Uitspraak
RECHTBANK AMSTERDAM
1.De procedure
- het ambtshalve gewezen tussenvonnis van 12 juni 2013, waarbij een comparitie van partijen is gelast;
- de akte wijziging eis (in reconventie) met producties (6 tot en met 8);
2.De feiten
1. Deze overeenkomst gaat in op 1 april 2012 en wordt aangegaan voor bepaalde tijd en wel voor de duur van 6 maanden. Deze overeenkomst eindigt dan ook van rechtswege, zonder dat opzegging vereist is, per 1 oktober 2012.
Onderwerp: Bonusregeling.
“
Vandaag heb ik je omzet cijfers bekeken en langzaam begin ik me een beetje zorgen te maken. Er komen geen nieuwe afspraken in de kalender erbij en de omzet loopt achter. (…) Ik wil veel meer werklust/inzet zien. Al moet je dag en nacht werken om je target te halen (geen 9-5 mentaliteit). (…) Voor de komende 3 maanden zult je toch nog zeker 240.000 euro om moeten zetten, dus 80.000 euro per maand. Hell of a Job, maar haalbaar. Je werkt hier nu vijf en een halve maand en de omzet is: (…) 45.377,52. Dit is +/- EUR 7.500,- per maand en dus echtte gering.(…) Dit mailtje is om duidelijk te zijn naar jouw toe en mijn verwachtingen duidelijk aan je profileren. Ik hoop dat je dit positief op pakt en er wat mee doet.”
Als je akkoord kunt gaan met deze bovengestelde punten voorzie ik verder geen problemen voor een prettige samenwerking.”
Naar aanleiding van jouw mail van 9 oktober hebben we afgelopen maandag besproken dat ik vandaag met een samenwerkingsvoorstel zou komen: Voorstel – Zelfstandig werken. Vanuit huis werken hierdoor kan ik mijn eigen tijdschema bepalen (…) Ik hoop dat je het een interessante aanbieding vindt(…)”
Ik heb aangegeven dat jouw voorstel een verandering is van hetgeen we overeengekomen zijn in de samenwerkingsovereenkomst van april 2012. Ik ben het met een aantal punten niet eens. Met name het aantal afspraken wat ik ineens moet maken. (…) Hier ga ik dus niet mee akkoord! (…) Ik stel voor om de samenwerking gewoon voort te zetten zoals overeengekomen in onze samenwerkingsovereenkomst van april 2012.”
Onderwerp: Einde samenwerking
Ik heb omstreeks 13.00u Valk Software gebeld om te vermelden dat [naam], rb
) verhinderd was en de afspraak voor vanmiddag dus helaas niet door kon gaan. Bij Valk Software werd vermeld dat er geen afspraak te zien was met [naam]. Hierbij heb ik vermeld dat het misschien niet in de agenda was gezet omdat het ging om het ophalen van samples. Hierbij meldde de receptionist (…) “Afspraak is afspraak. Dit is echt heel vreemd. (…)” De receptionist klonk oprecht verbaasd en liet ook duidelijk doorschemeren dat het geen Company policy was om een afspraak niet in de agenda te zetten. (…)De afspraak had [naam] voor een uur ingepland dus het kan ook niet zo zijn dat hij alleen er langs zou rijden om iets op te halen.”
Ik wil u (…) onze irritatie overbrengen over deze gang van zaken. Er wordt onder AES een derdenbeslag gelegd omdat u een conflict heeft met een derde partij. Dit geeft een gigantische administratieve rompslomp (…). Vervolgens stuurt u ons brieven van uw advocaat en word ik zelfs persoonlijk benaderd door de ABN AMRO dat AES maar even het bedrag aan ABN AMRO moet over maken. (…) AES (…) zal de betaling hervatten wanneer:
Wij hebben onderzoek verricht naar gegevens in bijgevoegd “offerte- en omzetoverzicht [naam]” Daarvoor hebben wij de offerte- en orderadministratie onderzocht om vast te stellen welke offertes en daaruit voortvloeiende verkooporders door [naam] namens Repeat Sales zijn uitgebracht respectievelijk gerealiseerd. In de financiële administratie hebben wij vervolgens de gerealiseerde orders volgens de orderadministratie getoetst aan de verwerkte verkoopfacturen om vast te stellen welke omzet er is gerealiseerd uit de verkooporders;
‘Overige potentiele opdrachtgevers volgens [naam] die niet tot uitbrengen offerte noch omzet hebben geleid’, waarbij zijn vermeld: BNN, Bavaria, Horeca NL en De vierdaagse feesten. Daarbij staat: “
Geen offerte in administratie, geen omzet gerealiseerd.”
3.Het geschil
in conventie
voor zover deze voor beide partijen naar tevredenheid en in goede samenwerking is uitgevoerd, na verloop van 6 maanden (…) op andere wijze vorm te geven en te intensiveren.’In het geval intensivering van de samenwerking niet aan de orde zou zijn, zouden
‘partijen op gelijke voorwaarden zoals vermeld in deze overeenkomst met elkaar voortgaan, wederom voor de duur van 6 maanden’.Dat laatste geldt als de ‘
overeenkomst na 6 maanden stilzwijgend [is] voortgezet zonder dat aanvullende of afwijkende afspraken zijn gemaakt’.Anders dan [eiseres] heeft betoogd is een dergelijke situatie (‘stilzwijgende’ voortzetting, zonder dat nadere of afwijkende afspraken zijn gemaakt) hier naar het oordeel van de rechtbank niet aan de orde. Vóór de einddatum van de overeenkomst heeft Repeat immers al e-mails gezonden aan [eiseres] met betrekking tot de inhoud van de overeenkomst. In de e-mail van
19 september 2012 zijn aanvullende afspraken gemaakt over de bonusregeling (dat [eiseres] in een later stadium heeft aangegeven daarvan te willen afzien, doet daar niet aan af) en in de e-mail van 24 september 2012 heeft Repeat aanvullende voorwaarden gesteld, waarna partijen in gesprek zijn gegaan. Vervolgens zijn een aantal voorstellen uitgewisseld, waarover partijen geen overeenstemming hebben bereikt, waarna Repeat de overeenkomst op 24 oktober 2012 met onmiddellijke ingang heeft opgezegd.
De overeenkomst is dus weliswaar na 1 oktober 2014 nog enige tijd voortgezet, maar in het licht van voornoemde bepalingen en onder de geschetste omstandigheden kan dat niet als een ‘stilzwijgende’ voortzetting wederom voor zes maanden worden aangemerkt. Gelet op de inhoud van de in september en oktober 2012 uitgewisselde e-mails kan de stelling van [eiseres] dat zij de gerechtvaardigde verwachting mocht koesteren dat zij haar werkzaamheden tot
1 april 2013 onder dezelfde voorwaarden mocht voortzetten niet slagen. Het voortzetten van de samenwerking en de voorwaarden waaronder dat zou gebeuren was immers nog onderwerp van gesprek. Na over en weer gewisselde voorstellen heeft Repeat [eiseres] in de e-mail van 23 oktober 2012 (nogmaals) verzocht om met haar voorstel akkoord te gaan, waarop [eiseres] diezelfde dag nog afwijzend heeft gereageerd en een tegenvoorstel heeft gedaan. Partijen hadden derhalve nog geen overeenstemming bereikt over de voorwaarden waaronder de samenwerking zou worden voortgezet, noch over de duur van die voortzetting. De rechtsverhouding op grond waarvan [eiseres] haar werkzaamheden voor Repeat gedurende de onderhandelingen heeft voortgezet moet daarom naar het oordeel van de rechtbank worden gekwalificeerd als een overeenkomst van opdracht voor onbepaalde tijd.
‘overige potentiële opdrachtgevers volgens [naam] die niet tot uitbrengen offerte noch omzet hebben geleid’, (BNN, Bavaria, Horeca NL en De vierdaagse feesten).
Uitgaande van een bonus van 10% zou die omzet € 1.509.925,- hebben moeten bedragen.