Uitspraak
RECHTBANK AMSTERDAM
1.De procedure
- de dagvaarding van 26 maart 2012 van [eiseres],
- de akte overlegging producties van 4 april 2012 van [eiseres], met producties,
- de conclusie van antwoord van 3 oktober 2012, met productie,
- het tussenvonnis 17 oktober 2012 waarbij een comparitie van partijen is gelast,
- het proces-verbaal van comparitie van 20 december 2012 en de daarin genoemde stukken,
- de conclusie van repliek van 27 maart 2013, met producties,
- de conclusie van dupliek van 17 juli 2013, met producties,
- de akte uitlating producties van 28 augustus 2013 van [eiseres].
11.Secundaire dekking
18.AANVULLENDE UITSLUITINGENUitgesloten zijn:
18.4 bedrijfsschade, alsmede kosten gemaakt ter voorkoming van bedrijfsschade (…)
OTV SA, (hereinafter referred to as the
“Buyer”) (…)
“Seller”(…)
(…)
INSURED:(….) [naam bedrijf 1] (…) and/or (…) [naam bedrijf 2] (…) and/or related entities and/or all contractors and/or sub-contractors (…)
Insuredrelating to (…)
the Sydney Water 250 mega litres a day Desalination Plant(…)”
CONTRACT WORKSThis
Section, subject to
Restrictions,
Exclusions(…) is to insure against all risks of physical loss of or damage to
Property Insuredowned by the
Insuredor for which the
Insuredmay be responsible (….) used or to be used in part of or incidental to the
Construction Operations(…).”
1)(…) Het eerste belangrijke punt wat genoemd wordt is de materiaal keuze. Naar haar [[naam 1], rb] zeggen is het gekozen materiaal niet voldoende corrosie vast bij de toepassing in deze zeewater condities in combinatie met Chlorine injectie en overwegend stilstaand water. (…)
OORZAAKEr spelen twee afzonderlijke corrosieproblemen. Het eerste probleem met de pompen betreft de corrosie van de slijtringen [schade 1, rb]. (…) Wij zijn niet in de gelegenheid gesteld om zelf onderzoek te doen naar de oorzaak van de corrosie. Evenmin beschikken wij over rapportages waaruit de oorzaak van de corrosie blijkt. Aan de hand van haar eigen bevindingen heeft [eiseres] echter de conclusie getrokken dat sprake is geweest van een galvanische corrosie (…) Vanwege het ontbreken van concrete onderzoeksresultaten kunnen wij u ten aanzien van de oorzaak van de geconstateerde corrosie verder geen informatie verstrekken.
Er is nog een aantal andere factoren die een rol kunnen hebben gespeeld bij het ontstaan van de corrosie. Er is van roestvaststaal bekend dat het niet goed bestand is tegen chloride. (…) Als gevolg van de dosering met chloor (…) kan de spleet- en putcorrosie tevens zijn ontstaan of versneld. (…)
1.4 normal wear, tear or gradual deterioration (including but not limited to mould fungi oxidation or rusting) (…)”
shock chlorinationswaarvan vaststaat dat het putcorrosie bevordert. Het is ons niet bekend wat precies het doel is geweest van de shock chlorinations maar het zou kunnen dat men daarmee heeft getracht aangroei te verwijderen. In ieder geval betreft het toedienen van de shock chlorinations een bedrijfsmatige handeling die buiten de invloedssfeer lag van [eiseres] (…). Putcorrosie is veel moeilijker te herstellen en te stoppen dat de aanvankelijk geconstateerde egale corrosievorm. (…) Het bij voortduring blootstellen aan de shock cholorinations heeft bij de pompen van het type HMF kennelijk tot een verdere uitbreiding/verdieping van de putcorrosie geleid waardoor uiteindelijk de mate van corrosie dermate ernstige vormen heeft aangenomen, dat tot algehele vervanging van een aantal van de pomphuizen en impellers moest worden overgegaan (…). Mochten wij tijdig, dus na eerste constatering van de corrosie, bij de zaak betrokken zijn geraakt zouden wij hebben geadviseerd om de pompen niet (meer) aan zeewater bloot te stellen en in afwachting van de resultaten van gedegen onderzoek naar de oorzaak van de corrosie, voorlopig buiten bedrijf te stellen.
3.Het geschil
4.De beoordeling
Verzekerde termijn
Delta Lloyd c.s. heeft in dat kader gesteld dat uit het Purchase Contract volgt dat [eiseres] niet verantwoordelijk was voor de montage van de pompen in Australië, zodat sprake is van een ‘Onderhoudstermijn zonder (eind) montage’ als vermeld op de polis met de daarbij vermelde termijnen. De rechtbank stelt vast dat [eiseres] zulks niet, althans niet voldoende gemotiveerd heeft betwist, zodat de rechtbank daarvan uit zal gaan. Dit betekent dat tussen partijen heeft te gelden dat de verzekerde onderhoudstermijn in gaat na levering van de verzekerde zaken en eindigt 18 maanden na levering af fabriek, of 12 maanden na ingebruikname, welk moment eerst komt.
Tussen partijen is niet langer in geschil dat de montagetermijn in oktober 2008 is aangevangen en dat de laatste levering op 21 december 2008 naar Australië is verscheept. Levering af fabriek heeft derhalve uiterlijk 21 december 2008 plaatsgevonden zodat de onderhoudstermijn van 18 maanden op dat moment is ingegaan en per 21 juni 2010 is geëindigd. Op basis van de stellingen van partijen is niet exact vast te stellen wanneer elk van de pompen in gebruik is genomen, maar gelet op het feit dat in juni 2009 nog werd getest gaat de rechtbank er van uit dat de na ingebruikneming nog geldende 12 maanden onderhoudstermijn per 21 juni 2010 nog niet was verstreken.
diverse mogelijke’oorzaken zijn voor de ontstane corrosie. Ten slotte noemt ook [naam bedrijf 3] in drie rapporten verschillende mogelijke oorzaken van de ontstane corrosie aan de pomphuizen en waaiers (zie 2.14, 2.18 en 2.20).
1.356,00(3,0 punten × tarief € 452,00)