2.8.[eisers] heeft in het kader van een mogelijke procedure tegen [naam 1] bij de rechtbank Oost-Brabant een verzoek ingediend tot bevel van een voorlopig deskundigenbericht. Bij beschikking van 19 augustus 2013 heeft de rechtbank Oost-Brabant als deskundige benoemd [naam 6], werkzaam bij Kersten Experts B.V. Op 5 mei 2014 heeft [naam 6] zijn rapport uitgebracht waarin onder meer staat:
“
Oorzaak:
door alle drie de experts is een rapport uitgebracht omtrent het zinken en de vermeende oorzaak. Tussen de experts is geen verschil van mening aangaande de oorzaak van het zinken, samengevat:
- Als gevolg van restwater/ lekwater is de (bewuste) aircopomp deels ondergedompeld. Hierdoor is galvanische corrosie ontstaan tussen de koperen koelleiding van de aircopomp en de RVS voetplaat. Doordat de koperen leiding hierbij is opgeofferd is lekkage ontstaan. De pomp bevindt zich onder de waterlijn. (…)
- In de rapportage van [naam 2] wordt aangegeven dat de galvanische werking voorkomen had kunnen worden door de pomp op een kunststof plaat te monteren. Met name wanneer een pomp in een ruimte wordt geplaatst waar intreding van (zout) water mogelijk is. De pomp zat onder een dichtgeschroefd paneel, de eigenaar was niet op de hoogte van de pomp. (…)
GALVANISCHE CORROSIE
(…)
CONCLUSIE:
op basis van technische gronden is het niet mogelijk dat het doorcorroderen van de koperen leiding van de pomp het gevolg is geweest van galvanische corrosie tussen de koperen leiding en de RVS voetplaat.
- De conclusie ten aanzien van de oorzaak van het zinken in de voorliggende rapportages ([naam 2], [naam 3], [naam 7]), zijnde de galvanische corrosie tussen de koperen leiding en de RVS voetplaat, is niet juist.
- Daar de corrosie niet is veroorzaak door de genoemde galvanische werking kan ook geen sprake zijn van een ondeugdelijk product (de pomp).
ELEKTROLYTISCHE CORROSIE:
(…)
CONCLUSIE:
uit het onderzoek van Element blijkt dat bij een beperkte opgelegde spanning (potentiaal) in relatief kort tijd (4 weken) sprake is van aanmerkelijke aantasting van het koper. Voor het doorcorroderen van het koperen pijpje worden zwerfstromen aangegeven. In dit geval kan gesproken worden over elektrolytische corrosie.
- De weerstandmetingen van de pomp geven aan dat galvanische corrosie tussen het koperen pijpje en de voetplaat uitgesloten kan worden. (…)
SHIPSUPPORT:(…)
- Op enig moment (op 23-08-2012) werd ShipSupport geïnformeerd dat het schip zinkende was. Zij zijn ter plaatse gegaan en troffen het schip op de ligplaats aan, hierbij lag het achterschip al ca. 1m dieper in het water. Middels pompen is voorkomen dat het schip geheel gezonken is. (…)
- In de dagen voor het zinken is de zekering van de walstroom er enkele malen uitgesprongen. Dit geeft aan dat het schip aan de walstroom lag enerzijds maar ook dat er een "probleem" was in het schip anderzijds.
- Op de foto's van ShipSupport is duidelijk te zien dat het schip "in stapjes" is gezonken, de vuilaftekening op de romp geeft dit duidelijk aan. In combinatie met het feit dat de walstroom enkele malen "eruit" heeft gelegen is hiervoor de verklaring.
CONCLUSIE:
door snelle interventie van ShipSupport is voorkomen dat het schip geheel is gezonken. De motoren hebben nagenoeg geheel onder water gestaan. (…)
- Het schip is "in stapjes" gezonken, dit geeft aan dat het "zinken" hoogstwaarschijnlijk is aangevangen op het moment dat het in [plaats] werd afgemeerd.
BEANTWOORDING VRAGEN:
1 Welke oorzaak heeft ervoor gezorgd dat het motorjacht (deels) is gezonken?
- Op technische gronden gebaseerd is het uitgesloten dat de corrosie van de koperen leiding heeft plaatsgevonden door achterblijvend water in de ruimte van de pomp nadat het schip is leeggepompt en op de wal is gezet.
- De oorzaak van de waterintreding is gelegen in het al doorgecorrodeerd zijn van de koperen leiding.
2 In hoeverre heeft (de gebrekkige montage van) de afsluitmof(fen) aan de Z-drive invloed gehad op het incident?
(…)
- Indien sprake zou zijn van een beperkte lekkage langs de aandrijving dan zouden de automatische bilgepompen dit hebben afgevoerd voordat het in de ruimte van de aircopomp had kunnen komen. Indien de pompen (vanaf het begin) niet aan zouden hebben gestaan was het schip al veel eerder volgelopen. Doordat de pompen aan hebben gestaan (tot in [plaats]) is uitgesloten dat door eventuele lekkage van de hekdrive de aircopomp onder water is gekomen. Na het lichten van het schip is geconstateerd dat de pompen uitstonden. Dit strookt met de eerdere verklaring van [eiser 1].
- Indien over de lekkage van de hekdrive absolute zekerheid moet worden verkregen zal het schip weer te water moeten, hetgeen pas na de winterstalling in de haven mogelijk is (na maart 2014).
3 Hoe lang is de deterioratie al aan de gang? Wanneer heeft deze geleid tot doorboring en lekkage?
(…)
- Aan de buitenzijde van het pomphuis is een duidelijke wateraftekening zichtbaar. De hoogte hiervan komt overeen met die van het gaatje in het achterste spant in die ruimte. Het feit dat er kennelijk langere tijd water heeft gestaan op die hoogte geeft aan dat het water "buiten" die ruimte lager moet hebben gestaan. Op een van de foto's van van der Avoirt zijn op het pomphuis in ieder geval 3 waterstanden duidelijk waarneembaar. Een dergelijke aftekening ontstaat alleen maar, wanneer het water gedurende een bepaalde tijd op die hoogte staat. Bij een continue stijging of een eenmalige stijging ontstaat dit beeld niet. Het water moet dus gedurende minimaal 3 periodes langere tijd op die bepaalde hoogte hebben gestaan. (…)
- Het feit dat sprake is van meerdere aftekeningen op de pomp geeft aan dat de ruimte van de pomp meerdere malen vol is gelopen. Het vollopen van de ruimte, waarbij een aftekening van de waterhoogte ontstaat ter hoogte van de doorboring naar een naastgelegen compartiment, kan alleen als de ruimte zelf volloopt. Dit impliceert dat de koperen leiding al langer lek moet zijn geweest. (…)
- (…) Dit houdt in dat de corrosie van de koperen leiding al gaande moet zijn geweest tijdens het gebruik van het schip, waarbij de airco installatie aan stond. (…)
- Bovenstaande geeft aan dat de koperen leiding al langer lek moet zijn geweest. De verklaring dat het schip niet eerder zo ver is volgelopen als in [plaats] is hoogstwaarschijnlijk het feit dat de automatische bilgepompen voorheen aan hebben gestaan en dat dit niet het geval was toen het schip in [plaats] lag afgemeerd. Nadat het schip op de wal was gezet bleken de bilgepompen nog te werken bij inschakeling ervan op het hoofdschakelbord. (…)
- Voor het gaan corroderen van de leiding moet deze "een eerste" keer onderwater zijn komen te staan. De ruimte waarin de pomp zit bevindt zich onder het bed, waarvan de afdekplaat geschroefd zat. Inspectie van de ruimte is alleen mogelijk, wanneer het bed wordt verwijderd. Pas dan kan de afsluiter geopend (of gesloten) worden.
- Het is niet aan te geven hoe lang de leiding als is doorgecorrodeerd. Gelet op de verschillende "waterstanden" op de pomp kan dit al ruim voor de aankoop het geval zijn geweest.
(…)
5 Indien dit reeds enige tijd aan de gang is en al langer voor lekkage zou hebben gezorgd, hoe komt het dan dat onder andere [eiser 1] nimmer water heeft vastgesteld in het compartiment, nooit bilgepompen waarneembaar heeft zien/ horen draaien en/ of zien spuien?
- De bilgepomp in het compartiment achter de ruimte waar de pomp zit is niet automatisch aangesloten. Deze pomp moet dan ook "handmatig' worden aangezet. (…)
- Het water in het compartiment vindt zijn weg naar de machinekamer. Wanneer zich daar voldoende water heeft verzameld zal dit door de automatische bilgepomp geloosd worden. De pomp in de machinekamer is zeker niet hoorbaar. De lozing van de pompen is kort boven de waterlijn in het achterschip, dit valt niet op. (…)
6 Zijn er nog andere punten die u naar voren wilt brengen waarvan de rechter volgens u kennis dient te nemen bij de verdere beoordeling?
- Onderzoek van de pomp heeft aangetoond dat de oorzaak voor het zinken is gelegen in de lekkage van de pomp. Van een constructiefout van de pomp is geen sprake. Van een onjuiste bediening is geen enkele sprake.
- Het is zeer aannemelijk dat de lekkage van de pomp al aanwezig was ten tijde van de aankoop. Feit is dat bij een lekkage in de ruimte van de pomp galvanische corrosie kan optreden via de scheepsaarde. Bij een volledig in tact zijnde installatie zonder lekstromen zal dit een langzaam proces zijn dat uiteindelijk wel tot de lekkage kan leiden. Dat de "eerste" lekkage, en dus aanvang van de corrosie, heeft plaatsgevonden nadat de eigenaar het schip had gekocht is zeer onwaarschijnlijk.
- Het is juist veel waarschijnlijker dat het schip met de "lekkende" leiding is geleverd en dat het voorheen door werkende bilgepompen drijvende is gehouden. (…)"
Naar aanleiding van vragen van de advocaat van [naam 1] op het concept-rapport heeft [naam 6] in zijn rapport nog opgemerkt:
"Pagina 2 galvanische corrosie, tijdstip doorcorroderen.
De conclusie dat geen sprake is geweest van galvanische corrosie heeft betrekking op galvanische corrosie tussen de koperen leiding en de voetplaat van de pomp. Geenszins wordt hier bedoeld dat er geen sprake is geweest van galvanische corrosie, integendeel. (…)
Hoe lang de leiding (al voor de aankoop) door was gecorrodeerd is niet aan te geven, dit kan al geruime tijd het geval zijn geweest. Zolang de automatische bilgepompen het instromende water wegpompen kan dit onopgemerkt blijven. (…)
Pagina 3 gebruik airco.
(…)
Als het water in de ruimte van de pomp ter hoogte van het gaatje komt loopt het in de holle ruimte van spanten naar niet alleen de ruimte met de handpomp en de (niet automatische) vlotterpomp, maar ook naar de motorruimte waar de automatische bilgepomp zit. Dat het water alleen "handmatig" weggepompt kan worden is onjuist. In zo'n geval had het schip al veel eerder gezonken moeten zijn, nl. al tijdens de vaart na aankoop.
(…)"