moet voldoen aan Russisch recht.
Medio 2011, ruim een jaar nadat de door NERA ontworpen uitkeringsmethodiek door de Stichting was goedgekeurd, heeft grootaandeelhouder GML besloten de bestuurders van de Stichting een bonusbetaling in het vooruitzicht te stellen. Dat is derhalve niet van invloed geweest op het distributieplan. Parem en Monolit opperen nu dat die kickbackregeling niet uit de lucht kwam vallen, maar dat daarover al veel eerder afspraken zijn gemaakt. Ook wijzen zij op de nauwe banden tussen het bestuur van de Stichting en GML. Dat is echter allemaal veel te speculatief om in de door hen voorgestane zin vooruit te lopen op het oordeel van de bodemrechter.
De slotsom is dat niet op voorhand kan worden vastgesteld dat het distributieplan onrechtmatig is jegens Parem en Monolit, zodat de vordering tot opschorting van de uitkeringen volgens dat plan zal worden afgewezen.
Dat betekent dat uit de door hen gestelde en met voorhanden bewijsmateriaal gestaafde feiten en omstandigheden een redelijk vermoeden van het door hen gestelde onrechtmatig handelen en/of wanbeleid moet kunnen worden afgeleid.
Daarbij wordt in aanmerking genomen dat niet eenvoudig is vast te stellen wie aandeelhouder van Yukos Oil was, mede omdat het aandeelhoudersregister zich in Rusland bevindt. De kwalificaties ‘obscuur’ en ‘speculant’ staan in het algemeen niet aan aandeelhouderschap in de weg.
6.De beoordeling in (voorwaardelijke) reconventie
Om te voorkomen dat de opheffing met dit vonnis al een feit zou zijn, zal die worden gegoten in de vorm van een veroordeling tot opheffing op straffe van een dwangsom. Aan de voorwaarde waaronder de verdere eis in reconventie is ingesteld is niet voldaan, zodat die niet aan de orde komt.
7.De beslissing
€ 5.000.000,00;