1.Tot uitgangspunt dient het navolgende:
Rochdale is sedert 1993 eigenaar van het wooncomplex “Amstel”, bestaande uit 99 woningen die in de sociale huursector worden verhuurd. Het wooncomplex is gelegen aan de Amstel, tegenover het Koninklijk Theater Carré.
Er is een vereniging Bewonersraad Rochdale, waarmee Rochdale in 2012 een (nieuw) samenwerkingsovereenkomst is aangegaan. Alle huurders van Rochdale kunnen zich via bewonerscommissies of complexvertegenwoordigers bij de Bewonersraad aansluiten.
Voorts is er een reglement bewonerscommissies – woningstichting Rochdale d.d. 12 december 2012 (hierna het reglement bewonerscommissies).
De Bewonerscommissie is aangesloten bij de Bewonersraad. [naam 1] is bestuurslid van zowel de Bewonerscommissie als de Bewonersraad.
Rochdale deelt de Bewonerscommissie – in de brief aangeduid als `Bewonerscommissie Complex 35001’ - bij brief van haar manager sociaal beheer [naam 6] d.d. 9 november 2012 mee, dat het voornemen bestaat de woningen in het wooncomplex Amstel aan de huurders te koop aan te bieden. Als de huurder van koop afziet, blijft de huurovereenkomst in stand “en verandert er niets”. Als deze huurder verhuist, brengt Rochdale de woning in de verkoop. In de brief worden de volgende redenen voor de verkoop van de woningen in het wooncomplex gegeven:
De eerste reden is onze keuze om ons langzaam terug te trekken uit de wijken waar wij relatief weinig bezit hebben, en dus invloed. Het Stadsdeel Centrum is een van deze wijken. De tweede reden is een financiële noodzaak. De opbrengst van de verkoop hebben wij nodig om weer nieuwe projecten met sociale huurwoningen te kunnen financieren. Bovendien is ons vaak gebleken dat huurders graag hun woning zouden willen kopen, hiermee maken wij dit ook in uw wooncomplex mogelijk.
De Bewonerscommissie wordt in de brief erop gewezen dat voorzover zij een advies wenst uit te brengen, zij dat op grond van artikel 5 lid 1 WOHV binnen 6 weken, derhalve vóór 21 december 2012, hebben te doen.
De Bewonerscommissie verzoekt bij e-mail van 12 november 2012 de termijn voor het indienen van het schriftelijk advies te verlengen “met dien verstande dat wij u ons schriftelijk advies uiterlijk in de tweede week van januari doen toekomen.”
Rochdale heeft met verlenging van de termijn ingestemd, waarbij partijen van mening verschillen tot welke datum het uitstel is verleend.
Bij kennelijk per e-mail verzonden brief gedateerd “zondag 13 januari 2013” brengt de Bewonerscommissie het schriftelijk advies uit.
Rochdale reageert bij brief van 16 januari 2013 op het advies van de Bewonerscommissie. In de aanhef van de brief wijst Rochdale erop dat de brief na de door haar gestelde termijn is ingediend. Dit betekent volgens Rochdale:
Strikt genomen zegt de overlegwet dat wij op uw advies niet meer hoeven te reageren. Desalniettemin zullen wij uw advies met deze brief beantwoorden.
Voorts wordt in de brief (onder meer) de volgende toelichting op het voorgenomen besluit gegeven:
Rochdale bezit in het Centrum slechts 2% van de sociale voorraad, te weten 392 woningen. Andere corporaties hebben in dit gebied een veel grotere rol: Ymere bezit er circa 5800 woningen, de Key ruim 6300 en Eigen Haard ruim 2600. Deze drie corporaties zijn de drie grootste sociale huisvesters in Stadsdeel Centrum.
In gesprekken met dit stadsdeel heeft Rochdale in verhouding met deze corporaties weinig in te brengen. Andere partijen hebben veel meer invloed, en daarom ook een grotere verantwoordelijkheid ten opzichte van het behoud van de sociale voorraad in dit gebied. Dit geldt wat ons betreft ook met betrekking tot uw advies om ons middels complex Amstel te profileren tot op Europees niveau.
Investering en beheer is voor ons relatief duur in een gebied waar wij weinig bezit hebben. Wij spelen daarom liever een belangrijke rol in een gebied waar een hogere concentratie van ons bezit staat en waar onze inbreng en investering een positieve verandering betekent.
.........
Ons recente verleden en de huidige staat van de vastgoedmarkt zorgen ervoor dat onze financiële positie niet stevig is. ..... Elke mogelijkheid die wij hebben om inkomsten te genereren moeten wij daarom gebruiken, en dit houdt ook in dat wij terug moeten komen op mogelijke eerdere plannen om bepaalde complexen niet te verkopen, temeer in verband met ons eerdergenoemde strategische plan om te investeren in wijken waar wij iets in te brengen hebben.
.........
U stelt dat er volgens uw weten in uw complex geen animo is voor het kopen van de eigen woning. Hierin verschillen wij van mening. .... Bovendien hebben zich naar aanleiding van uw pamflet meerdere huurders bij ons gemeld met vragen over de verkoop van het complex. Een aantal daarvan gaf tevens aan dat ze geïnteresseerd waren in het kopen van hun woning.
Tenslotte
U heeft in uw advies aan ons niet duidelijk kunnen maken op welke punten onze voornemens onwettelijk zijn. Bovendien heeft u ons niet kunnen overtuigen met inhoudelijke redenen, waarom wij zouden moeten afzien van onze voornemens. Derhalve zullen wij uw advies naast ons neerleggen en ons voornemen uitvoeren.
Rochdale heeft vervolgens de zittende huurders van het wooncomplex Amstel bij brief van 24 januari 2013 uitgenodigd de huurwoning te kopen. Rochdale heeft daarbij het aanbod gedaan dat op de getaxeerde marktwaarde een korting van 10% wordt verleend als de koopovereenkomst vóór 1 mei 2013 wordt ondertekend.
[naam 1], huurder en lid van de Bewonerscommissie Amstel, laat Rochdale onder meer bij e-mail van 6 mei 2013 weten, dat hij vanwege zijn hoge leeftijd en geringe inkomen niet in aanmerking komt voor een hypotheek. [naam 1] vraagt op welke wijze Rochdale alsdan aan hem kan aanbieden de gehuurde woning te kopen. Rochdale antwoordt bij e-mail van 7 mei 2013 dat Rochdale voor het niet kunnen verkrijgen van een hypotheek geen oplossing heeft, zodat [naam 1] huurder kan blijven.
Het wooncomplex Amstel is bij notariële akte van 16 juli 2013 gesplitst in appartementsrechten, waarbij een Vereniging van Eigenaars is opgericht.