1. Tot uitgangspunt dient het navolgende:
1.1. [eiser] huurt sedert 1 maart 1998 van Skymax, voorheen geheten Melimasa Beleggingen BV, het souterrain (gelegen op de begane grond) van het pand aan de [adres] te [woonplaats] met het recht van medegebruik van andere voorzieningen (keuken, badkamer, tuin en fietsenstalling) in het pand.
1.2. Ingevolge de schriftelijke huurovereenkomst is het gehuurde bestemd om te worden gebruikt als onzelfstandige woonruimte.
1.3. In het gehuurde is in het voorjaar van 2008 schade ontstaan tengevolge van ernstige wateroverlast, waarbij de vloer onder water is komen te staan. Deze wateroverlast is ontstaan na funderingswerkzaamheden door [aannemer] BV aan het aan de woningbouwvereniging De Alliantie in eigendom toebehorende buurpand, het springen van de waterleiding in het andere buurpand en extreme regenval.
1.4. Vanaf (in ieder geval) juli 2008 verblijven [eiser] en zijn vriendin [vriendin eiser] (tijdelijk) op een ander adres.
1.5. Het stadsdeel Oud-Zuid van de gemeente Amsterdam heeft Skymax bij brief van 11 juli 2008 bericht dat is geconstateerd dat het gehuurde in gebruik is als woning en dat het betreffende bouwwerk zonder bouwvergunning is gebouwd. In de brief wordt aangekondigd dat het stadsdeel Oud-Zuid zal onderzoeken of daartegen handhavend kan worden opgetreden.
1.6. Bij een in kort geding op 1 oktober 2008 gewezen vonnis heeft de kantonrechter Skymax op straffe van een dwangsom veroordeeld het gehuurde binnen 14 dagen na betekening van het vonnis in dezelfde gedaante en inrichting als voor de wateroverlast op te leveren.
In het vonnis heeft de kantonrechter onder meer overwogen:
Partijen verschillen van mening over de reikwijdte van de herstelverplichtingen van Skymax. Herstel zal er in ieder geval toe dienen te leiden dat het gehuurde overeenkomstig artikel 7:204 lid 2 BW het genot verschaft dat [eiser] bij het aangaan van de huurovereenkomst mocht verwachten van een goed onderhouden woonruimte. …….. De kantonrechter behoeft voor een beslissing voorlichting door een onafhankelijk deskundige. …. Het gaat het kader van deze kort geding procedure te buiten dat de kantonrechter zelf een deskundige benoemt. Artikel 202 Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering kent een procedure voor de wijze van benoeming van een deskundige ten behoeve van een voorlopig deskundigenbericht op verzoek van één partij. Als [eiser] een rapport van een onafhankelijke deskundige wenst, dient hij die weg te bewandelen. …..
In het kader van dit kort geding is – zonder nadere voorlichting door een deskundige – niet aannemelijk geworden dat van Skymax de maatregelen kunnen worden verlangd die HSD of Perfusie adviseert en dat het gehuurde, zoals [eiser] stelt en Skymax betwist, van het beginne af aan, en dus vanaf 1998, niet aan de daaraan te stellen eisen heeft voldaan. Wel dient Skymax het gehuurde op te leveren in dezelfde gedaante en inrichting als voordat de vocht- en wateroverlast zich voordeed, en derhalve met een houten planken vloer en gestuukte muren. ……. Indien echter [eiser] een nader onderzoek door een deskundige wenst en een bodemprocedure start om een verdergaand herstel door Skymax af te dwingen, dan wel appel tegen dit vonnis instelt, kan [eiser] overwegen dit vonnis (nog) niet te betekenen en (vooralsnog) geen aanspraak te maken op de houten vloer en gestuukte muren en daarvan ook mededeling aan Skymax te doen teneinde te voorkomen dat Skymax – teneinde betekening te voorkomen – toch uitvoering aan de veroordeling geeft.
[eiser] heeft dit vonnis niet aan Skymax betekend.
1.7. Op het daartoe strekkende verzoek van [eiser] heeft de kantonrechter bij beschikking van 11 november 2008 een voorlopig deskundigenbericht gelast en heeft daarbij als deskundige benoemd de heer H.L. Egberts (BNA), verbonden aan Architectenbureau [architectenbureau]. De deskundige Egberts is opgedragen onderzoek te doen en van bericht en advies te dienen met betrekking tot de volgende aspecten:
a. te inventariseren welke bouwkundige gebreken aan het gehuurde kleven waardoor het normale gebruik als woonruimte negatief wordt beïnvloed;
b. te adviseren welke werkzaamheden moeten worden uitgevoerd om de onder a. bedoelde gebreken afdoende op te heffen, wat (bij benadering) de kosten daarvan zijn en binnen welke termijn deze normaliter kunnen worden uitgevoerd;
c. te adviseren welke werkzaamheden moeten worden uitgevoerd om het gehuurde in overeenstemming te brengen met de – bij gebruik als woonruimte – toepasselijke regels in en krachtens de Woningwet en daarmee samenhangende publiekrechtelijke regelingen;
d. te adviseren welke werkzaamheden moeten worden uitgevoerd om de onder c. bedoelde gebreken afdoende op te heffen, wat (bij benadering) de kosten daarvan zijn en binnen welke termijn deze normaliter kunnen worden uitgevoerd.
1.8. In februari 2009 heeft de deskundige Egberts het eindrapport uitgebracht. Op de gestelde vragen heeft de deskundige Egberts onder meer het volgende opgemerkt:
Ad a. Het is thans niet goed meer mogelijk, …., een direct beeld van oorzaak en gevolg van de schade en de gebreken te krijgen. Partijen zijn het erover eens, dat een ongelukkige samenloop van omstandigheden de wateroverlast heeft veroorzaakt of op zijn minst heeft vergroot.
Deze omstandigheden waren in de loop van 2008: lekkage waterleiding belendend pand nr [nr], herstel fundering gemeenschappelijke bouwmuur tussen nr [nr] (het onderhavige pand) en nr [nr], en extreme regenval.
Ad b. Skymax heeft op de betonvloer, die eerst hersteld werd door scheuren te dichten, een houten vloer aangebracht circa 8 cm. boven de betonvloer in de woon- en slaapkamer. …… Tegen de achtergrond van de genoemde uitzonderlijke samenloop van omstandigheden, die veel wateroverlast met zich meebracht, is het begrijpelijk, nu deze omstandigheden verbeterd zijn, dat Skymax heeft gekozen voor de oplossingen als hierboven beschreven. Echter, deze zijn niet afdoende. De onderliggende betonvloer is niet waterdicht. ….. Thans lijkt de ruimte droog. Maar bij een extreem hoge grondwaterstand zal dit niet zo blijven. …. Voor een bedrijfsruimte is dit risico mogelijk aanvaardbaar, voor een woonruimte niet. Reden waarom een dergelijke vloeropbouw niet correspondeert met een regelgeving voor woonruimte. ….
Kostenraming voor ventilatievoorzieningen en het aanbrengen van een waterdichte vloer door middel van een betonnen “kelderbak”: € 130.000,00 incl. BTW.
…….
Ad d. De ventilatievoorzieningen en de diverse werkzaamheden alsmede het verwijderen van de trap kunnen in circa 4 weken worden uitgevoerd. Het aanbrengen van de kelderbak zal inclusief het maken van berekeningen en het aanvragen van vergunningen circa 4 tot 6 maanden vergen.