“(…)
De regionale omroepen bezaten het recht om in delen van Nederland etherfrequenties te gebruiken. Die frequenties moesten vrijkomen, maar de omroepen hadden een goede onderhandelingspositie. Zij zouden gedwongen moeten worden door de overheid om die frequenties af te staan en dat zou tot langlopende procedures kunnen leiden. Bovendien hadden de Omroepen een doorlopend contract met Nozema. Als de Omroepen dat contract voortijdig zouden beëindigen zouden zij een afkoopsom verschuldigd zijn. De Omroepen vroegen als tegenprestatie voor het afschakelen, dat zij werden geuplinkt naar een satelliet.
(…)
De afspraken kwamen op het volgende neer:
- KPN zou zorg dragen voor de aanvoer van de signalen van de regionale omroepen naar Hilversum;
- KPN zou de signalen encoderen om deze geschikt te maken voor satelliet;
- KPN zou de signalen uplinken naar de satelliet;
- de Omroepen hoefden geen afkoopsom te betalen voor de beëindiging van het Nozema-contract.
Volgens mij is er geen vergoeding overeengekomen. Het belang van KPN was dat de frequenties snel zouden vrijvallen, waardoor zij ook snel de digitale ether-tv kon uitrollen. Daarbij speelde een rol dat KPN in een concurrentiestrijd verwikkeld was met de kabelmaatschappijen. De landelijke uitrol was belangrijk voor KPN en is ook belangrijk gebleken: KPN heeft inmiddels circa 1.000.000 klanten voor digitale ether-tv.
Ik weet niet of er in de overeenkomst(en) met de Omroepen stond dat de Omroepen de etherfrequenties beschikbaar zouden stellen en/of dat zij zouden afzien van procedures in verband met de afschakeling. Het was echter wel de basis van de deal.
Ik weet niet hoe hoog de afkoopsommen waren die eventueel aan Nozema verschuldigd zouden zijn.
U vraagt waarom KPN akkoord ging met het om niet aanbieden van haar diensten. De extra kosten die gemoeid waren met deze diensten waren relatief gering. KPN wilde toch al de signalen van de regionale omroepen naar Hilversum halen in verband met het leveren van televisiediensten via het vaste net. Voor encoding bezat KPN al de organisatie en ook de mogelijkheid om te uplinken was als aanwezig. Het was dus voor KPN relatief makkelijk om de diensten te leveren. Het was volstrekt niet aan de orde om een vergoeding aan de Omroepen te vragen. Als de Omroepen niet tot een akkoord zouden komen met KPN, dan konden ze hun frequenties vasthouden. De nadelige gevolgen daarvan voor KPN zouden groot zijn geweest. De onderhandelingen betroffen niet zo zeer wat KPN van de Omroepen kon vragen, maar wat KPN moest doen om de Omroepen afstand te laten doen van de frequenties.
Als er een aanbesteding had plaatsgevonden, dan zouden de afspraken mijns inziens gelijk geweest zijn. Ook in dat geval had KPN op geld waardeerbare diensten moeten meebrengen, zonder geldelijke vergoeding van de Omroepen.
(…)
U vraagt of de Omroepen eventueel een marktconforme prijs hadden kunnen betalen voor de diensten van KPN. Die vraag was niet aan de orde. Mijn beeld was echter niet dat de Omroepen veel geld hadden.