c. Riedel is onder meer actief in de frisdrank sector. Voor de frisdrank Dubbelfrisss maakt
Riedel gebruik van een reclameconcept met een steeds terugkerende hoofdrolspeler, genaamd Wesley. Deze Wesley is een mini-mannetje, een soort alter-ego, dat zich plaatst op de schouder of op de arm van de persoon die in de betreffende reclame een belangrijke rol speelt. Voor de overige personen in de reclamespot lijkt Wesley onzichtbaar.
d. DBB is het reclamebureau dat de Wesley reclames voor Riedel ontwikkelt. In een recente
reclame in deze serie komt, naast Wesley, ook een - nogal ondeugende - Golden Retriever puppy voor, die onder meer met toiletpapier in de weer is.
e. In november 2004 heeft bureau Millward Brown in opdracht van DBB onderzoek verricht
naar de effectiviteit van de onder d genoemde reclame. Als één van de resultaten van het onderzoek is in het rapport vermeld:
“De emotionele respons op “Puppy” (in het licht van de doelstellingen heel cruciaal) is gemiddeld:
- de actieve, positieve betrokkenheid van de spot is zeer hoog; “Puppy” (de Dubbelfrisss reclame met de puppy, vzr.) is vooral apart, betrokken en valt op. In vergelijking met “Schoonouders” en “Dansen” (eerdere Dubbelfrisss reclames, vzr) valt “Puppy” minder op en is in mindere mate apart. Dit kan te maken hebben met de spot voor toiletpapier met daarin dezelfde soort hond.”
f. Bij brief van 25 november 2004 heeft K-C Riedel gesommeerd om uiterlijk op 29
november 2004 te bevestigen dat zij de onder d genoemde reclame en elke andere reclame die direct of indirect verwijst naar de PAGE-puppy, alsmede alle verwijzingen naar de PAGE-puppy op de Dubbelfrisss-website, uiterlijk op 10 december 2004 zal staken en gestaakt houden.
g. In de aan dit geding ten grondslag liggende dagvaarding is vermeld dat [marketing direkteur van Riedel in Nederland] in een overleg met [algemeen directeur van K-C Benelux], naar aanleiding van de bezwaren van K-C tegen de Dubbelfrisss reclame mondeling heeft meegedeeld dat DBB die reclame zo heeft ingericht dat deze een juridisch aanvaardbare “parodie” op de PAGE reclames zou zijn.
h. Op 2 maart 2005 heeft het bureau Market Tools in opdracht van K-C een rapport
uitgebracht over de vraag of het onder d genoemde reclamefilmpje verwarring veroorzaakt bij kopers van PAGE, bijvoorbeeld doordat men denkt dat PAGE ook op één of andere wijze bij de totstandkoming van deze reclame is betrokken. Het rapport is gebaseerd op ondervraging van 201 geselecteerde respondenten, allen vrouwen boven de 18 jaar oud. Als uitkomst is onder meer in het rapport vermeld dat na het zien van het eerste deel van de reclame 23, na het tweede deel 45 en na de gehele reclame 6 van de respondenten menen dat de reclame (mede) Page betrof. Na het zien van het complete filmpje, verklaarden volgens het onderzoek alle respondenten dat dit volgens hen een reclame voor Dubbelfrisss betrof en 142 van hen verklaarden dat het reclamefilmpje hen aan PAGE deed denken. Volgens het onderzoek vond verder 90 % van de respondenten de PAGE-puppy “caring”, vond 81 % dat de PAGE-puppy “Protectively looks out for the family”, 82% dat hij “Understands the needs of the family” en 80% dat hij “Actively cares for the family”, terwijl deze percentages voor de “Riedel-puppy” respectievelijk 34, 25, 23 en 19 zijn. Van de respondenten vond 96% de PAGE-puppy “Soft & Cuddly”; voor de Dubbelfrisss-puppy bedroeg dit percentage 99.
i. De raadsman van K-C heeft aan Prof. Dr. Theo B.C. Poiesz, Hoogleraar Economische
Psychologie aan de Tias Business School, verbonden aan de Universiteit van Tilburg, de vraag voorgelegd “welk effect (in de zin van een positief, negatief of neutraal effect) de Dubbelfriss reclame heeft op de marketingstrategie van Kimberly-Clark, waarvan de Page-puppy het boegbeeld is, alsmede op de waarde/goodwill die door de Page puppy wordt vertegenwoordigd en daarmee op het voortgaande gebruik van de Page puppy in reclames.” Bij schrijven van 28 februari 2005 heeft Poiesz, zichzelf introducerend als deskundige op het gebied van consumentengedrag en de verwerking van reclame-boodschappen door consumenten, deze vraag beantwoord. Zijn conclusie luidt in dit schrijven dat “tussen Page en Dubbelfriss merkverwarring optreedt als gevolg van de Dubbelfriss-commercial; (..) als gevolg hiervan merkvervuiling van Page plaatsvindt;(..) dit laatste schadelijk en riskant is voor de huidige en toekomstige positionering van Page.”