ECLI:NL:RBAMS:2002:AE3473
Rechtbank Amsterdam
- Eerste aanleg - enkelvoudig
- Rechtspraak.nl
Recht op kinderbijslag en eigendomsrecht in het kader van sociale zekerheid
In deze zaak heeft de Rechtbank Amsterdam op 4 april 2002 uitspraak gedaan in een geschil tussen eiseres, vertegenwoordigd door mr. M.H.J. van Geffen, en de Raad van bestuur van de Sociale verzekeringsbank, vertegenwoordigd door N. Zuidersma. Eiseres stelde dat het besluit van de Sociale verzekeringsbank, dat haar het recht op kinderbijslag ontzegt voor haar in India verblijvende kinderen, inbreuk maakt op het eigendomsrecht zoals vastgelegd in artikel 1 van het Eerste Protocol bij het EVRM. De rechtbank heeft onderzocht of het recht op kinderbijslag kan worden gekwalificeerd als 'possession' in de zin van dit artikel. Eiseres verwees naar het arrest Gaygusuz tegen Oostenrijk, waarin het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) oordeelde dat rechten voortvloeiend uit sociale verzekeringen als eigendom kunnen worden beschouwd, mits er premies zijn betaald.
De rechtbank concludeerde echter dat het recht op een sociale uitkering alleen als 'possession' kan worden gekwalificeerd als er daadwerkelijk premies zijn betaald aan een sociaal verzekeringssysteem. Dit oordeel werd ondersteund door eerdere uitspraken van het EHRM. De rechtbank oordeelde dat de wetgeving, die het recht op kinderbijslag beperkt voor kinderen die buiten Nederland wonen, niet disproportioneel is en dat het doel van de regeling gerechtvaardigd is. Eiseres had niet aangetoond dat de Nederlandse overheid niet bereid zou zijn om internationale afspraken te maken over kinderbijslag.
Daarnaast werd de stelling van eiseres dat de weigering van kinderbijslag in strijd is met artikel 11 van het IVESCR verworpen, omdat deze bepaling niet kan worden ingeroepen in de nationale rechtsorde. De rechtbank oordeelde dat de wetgeving niet in strijd is met de internationale verdragen en dat het beroep van eiseres ongegrond is. De rechtbank verklaarde het beroep ongegrond en wees het verzoek om schadevergoeding af, evenals de vergoeding van griffierecht en proceskosten.