Uitspraak
RECHTBANK AMSTERDAM
1.De procedure
- het tussenvonnis van 18 juni 2014
- het proces-verbaal van comparitie van 6 oktober 2014
- de brief van mr. Wille van 29 oktober 2014 naar aanleiding van het proces-verbaal van de comparitie.
2.De feiten
“Hij is zo christelijk, ik dacht, dat zit wel goed”(hierna artikel I) dat, onder meer en voor zover hier van belang inhoudt:
“in zijn geheel en zonder weglatingen”op te nemen in het RD.
Zaak [gemachtigde] is banaal conflict”(hierna artikel II). Artikel II houdt voor zover hier van belang het volgende in :
“Afwijzing klacht [gemachtigde]”(hierna artikel III). Artikel III houdt onder meer en voor zover hier van belang in:
“Beschuldigingen tegen [gemachtigde] ingetrokken” (hierna artikel IV), waarvan de inhoud op voorhand aan [eiser&gemachtigde] voor commentaar was toegezonden. Artikel IV luidt:
3.Het geschil
“Hij is zo christelijk, ik dacht, dat zit wel goed”d.d. 11 februari 2005,
“Zaak-[eiser] is banaal conflict”d.d. 8 juli 2005 en
“Afwijzing klacht [eiser]”d.d. 5 augustus 2005 onrechtmatig zijn jegens [eiser];
Primair
“Hij is zo christelijk, ik dacht, dat zit wel goed”d.d. 11 februari 2005,
“Zaak-[eiser] is banaal conflict”d.d. 8 juli 2005 [en]
“Afwijzing klacht [eiser]”d.d. 5 augustus 2005 te staken en gestaakt te houden;
“Hij is zo christelijk, ik dacht, dat zit wel goed”d.d. 11 februari 2005,
“Zaak-[eiser] is banaal conflict”d.d. 8 juli 2005 [en]
“Afwijzing klacht [eiser]”d.d. 5 augustus 2005 niet vindbaar en doorzoekbaar te maken voor zoekmachines op internet, zodat deze artikelen uitsluitend nog via de website van het Reformatorisch Dagblad www.refdag.nl of via www.digibron.nl zelf online kunnen worden gevonden en doorzocht;
Meer subsidiairalthans Erdee beveelt het er toe te leiden dat de aritkelen
“Hij is zo christelijk, ik dacht, dat zit wel goed”d.d. 11 februari 2005,
“Zaak-[eiser] is banaal conflict”d.d. 8 juli 2005 [en]
“Afwijzing klacht [eiser]”d.d. 5 augustus 2005 niet langer in de zoekresultaten van Google.nl en Google.com worden getoond gebruikmakend van de zoektermen “[eiser]” en/of “[gemachtigde]”;
4.De beoordeling
dat het niet de taak van de rechterlijke macht is om zich bezig te houden met het "herschrijven van de geschiedenis", door met het oog op reputatiebescherming van klagers, kranten tot de verwijdering uit het publieke domein van sporen van eerdere publicaties te verplichten”.Anderzijds overweegt in EHRM in dezelfde uitspraak dat uitgangspunt is: “
dat aantasting van rechten onder art. 8 EVRM door effectieve maatregelen in het nationale recht geredresseerd moeten (kunnen) worden”.Daarbij verwijst het EHRM naar de in die zaak door de nationale rechter overwogen mogelijkheid van “
de toevoeging van een bijschrift aan het bewuste artikel op de website van de krant, waarin het publiek wordt geïnformeerd over het initiëren of de uitkomst van eventuele gerechtelijke procedures”.
5.De beslissing
“Hij is zo christelijk, ik dacht, dat zit wel goed”d.d. 11 februari 2005 via www.digibron.nl, zal staken en gestaakt zal houden, indien en voor zolang bij die publicatie niet, op de wijze als bij de publicatie op www.refdag.nl van dat artikel, verwezen wordt naar het artikel “
Beschuldigingen tegen [eiser] ingetrokken”,
“Hij is zo christelijk, ik dacht, dat zit wel goed”d.d. 11 februari 2005 zoals gepubliceerd op www.refdag.nl en/of www.digibron.nl niet langer in de zoekresultaten van Google.nl en/of Google.com wordt getoond bij gebruikmaking van de zoektermen “[eiser]” en/of “[gemachtigde]”,