Uitspraak
RECHTBANK AMSTERDAM
1.De procedure
- het ambtshalve gewezen tussenvonnis van 16 maart 2016, waarbij een comparitie van partijen is bepaald,
- het proces-verbaal van comparitie van 19 mei 2016, met de daarin vermelde stukken,
- de brief van 6 juni 2016 van de zijde van Omroep Brabant met op- en aanmerkingen op het proces-verbaal,
- de brief van 13 juni 2016 van de zijde van [eiseres] met op- en aanmerkingen op het proces-verbaal.
2.De feiten
"Op 5 januari werd een gezin verscheurd". Deze column leidde diezelfde dag tot kamervragen van GroenLinks.
"Ik vlieg naar Kabul om [naam 3] Amiri te redden"op 17 februari 2015 in dagblad Trouw werd gepubliceerd. [eiseres] huurde [naam 4] (hierna: [naam 4] ) in om als cameraman naar Afghanistan mee te gaan.
"De waarheid is vaak absurder dan het verzonnen verhaal"onder meer:
[naam 6] :"Goedemorgen. Was het een toneelstukje of niet? Er zijn twijfels bij het verhaal van [naam 1] en zijn dochter [naam 3] . Vader [naam 1] werd begin dit jaar teruggestuurd naar Afghanistan en bij die uitzetting zou hij verwondingen hebben opgelopen. Maar is dat wel zo? De Amsterdamse kunstenares [eiseres] twijfelt hieraan. [naam 1] woonde al 18 jaar in Nederland toen hij werd uitgezet en mocht hier niet meer wonen omdat hij bij de Afghaanse staatsveiligheidsdienst heeft gewerkt. De Marechaussee zou bij die uitzetting zijn knie hebben verdraaid en hij zou liggend met een kap over zijn hoofd zijn vervoerd. Zijn dochter [naam 3] hoorde niet van hem en reisde hem begin februari achterna en vond hem in het ziekenhuis in Afghanistan met een botbreuk en geheugenverlies. We praten hierover verder door met [naam 2] op de redactie in Breda. Ja, [naam 2] , leg eens uit. Die kunstenares [eiseres] , wat heeft die ermee te maken?"
3.Het geschil
de Volkskracht, de
NOS,
RTL Nieuws,
Trouw,het
Algemeen Dagblad, NRC handelsblad, NRC Next, GeenStijl, en het
nederlands dagblad, schriftelijk te verzoeken een publicatie te wijten aan de rectificatie van Omroep Brabant, onder verzending van een kopie daarvan aan de advocaat van [eiseres] .
RECTIFICATIE
4.De beoordeling
Twee maatschappelijke belangen
"Nou, ik denk dat de kans heel aannemelijk is dat ze een toneelstukje hebben gespeeld."nog gezegd:
"Maar ik wil het niet, zeg maar, ik durf het niet met zekerheid te zeggen omdat we het niet weten en omdat…nou ja…wat ik vandaag in de krant geschreven had…de waarheid is vaak absurder dan de meest absurde verzonnen verhalen. Dat is, dat is zo."Pas daarna zegt [eiseres] het vervolg van het door Omroep Brabant uitgezonden citaat:
"Dus ik wil het niet uitsluiten, maar ik denk dat het aannemelijker is dat het niet helemaal waar is dan dat het wel helemaal waar is.". De laatste door Omroep Brabant als citaat van [eiseres] uitgezonden zin:
"Dat zal voor haar en voor [naam 1] niet goed zijn voor hun naam en reputatie, maar dat is dan wat ze zelf hebben gedaan,"is eerder in het gesprek door [eiseres] geuit en dus niet in de volgorde zoals uitgezonden door Omroep Brabant.
berichtgeving namens [eiseres] .". Vast staat evenwel dat [eiseres] deze berichtgeving niet heeft geïnitieerd, dat een en ander haar voorafgaand aan de uitzending niet is voorgelegd en dat zij dit dus ook niet heeft goedgekeurd. Sterker nog, [eiseres] ging er van uit dat Omroep Brabant aan de [naam 1] geen aandacht meer zou besteden, nu zij - blijkens de mededelingen van [naam 2] - niet meer in het verhaal geloofde. [eiseres] hoefde er dan ook niet op bedacht te zijn dat Omroep Brabant delen van het telefoongesprek van 24 februari 2015 zou uitzenden.
In de uitzendingen van 25 en 26 februari 2015 heeft Omroep Brabant een nieuwsitem aan de in januari van 2015 naar Afghanistan uitgezette [naam 1] en aan zijn dochter [naam 3] gewijd. In die uitzendingen is de onjuiste indruk gewekt dat kunstenares [eiseres] , die op dat moment al enige tijd met de [naam 1] in contact stond, stellig twijfelde aan de geloofwaardigheid van het verhaal van de [naam 1] en dat zij op eigen initiatief hierover Omroep Brabant heeft benaderd. Deze onjuiste indruk is onder meer gewekt, doordat in het uitgezonden geluidsfragment waarbij [eiseres] aan het woord is, geknipt is, waarbij de woorden van [eiseres] uit de context zijn gehaald. De rechtbank Amsterdam heeft dit bij vonnis van 20 juli 2016 onrechtmatig gevonden. Zij heeft Omroep Brabant onder meer tot het uitzenden van deze rectificatie veroordeeld."
904,00(2,0 punten × tarief € 452,00)
5.De beslissing
RECTIFICATIE