ECLI:NL:RBAMS:2007:BB1350
Rechtbank Amsterdam
- Eerste aanleg - enkelvoudig
- Rechtspraak.nl
Bestuurlijke boete opgelegd aan werkgever wegens overtreding van de Wet arbeid vreemdelingen (Wav) en de beoordeling van de financiële situatie van de eiser
In deze zaak heeft de Rechtbank Amsterdam op 2 augustus 2007 uitspraak gedaan in een beroep tegen een besluit van de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Eiser, handelend onder de naam [handelsnaam], was door verweerder een bestuurlijke boete van € 4.000,- opgelegd wegens overtreding van artikel 2, eerste lid, van de Wet arbeid vreemdelingen (Wav). Eiser had een vreemdeling, [persoon], zonder de vereiste tewerkstellingsvergunning arbeid laten verrichten. Tijdens de zitting heeft eiser zijn financiële situatie uiteengezet, waarbij hij aangaf dat hij was opgenomen in de Wet schuldsanering natuurlijke personen (WSNP) vanwege aanzienlijke schulden. De rechtbank heeft het onderzoek ter zitting geschorst om eiser in de gelegenheid te stellen aanvullende stukken over zijn financiële situatie in te dienen.
De rechtbank oordeelde dat de door eiser overgelegde stukken, die zijn financiële situatie na het bestreden besluit aantoonden, relevant waren voor de beoordeling van de proportionaliteit van de boete. De rechtbank benadrukte dat de bestuurlijke boete een punitief karakter heeft en dat artikel 6 van het EVRM vereist dat de hoogte van de boete proportioneel is. Eiser stelde dat zijn financiële situatie zo nijpend was dat de boete gematigd diende te worden. De rechtbank concludeerde echter dat, hoewel de financiële situatie van eiser niet rooskleurig was, er geen aanleiding was om de boete te matigen. De rechtbank nam daarbij in overweging dat de WSNP-regeling de mogelijkheid biedt om bij het bereiken van de einddatum van de regeling eventuele resterende schulden kwijt te schelden.
Uiteindelijk verklaarde de rechtbank het beroep ongegrond, waarbij zij oordeelde dat eiser als werkgever in de zin van de Wav kon worden aangemerkt en dat de opgelegde boete proportioneel was, gezien de omstandigheden van de zaak.