ECLI:NL:RBAMS:2013:7183

Rechtbank Amsterdam

Datum uitspraak
31 oktober 2013
Publicatiedatum
31 oktober 2013
Zaaknummer
C/13/551703 / KG ZA 13-1256
Instantie
Rechtbank Amsterdam
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Civiel recht
Procedures
  • Kort geding
Rechters
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Onrechtmatige daad en concurrentie in de televisieformaten: Red Arrow tegen SBS en Talpa

In deze zaak heeft de voorzieningenrechter van de Rechtbank Amsterdam op 31 oktober 2013 uitspraak gedaan in een kort geding tussen Red Arrow International GmbH en de gedaagden SBS Broadcasting B.V. en Talpa Content B.V. Red Arrow, een internationale distributeur van TV-formats, eiste een verbod op de productie en uitzending van een programma door SBS en Talpa, dat naar haar mening inbreuk maakte op haar rechten. De zaak draaide om het format 'Married at First Sight', dat door Red Arrow aan een Deense zender was verkocht en dat in Denemarken hoge kijkcijfers had behaald. Kort na de onderhandelingen met Red Arrow, waarin SBS interesse toonde in het format, kondigde SBS aan een soortgelijk programma te gaan uitzenden, gebaseerd op een format dat Talpa al in ontwikkeling had.

De voorzieningenrechter oordeelde dat Red Arrow zich niet op auteursrechtelijke bescherming kon beroepen, maar op onrechtmatige daad. De rechter vond de drie kernelementen waarop Red Arrow zich beriep onvoldoende onderscheidend en concludeerde dat deze elementen al in verschillende vormen in andere formats voorkwamen. Bovendien was er voldoende bewijs dat Talpa al voor de onderhandelingen met Red Arrow bezig was met de ontwikkeling van haar eigen format. De voorzieningenrechter oordeelde dat SBS niet onrechtmatig handelde door na de mislukte onderhandelingen met Red Arrow in zee te gaan met Talpa, aangezien er in de commerciële TV-branche sprake is van harde concurrentie en het gebruik van vergelijkbare thema's gebruikelijk is.

De vorderingen van Red Arrow werden afgewezen, en zij werd veroordeeld in de proceskosten. De uitspraak benadrukt de complexiteit van rechten en concurrentie in de televisie-industrie, vooral wanneer het gaat om het ontwikkelen en uitzenden van formats die op elkaar lijken.

Uitspraak

vonnis
RECHTBANK AMSTERDAM
Afdeling privaatrecht, voorzieningenrechter civiel
zaaknummer / rolnummer: C/13/551703 / KG ZA 13-1256 HB/LO
Vonnis in kort geding van 31 oktober 2013
in de zaak van
de vennootschap naar buitenlands recht
RED ARROW INTERNATIONAL GMBH,
gevestigd te Landkreis München (Duitsland),
eiseres bij dagvaarding van 18 oktober 2013,
advocaat mr. O.M.B.J. Volgenant te Amsterdam,
tegen
1. de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid
SBS BROADCASTING B.V.,
gevestigd te Amsterdam,
2. de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid
TALPA CONTENT B.V.
gevestigd te Laren
3. de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid
TALPA PRODUCTIES B.V.,
gevestigd te Hilversum,
4. de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid
TALPA INTERNATIONAL B.V.
gevestigd te Hilversum,
gedaagden,
advocaat mr. J.A. Schaap te Amsterdam.
Eiseres zal hierna Red Arrow worden genoemd, gedaagde sub 1 zal worden aangeduid als SBS en gedaagden sub 2, 3 en 4 zullen gezamenlijk Talpa worden genoemd.

1.De procedure

Ter terechtzitting van 28 oktober 2013 heeft Red Arrow gesteld en gevorderd overeenkomstig de in fotokopie aan dit vonnis gehechte dagvaarding. SBS en Talpa hebben verweer gevoerd met conclusie tot weigering van de gevraagde voorzieningen. Alle partijen hebben producties en pleitnota’s in het geding gebracht. Na verder debat hebben partijen verzocht vonnis te wijzen.
Ter zitting waren aanwezig:
Aan de zijde van Red Arrow: de heer [A] (hierna [A]), [functie] van Sultan Sushi – dochter van Red Arrow – , de heer [B] (hierna [B]) en mevrouw [C] van Red Arrow met mr. Volgenant. Tevens was aanwezig mevrouw [D], tolk in de Duitse taal.
Aan de zijde van SBS: mevr. mr. [E], [functie], mevrouw [F] (hierna [F]), [functie], en de heer [G] (hierna [G]), [functie].
Aan de zijde van Talpa: de heer [H], [functie] en mevrouw [J] (hierna: [J]), [functie].
Zowel SBS als Talpa wordt bijgestaan door mr. Schaap.

2.De feiten

2.1.
Red Arrow is een internationale distributeur van TV-formats. Red Arrow is onderdeel van de Red Arrow Entertainment Group GmbH, die bestaat uit 16 T V productie- en distributiebedrijven in 9 landen.
2.2.
Sultan Sushi is een dochtervennootschap van Red Arrow Entertainment Group.
2.3.
SBS exploiteert een aantal commerciële Nederlandse TV-zenders, waaronder de zender SBS6.
2.4.
Talpa ontwikkelt, produceert en distribueert TV-programma’s en -formats. De drie gedaagde bedrijven zijn onderdeel van de Talpa Media Groep, welke vennootschap voor 1/3 eigenaar is van SBS. De zenders van SBS nemen programma’s af van Talpa.
2.5.
M
arried at First Sightis een TV-format dat door Red Arrow is verkocht aan een Deense TV-zender. Het programma is in Denemarken uitgezonden vanaf begin september 2013 tot een week voor de zitting en heeft daar hoge kijkcijfers gehaald.
2.6.
In het programma
Married at First Sightleggen kandidaten hun partnerkeuze volledig in handen van een team van wetenschappers en experts: relatietherapeuten, psychologen en seksuologen. De kandidaten trouwen met een voor hen geselecteerde partner en zien elkaar voor het eerst voor het altaar. Na het huwelijk worden de koppels gevolgd voor een langere periode. Na die periode beslissen ze of ze bij elkaar blijven.
2.7.
Op 12 september 2013 heeft [B], samen met [A] van Sultan Sushi, het onderdeel van de Red Arrow Group dat de Nederlandse versie van
Married at First Sightzal gaan produceren, een bespreking gehad met [G] van SBS. SBS werd in de gelegenheid gesteld een bod te doen op de Nederlandse versie van
Married at First Sight.
2.8.
Op 13 september 2013 heeft [B] een e-mail aan SBS gezonden, waarin hij aangeeft een aantal episodes van
Married at First Sighttoe te zullen sturen, en waarin hij opmerkt dat er internationaal veel belangstelling is voor dit format sinds Red Arrow een bericht rondstuurde over de recordkijkcijfers in Denemarken.
2.9.
Bij e-mail van 16 september 2013 heeft [A] aan SBS een downloadlink naar de eerste drie afleveringen van de Deense versie van
Married at First Sight, voorzien van Engelse ondertitels gestuurd.
2.10.
Op 20 september 2013 heeft [G] [A] gebeld om de interesse van SBS in het format kenbaar te maken. [A] heeft [G] geïnformeerd dat RTL – een andere Nederlandse TV-zender – ook geïnteresseerd was en dat SBS haar bieding kon richten aan [B].
2.11.
Bij e-mail van 20 september 2013 heeft [F] namens SBS een eerste bod gedaan voor de aankoop van
Married at First Sight, voor 8 of 10 afleveringen.
2.12.
Na verder telefonisch overleg tussen partijen heeft SBS bij e-mail van 1 oktober 2013 een nader uitgewerkte bieding gedaan.
2.13.
Op vrijdag 4 oktober 2013 hebben partijen telefonisch overleg gehad, waarbij Red Arrow heeft medegedeeld waarschijnlijk niet met SBS in zee te zullen gaan en dat SBS haar bieding nog kon verhogen.
2.14.
In een e-mail van [F] van 4 oktober 2013 om 14.48 uur staat onder meer het volgende.
(…) Also we’re open to go with a best offer situation for Marriage at First Sight. Let us know if this is the way you want to go. But not to be given a chance when our offers are similar feels like Red Arrow isn’t interesting in doing business with us. Which is fine, you can decide who you want to do business with but we’ll leave it then completely up to you to convince us that you do want to do business with us.(…)
2.15.
Bij e-mail van 4 oktober 2013 om 17.37 uur heeft [B] aan [F] en [G] onder meer het volgende bericht.
(…) We really appreciate your interest and your flexible offer that you made on the shows but we have decided to pass. (…)
2.16.
De avond van 4 oktober 2013 heeft telefonisch overleg plaatsgevonden tussen [G] en [K] van Talpa. [G] had met Talpa eerder gesproken over een format met het thema partnerkeuze door wetenschappers en experts, waarbij wordt getrouwd met de geselecteerde partner bij de eerste ontmoeting. [G] heeft Talpa ([K]) gevraagd wat Talpa precies voor format op de plank had liggen en hoe ver zij daarmee was. [K] heeft in dat telefoongesprek en in het weekend daarop volgend een voorstel gedaan voor het format
Ja ik wil! een wildvreemde.
2.17.
Op maandag 7 oktober 2013 heeft SBS een persbericht doen uitgaan met daarin de aankondiging dat zij in 2014 het programma
Ja ik wil! een wildvreemdegaat uitzenden. Op haar website heeft zij een bericht met gelijkluidende tekst geplaatst. In het bericht staat onder meer het volgende.
(…) De zoektocht begint met 10 bruiloften. Vijf singles trouwen met de door henzelf uitgezochte liefde van hun leven: zij zijn de controlegroep. De vijf andere singles stappen in het huwelijksbootje met een volslagen wildvreemde. Zij zijn de kandidaten die hun partnerkeuze volledig in de handen van een groot team van wetenschappers leggen. De is een team met klinkende namen: de beste relatietherapeuten, psychologen en seksuologen van Nederland selecteren, na een zorgvuldige screening, de juiste partners voor de 5 flitshuwelijken. (…)
2.18.
Op dinsdag 8 oktober 2013 heeft Red Arrow SBS gesommeerd te bevestigen dat zij zal afzien van het produceren en uitzenden van
Ja ik wil! een wildvreemde. In een reactie op 9 oktober 2013 heeft SBS laten weten niet te zullen voldoen aan de sommatie.
2.19.
Op woensdag 9 oktober 2013 heeft Talpa in de Daily Wit-nieuwsbrief, een nieuwsservice over TV-programma’s, aangekondigd een programma te gaan produceren voor SBS met de titel
De geheimen van een goed huwelijk. In de nieuwsbrief staat onder meer het volgende.
(…)
De geheimen van een goed huwelijk(…), a social experiment starting with 6 weddings: 3 couples who’ve been together for a couple of years, and 3 couples who are perfectly suited to each other…. but who’ve never met before. They’ve been matched by a team of scientific experts. The newlyweds move in together right away, and will be followed for 14 weeks (14, since the average length of an unsuccesful marraige in Holland is 14 years. So in the show one week represents one year). The 6 couples will be put to the test. How will they handle the tension, if they have to spend a weekend together, in a tiny tent? What happens if they, unexpectedly, have to take care of a baby for a few days? After 14 weeks, which relationships have survived…and which have not? Is science a better matchmaker than people? (…)
2.20.
Bij brief van 10 oktober 2013 heeft Red Arrow Talpa gesommeerd haar onrechtmatige handelen te staken, waarop Talpa bij brief van 11 oktober 2013 heeft geantwoord niet aan die sommatie te zullen voldoen.
2.21.
In een verklaring van Hoek van 24 oktober 2013 staat onder meer het volgende.
(…) Endemol heeft in 2004 een programma format ontwikkeld met de naam “Blind Marriage”. In dit format worden stellen gekoppeld door deskundigen en treden zij in Las Vegas in het huwelijk zonder elkaar ooit gezien of gesproken te hebben. In 2005 is op de zender Talpa een programma uitgezonden “TV competitie” waarin programma formats konden worden gepitched. Endemol heeft destijds het format Blind Marriage ingezonden en in het programma is een aangepast format met de naam “Een goed begin” uitgezonden op donderdag 25 augustus 2005. De rechten op dat aangepaste format berusten bij Endemol en Talpa gezamenlijk (50/50). “Een goed begin” werd gekenmerkt door de volgende drie elementen:
- kandidaten leggen hun partnerkeuze volledig in handen van een team van experts;
- de Kandidaten gaan in ondertrouw met de door de experts geselecteerde partner die zij nog nooit eerder hebben ontmoet;
- het koppel wordt na de ondertrouw voor een bepaalde tijd gevolgd en beslissen aan het eind daarvan of zij getrouwd blijven.
(…) Eens per jaar hebben wij een bespreking waarbij we bestaande – nog niet verkochte – formats doornemen. (…) Wij hebben op 6 mei 2013 een dergelijke vergadering gehad. In die vergadering is ook het format “Blind Marriage” dat op deze lijst onder 2006 staat aan de orde gekomen. Zoals in het verslag te lezen is, bevatte dit format een thematiek waar we verder over na zijn gaan denken en verder onderzoek naar zijn gaan doen op basis waarvan wij een nieuw format ontwikkelden. (…) Op dat moment hadden wij nog nooit gehoord van het Deense format ‘Marriage at First Sight’. Voor de ontwikkeling van het format waren al gesprekken gevoerd met deskundigen, waaronder een neuroloog die claimt dat mensen op basis van een test in een MRI-scan 100% succesvol aan elkaar gematched kunnen worden. Ook hebben we gesproken met partijen over DNA matching en facial recognition technieken; allemaal technieken die bij dit format in het ‘wetenschappelijk’ matchen gebruikt konden worden. Na het besluit om het format verder te ontwikkelen en bepaalde aspecten nader uit te werken hebben wij verder onderzoek gedaan en met meer deskundigen gesproken, zo heb ik zelf een gesprek gevoerd op dinsdag 3 september met (…) bureau LaMarque (neurodriven advertising & insights) die zei methodes te hebben ontwikkeld waarbij op grond van een MRI-scan een compatibility test kon worden gedaan. (…)
In de periode vlak na 6 mei is in een bespreking met SBS gemeld dat wij met een dergelijk format bezig waren. Recentelijk – begin oktober – is dit wederom ter sprake gekomen toen SBS naar de status van dit format informeerde. Ons ‘Blind Marriage’ format is vervolgens in een stroomversnelling geraakt en met voorrang definitief uitgewerkt tot het programma ‘Het Geheim van een goed huwelijk”. (…)

3.Het geschil

3.1.
Red Arrow vordert  samengevat -:
SBS te veroordelen tot het uitsturen van een persbericht, ter rectificatie van haar persbericht van 7 oktober 2013;
SBS te veroordelen tot het verwijderen van de tekst van haar persbericht van 7 oktober 2013 van haar websites;
Talpa te veroordelen tot het uitsturen van een gezamenlijk persbericht ter rectificatie van haar bericht van 9 oktober 2013 als gepubliceerd in de nieuwsbrief The Daily Wit;
SBS en Talpa te verbieden om door te gaan met het (laten) produceren, distribueren, uitzenden en/of anderszins exploiteren van een TV-format of –programma met de titel
Ja ik wil! Een wildvreemde;
SBS en Talpa te verbieden om door te gaan met het (laten) produceren, distribueren, uitzenden en/of anderszins exploiteren van een TV-format of –programma met de titel
De geheimen van een goed huwelijk;
SBS en Talpa te verbieden om door te gaan met het (laten) produceren, distribueren, uitzenden en/of anderszins exploiteren van een TV-format of –programma onder welke titel dan ook met de volgende elementen:
 De kandidaten leggen hun partnerkeuze volledig in handen van een team van wetenschappers en experts;
 De kandidaten trouwen daadwerkelijk met de door het team van wetenschappers en experts geselecteerde partner en ontmoeten elkaar voor het eerst tijdens de huwelijksvoltrekking; en
 De koppels worden na het jawoord gevolgd voor een zekere periode en moeten aan het eind daarvan beslissen of ze getrouwd blijven of gaan scheiden;
SBS en Talpa te veroordelen binnen één werkdag alle in haar bezit zijnde kopieën van de trailer en de drie Engels ondertitelde afleveringen van
Married at First Sightte vernietigen;
SBS en Talpa te veroordelen binnen twee werkdagen een schriftelijke bevestiging te verstrekken aan de raadsman van Red Arrow dat alle kopieën van de trailer en de drie Engels ondertitelde afleveringen van
Married at First Sightzijn vernietigd en daarbij te bevestigen dat er geen kopieën aan derden zijn verstrekt c.q. daarbij opgave te doen van de partij(en) aan wie kopieën zijn verstrekt;
SBS te veroordelen tot betaling van een dwangsom van € 200.000,- per dag dat zij in gebreke blijft aan een veroordeling als bedoeld onder a, b, g of h te voldoen en voorts per keer of per dag dat zij het onder d, e en f bedoelde verbod overtreedt;
Talpa te veroordelen tot betaling van een dwangsom van € 200.000,- per dag dat de desbetreffende gedaagde in gebreke blijft aan een veroordeling onder c, g of h te voldoen en voorts per keer of per dag dat de desbetreffende gedaagde het onder d, e of f bedoelde verbod overtreedt,
met veroordeling van SBS en Talpa in de proceskosten, waaronder de nakosten.
3.2.
SBS voert verweer.
3.3.
Op de stellingen van partijen wordt hierna, voor zover van belang, nader ingegaan.

4.De beoordeling

4.1.
Red Arrow stelt – kort gezegd – dat SBS en Talpa onrechtmatig handelen door na afloop van voor SBS onsuccesvolle onderhandelingen over het format
Married at First Sight, toch het format, waarvoor SBS niet de rechten heeft verkregen, onder een andere naam te gaan uitzenden. Red Arrow baseert haar vordering op de onrechtmatige daad, en de eisen van redelijkheid en billijkheid die tussen onderhandelingspartners gelden in de pre-contractuele fase.
4.2.
SBS voert – kort gezegd – aan dat zij het format dat zij gaat uitzenden heeft gekocht van Talpa, die al een tijd bezig was dat format te ontwikkelen. Na de stukgelopen onderhandelingen met Red Arrow, en ook al in de week daaraan voorafgaand, dus tijdens de onderhandelingen met Red Arrow, heeft SBS contact opgenomen met Talpa om te vragen hoever zij was met het ontwikkelen van haar concept. Vervolgens is de afronding van dat concept in een stroomversnelling terecht gekomen. Het format
De geheimen van een goed huwelijkwas reeds sinds mei 2013 serieus in ontwikkeling bij Talpa en het wijkt op belangrijke onderdelen af van het format
Married at First Sight.Bovendien leveren de kernelementen van
Married at First Sightwaarop Red Arrow zich beroept geen beschermenswaardig format op. Die elementen zijn reeds op verschillende manieren in verschillende nationale en internationale programma’s gebruikt, aldus steeds SBS.
4.3.
Talpa voert – kort gezegd – aan dat zij nooit heeft onderhandeld met Red Arrow en dat er dan ook geen sprake is van een bijzondere rechtsverhouding die extra verplichtingen of een bepaalde goede trouw met zich mee zou kunnen brengen. Talpa en SBS zijn niet te vereenzelvigen. Talpa Broadcasting Holding is indirect voor 1/3 aandeelhouder van SBS. Talpa heeft indirect slechts één van de vier bestuurders en twee van de zes leden van de Raad van Commissarissen worden benoemd door Talpa, zo stelt zij in haar pleitnota. Talpa heeft dus niet de zeggenschap over SBS. De vorderingen jegens haar dienen dan ook te worden afgewezen, aldus Talpa.
4.4.
De voorzieningenrechter oordeelt als volgt. In dit kort geding wordt op basis van de op dit moment bekende feiten en omstandigheden een voorlopig oordeel gegeven over de vraag of voldoende aannemelijk is dat de bodemrechter zal oordelen dat SBS en Talpa onrechtmatig handelen dan wel hebben gehandeld, en of Red Arrow een spoedeisend belang heeft om vooruitlopend op dat oordeel van de bodemrechter een voorlopige voorziening te treffen.
4.5.
Red Arrow doet geen beroep op auteursrechtelijke bescherming maar beroept zich op onrechtmatig handelen. Voor de vraag of SBS en Talpa onrechtmatig hebben gehandeld is in de eerste plaats van belang of het format waarop Red Arrow zich beroept, althans dat deel van het format dat door haar in het geding is gebracht, een te beschermen goed is, en als dat het geval is, of het format
De geheimen van een goed huwelijkzodanig overeenstemt met het format
Married at First Sight, dat SBS en Talpa gelet op de onderhandelingen tussen Red Arrow en SBS onrechtmatig handelen door dat format te produceren/ uit te zenden.
4.6.
Voordat een programma gereed is voor uitzending bestaan verschillende stadia van ontwikkeling. Elk programma begint met een bepaald idee/thema. Dat thema wordt vervolgens verder uitgewerkt tot een format. Partijen verstaan onder format de
Format Bible, een document waarin tot in detail staat beschreven hoe het programma gemaakt gaat worden, welk soort kandidaten zullen worden gezocht, welk type sponsors zullen worden benaderd, waar de camera’s staan opgesteld, uit welke verschillende scènes het programma wordt opgebouwd et cetera. De inhoud en wijze van productie van het programma ligt daarmee voor het grootste deel vast. Wel verschilt het format soms per land waar het wordt uitgezonden.
4.7.
De ontwikkeling van
Married at First Sightis geheel voltooid, het programma is immers reeds uitgezonden – in Denemarken – zodat slechts nog lokale wijzigingen behoeven te worden aangebracht.
De geheimen van een goed huwelijkis nog niet geheel voltooid. Op grond van de thans bekende feiten is voldoende aannemelijk dat de ontwikkeling zich ergens tussen het stadium van thema en het stadium van format bevindt. In ieder geval is het format zodanig gereed dat SBS en Talpa een overeenkomst hebben kunnen sluiten over de aankoop van het format. Wel zijn in de week van 7 oktober 2013 nog enkele wijzigingen aangebracht, zo is de naam van het programma gewijzigd en bestaat nog onduidelijkheid over welk type wetenschappers zullen worden gebruikt. Het bovenstaande dient in aanmerking te worden genomen wanneer hierna over ‘format’ wordt gesproken.
4.8.
Nu de voorzieningenrechter niet beschikt over
Format Bibles, wordt het oordeel gebaseerd op de korte omschrijving van beide partijen van ‘hun’ format, zoals die ter zitting respectievelijk door middel van de overgelegde producties kenbaar is gemaakt. De kernelementen waarop Red Arrow zich beroept, en die in beide formats terugkomen, zijn de volgende:
  • partnerkeuze door wetenschappers en experts,
  • trouwen met de geselecteerde partner bij de eerste ontmoeting,
  • het volgen van de koppels en het wel of niet doorzetten van de relatie.
Met SBS en Talpa is de voorzieningenrechter van oordeel dat deze drie elementen reeds in verschillende vormen in nationale en internationale formats/TV-programma’s voorkomen. SBS heeft gewezen op
(Arranged) Marriagevan CBS in de Verenigde Staten en op het format
Blind Marriage¸ later genaamd
Een goed begin. Dit format is door Endemol gebruikt voor een pilotaflevering, die in 2005 via de zender Talpa is uitgezonden. Ook in dit format worden partners gekoppeld door deskundigen en trouwen zij zonder elkaar daarvoor te hebben gezien. Talpa bezit 50% van de rechten op
Een goed begin, zoals blijkt uit productie 7 van SBS en Talpa. Ook heeft SBS in 2012 gesproken met een Amerikaans productiebedrijf over het format
I married a stranger, dat in augustus 2013 gereed zou zijn voor uitzending. Productie 6 van SBS en Talpa wijst verder op het programma
Science of Love, dat in het seizoen 2006-2007 door NBC (Verenigde Staten) is uitgezonden.
Alle voornoemde formats/programma’s bevatten één of meerdere van de genoemde kernelementen. De drie genoemde elementen zijn dan ook onvoldoende onderscheidend/uniek ten opzichte van reeds bestaande formats/thema’s/ideeën om daaraan rechtstreeks rechten te kunnen ontlenen.
4.9.
In de tweede plaats is de voorzieningenrechter van oordeel dat beide formats, voor zover de inhoud daarvan in dit geding kenbaar is gemaakt, weliswaar gelijke elementen vertonen, maar voldoende van elkaar verschillen om een andere totaalindruk te geven. Zo is in
De geheimen van een goed huwelijksprake van een controlegroep waarvan de partners elkaar zelf hebben uitgezocht, worden de koppels in
De geheimen van een goed huwelijkvoor een langere periode (14 weken) gevolgd dan in
Married at First Sight(6 weken), en krijgen de koppels in
De geheimen van een goed huwelijkopdrachten die ze moeten volbrengen, terwijl
Married at First Sightde koppels alleen volgt. Bovendien hebben SBS en Talpa gesteld dat het selectieproces in hun format een bèta-achtige benadering (selectie door neurowetenschappers, MRI-scans, facial recognition, DNA) heeft, terwijl
Married at First Sighteen alpha-achtige benadering kent (psychologen, seksuologen en relatietherapeuten). Weliswaar spreekt het persbericht van SBS over psychologen, seksuologen en relatietherapeuten, maar uit de producties en de verklaring van Hoek is op te maken dat de nadruk bij de uitwerking van het format op ‘neurodating’ ligt. De publicatie op dit punt is kort daarna ook aangepast (zie persbericht Talpa). Beide programma’s zijn gebaseerd op hetzelfde thema/idee. Aan alleen dat thema kunnen echter, zoals hiervoor overwogen, geen rechten worden ontleend. Het staat beide concurrerende TV-producenten/zenders in beginsel dan ook vrij een programma met dat thema te ontwikkelen, te produceren of uit te zenden.
4.10.
Vervolgens is de vraag of de omstandigheid dat SBS met Red Arrow heeft onderhandeld maakt dat dit anders is en/of dit meebrengt dat SBS onrechtmatig handelt door vlak na die onderhandelingen wereldkundig te maken dat zij een TV-programma zal gaan uitzenden met hetzelfde thema als het format waarover partijen hebben onderhandeld. De voorzieningenrechter is van oordeel dat dit, mede in het licht van hetgeen hiervoor is overwogen, niet het geval is. SBS heeft duidelijk gemaakt zeer geïnteresseerd te zijn in het uitzenden van een format met voornoemd thema. Toen de onderhandelingen met Red Arrow op niets uitliepen, maar ook al in de week daarvoor, toen SBS kennelijk ging twijfelen of Red Arrow überhaupt met haar in zee zou willen gaan, heeft SBS contact opgenomen met Talpa. SBS heeft Talpa laten weten geïnteresseerd te zijn in een format met het thema trouwen met een door wetenschappers geselecteerde kandidaat, indien Talpa dat snel zou kunnen leveren. Op basis van de stukken (zie 2.21 en ook hierna) is voldoende aannemelijk dat Talpa reeds enige tijd bezig was met het ontwikkelen van het format met de werktitel
Blind Marriage. Ook heeft zij sinds 2008 de rechten op
Een goed begin, hetgeen eveneens duidt op activiteit op dit vlak. Als productie 3 hebben SBS en Talpa e-mailcorrespondentie overgelegd tussen Talpa en een radioloog en over contact met een neuroloog met het onderwerp: Neurodating. Uit de verklaring van Hoek (productie 4) blijkt eveneens dat Talpa reeds maanden, zo niet jaren bezig was met het ontwikkelen van haar format en dat zij daarover in mei 2013 en ook daarna contact heeft gehad met SBS. Als productie 2 zijn notulen overgelegd van een interne vergadering bij Talpa op 6 mei 2013, waarin wordt gesproken over
Blind Marriage. Bovendien duidt de korte termijn tussen het einde van de onderhandelingen en de aankondigingen van SBS en Talpa om het programma
Ja ik wil! een wildvreemdedan wel
De geheimen van een goed huwelijkte gaan produceren/uitzenden erop dat Talpa dit thema/idee/format reeds (voor een deel) had ontwikkeld en dat geen sprake is van een kopie dan wel profiteren van het format van
Married at First Sight, waarvan de TV-uitzendingen in Denemarken eerst in september 2013 plaatsvonden. Niet in geschil is immers dat een format als waar het hier om gaat niet in een weekend gemaakt kan worden.
4.11.
Aannemelijk is voorts dat de korte termijn waarbinnen die onderhandelingen met Talpa hebben plaatsgevonden en zijn gefinaliseerd, het resultaat is van de stukgelopen onderhandelingen met Red Arrow, en met de wens van SBS om als eerste met haar aankondiging te komen, vóórdat RTL dat zou doen. Niet valt in te zien dat dit handelen van SBS onrechtmatig is. Het stond haar in beginsel immers vrij om na stukgelopen onderhandelingen met de ene producent/distributeur in zee te gaan met een andere producent. Dat het op basis van de
code of conduct, de ongeschreven regels in de TV-wereld, niet is toegestaan na verloren onderhandelingen met betrekking tot het onderwerp daarvan met een deels overlappend format te komen – zoals Red Arrow heeft gesteld – is, gegeven de betwisting hiervan door SBS, vooralsnog onvoldoende aannemelijk gemaakt. Zoals blijkt uit de genoemde voorbeelden van de programma’s
MasterChef/Topchef,
Come Dine With Me/ Wie is de Chef?en
Move like Michael Jackson/ My name is Michaelis in de commerciële TV-branche sprake van harde concurrentie op basis van
wie het eerst komt, het eerst maalt, en komt het, zo valt uit de overgelegde producties en ter zitting niet voldoende gemotiveerd bestreden standpunten op te maken, geregeld voor dat concurrerende partijen, die beide hebben geboden op een bepaald format, uiteindelijk programma’s met eenzelfde thema uitzenden. Hoewel Red Arrow heeft gesteld dat in die gevallen sprake is van heel verschillende programma’s is in ieder geval duidelijk dat die programma’s eenzelfde thema/idee hebben.
Hoewel Talpa een (minderheids)belang heeft in SBS kan zij daarmee rechtens niet worden vereenzelvigd. Een in het Parool gepubliceerd artikel over dit onderwerp, maakt dit niet anders (zie productie 5 van Red Arrow). Dat Talpa een dergelijk format ‘op de plank had liggen’ hoefde SBS dan ook niet te melden in de onderhandeling met Red Arrow, zoals door Red Arrow is gesteld. Ook het argument dat het ongeloofwaardig is dat SBS met Red Arrow heeft onderhandeld als zij zelf een soortgelijk format in huis had, gaat daarom niet op. Het format is niet afkomstig van SBS maar van Talpa en SBS betaalt Talpa voor de licentie op dat format.
4.12.
Het voorgaande leidt tot de conclusie dat op basis van de thans bekende feiten en omstandigheden onvoldoende aannemelijk is dat de bodemrechter zal oordelen dat SBS en Talpa onrechtmatig hebben gehandeld. De vorderingen a tot en met f van Red Arrow zullen daarom worden afgewezen.
4.13.
Red Arrow heeft voorts onvoldoende belang bij toewijzing van het gevorderde onder g en h. De Deense trailer en uitzendingen zijn reeds uitgezonden op de Deense televisie en er is derhalve geen sprake van vertrouwelijke informatie.
4.14.
Uit het voorgaande volgt dat ook de vorderingen i en j met betrekking tot dwangsommen worden afgewezen.
4.15.
Red Arrow zal als de in het ongelijk gestelde partij in de proceskosten worden veroordeeld. De kosten aan de zijde van SBS en Talpa worden begroot op:
- griffierecht €  589,00
- salaris advocaat
816,00
Totaal €  1.405,00

5.De beslissing

De voorzieningenrechter
5.1.
weigert de gevraagde voorzieningen,
5.2.
veroordeelt Red Arrow in de proceskosten, aan de zijde van SBS en Talpa tot op heden begroot op € 1.405,00,
5.3.
verklaart dit vonnis wat betreft de kostenveroordeling uitvoerbaar bij voorraad.
Dit vonnis is gewezen door mr. H.N. Brouwer, voorzieningenrechter, bijgestaan door mr. L. Oostinga, griffier, en in het openbaar uitgesproken op 31 oktober 2013. [1]

Voetnoten

1.type: LO