Uitspraak
RECHTBANK AMSTERDAM
GIGABOEK,
1.De procedure
2.De feiten
printing on demand. Dat wil zeggen dat een uit te geven werk pas wordt geproduceerd op het moment dat het besteld is. Dit concept is geschikt voor het produceren van boeken in kleine oplagen. Gigaboek rekent zowel particulieren als ondernemingen tot haar klanten. Zij biedt haar klanten een aantal pakketten aan. Naarmate de prijs hoger wordt, neemt de betrokkenheid van Gigaboek bij de totstandkoming en verhandeling van het werk toe. Gigaboek werkt (vrijwel) uitsluitend via internet. De domeinnaam van haar website is www.gigaboek.nl. Op de website staat onder meer het volgende:
uitgeverijvan (veelal geprinte) boeken. Heel lang hebben wij moeten opboksen tegen het vooroordeel een ‘printboer’ te zijn. Met TED Printnet [een andere handelsnaam van Adel Print B.V., vzr] en TED Gigaprint was (tot aan 2008) te leven, maar ‘Gigaprint’ houdt een groot gevaar van verwarring in met ‘GigaBoek’. Argeloze mensen zullen onze bedrijven door elkaar halen. (…)”
3.Het geschil
printing on demanden profileren zich op het internet. De handelsnamen van partijen zijn volgens Gigaboek zodanig overeenstemmend dat verwarring bij het publiek te duchten is. Gigaboek stelt er een spoedeisend belang bij te hebben dat het verwarringsgevaar wordt beëindigd.
4.De beoordeling
printing on demand, maakt het voorgaande niet anders. De activiteiten lijken eerder complementair. Onder omstandigheden wordt ook wel inbreuk op handelsnaamrechten aangenomen wanneer de activiteiten van ondernemingen in elkaars verlengde liggen, maar naar het oordeel van de voorzieningenrechter is daarvoor in de onderhavige zaak geen grond. Niet aannemelijk is geworden dat Gigaboek ten gevolge van de activiteiten van Gigaprint inkomsten derft of zal derven. Bovendien is het voorvoegsel Giga niet zodanig onderscheidend dat daarmee de indruk wordt gewekt dat het om gelieerde ondernemingen gaat. Verder wijken de websites van partijen – voor veel mensen het toegangsportaal tot een onderneming – sterk van elkaar af. Het door Gigaboek gevreesde verwarringsgevaar heeft zich tot op heden ook niet verwezenlijkt, zo heeft Gigaboek op een vraag van de voorzieningenrechter geantwoord. Op hetgeen hiervoor onder 4.2 tot en met 4.5 is overwogen stuit de vordering af. Bij deze uitkomst behoeven de overige stellingen van partijen geen bespreking meer.
5.476,06