3.15. Met betrekking tot de door [gedaagde] gestelde en door Kebekus betwiste gebreken overweegt de rechtbank het volgende.
- Farbe Wangen/Kücheomrandung: uit de stukken en het verhandelde ter zitting is onvoldoende komen vast te staan dat partijen een andere kleur dan 912 Antrazitgrau zijn overeengekomen. In de koopovereenkomst staat dit kleurnummer achter ‘Farbe Wangen’ vermeld met daarachter ‘Antrazitgrau’. Het beroep van [gedaagde] op foto 1 van productie 3 bij conclusie van antwoord faalt. Op de verpakking die op die foto wordt getoond, is immers te lezen: ‘611 Hochglanz Schwarz’. Dat [gedaagde] dit nummer en deze kleur heeft besteld voor de ‘Wangen’, is de rechtbank niet gebleken.
- Hoogte van de keuken: [gedaagde] stelt dat mondeling is overeengekomen dat de keuken op 92 cm zou worden gesteld in plaats van 96 cm. Kebekus betwist de gemaakte afspraak.
De rechtbank overweegt dat niet is komen vast te staan dat partijen mondeling zijn overeengekomen dat de keuken op 92 cm zou moeten worden gesteld. Op de betreffende contracttekening is een hoogte vermeld van 960 mm en uit niets blijkt dat partijen nadien een afwijkende afspraak hebben gemaakt. De klacht faalt derhalve.
- Le Mans kast. [Gedaagde] stelt dat overeengekomen is dat een Le Mans kast zou worden geleverd ten behoeve van het opbergen van pannen. In plaats daarvan is een carrouselkast ten behoeve van de pannen geleverd. [Gedaagde] heeft daarvan in zijn mailbericht van
27 november 2007 melding aan Astroh gemaakt waar hij het heeft over de levering van een ‘Bananenschrank’. Hiermee wordt volgens [gedaagde] de Le Mans kast aangeduid. De rechtbank overweegt dat noch uit het contract noch uit de tekeningen valt op te maken welk type kast Astroh moest leveren en monteren. Uit het verhandelde ter zitting maakt de rechtbank op dat Astroh een carrouselkast heeft gemonteerd zodat in ieder geval pannen kunnen worden opgeborgen. Daarmee heeft Astroh naar het oordeel van de rechtbank voldaan aan hetgeen redelijkerwijs op grond van de overeenkomst mocht worden verwacht. [Gedaagde] heeft naar het oordeel van de rechtbank niet aannemelijk gemaakt dat Astroh een wijder strekkende verplichting ter zake had. Ook deze klacht faalt derhalve.
- Levering van achterwand. Niet is komen vast te staan dat partijen nader zijn overeengekomen dat de achterwand door Astroh zou worden geleverd. Immers, in het email- bericht van 27 november 2007 bevestigt [gedaagde] dat de levering daarvan niet beloofd is, maar dat Astroh dat nog intern zou bespreken. Dat heeft kennelijk mede als gevolg van het faillissement tot niets geleid.
- Bovenkastjes van glas in plaats van kunststof: [gedaagde] stelt dat de glazen deurtjes van de bovenkastjes ‘nicht gekauft sind’ en moeten worden vervangen door kunststof deurtjes. Kebekus betwist dat een dergelijke afspraak is gemaakt. De rechtbank overweegt dat in de koopovereenkomst is vermeld ‘Glasausführung Satinato ESG’. Uit de door [gedaagde] overgelegde foto’s blijkt dat de betreffende bovenkastjes conform de overeenkomst van glazen deurtjes zijn voorzien. Uit niets blijkt dat partijen ten tijde van het sluiten van de overeenkomst of nadien iets anders zijn overeengekomen. Ook deze klacht faalt derhalve.
- Handgreep deur (onder combimagnetron) verkeerd gemonteerd: [gedaagde] stelt dat de handgreep op de betreffende deur horizontaal had moeten worden gemonteerd. Daarbij verwijst hij naar een tekening waar in kader is vermeld ‘Demischranke alle Griffe senkrecht und auf gleiche Höhe liefern (…)’. Kebekus heeft de vordering betwist. Naar het oordeel van de rechtbank is niet komen vast te staan dat de greep horizontaal zou moeten zijn geplaatst. Het beroep op de in de tekening geplaatste tekst kan [gedaagde] niet baten, nu ‘senkrecht’ ‘vertikaal’ betekent. In die betekenis is de deurgreep dus op de juiste plaats aangebracht en ook overigens op dezelfde wijze als de overige deurgrepen. De klacht faalt derhalve.
- Losliggende bladen. [Gedaagde] heeft gesteld en zulks is ter zitting niet dan wel onvoldoende gemotiveerd betwist, dat de geleverde granieten aanrechtbladen niet vast gemonteerd zijn, maar los op de staanders liggen. Daardoor bestaat de kans dat de bladen vallen en (ernstige) schade veroorzaken. Naar het oordeel van de rechtbank is sprake van een toerekenbare tekortkoming in de nakoming van de overeenkomst. Astroh heeft immers nagelaten de bladen deugdelijk op de ondergrond te bevestigen en zij heeft geen reden aangevoerd waarom zulks is nagelaten. Astroh c.q. Kebekus is aansprakelijk voor deugdelijk herstel dan wel voor vervangende schadevergoeding.
- Fout passtuk, waardoor de lade en deur niet open kunnen. [Gedaagde] heeft onbetwist gesteld dat door de plaatsing van een verkeerd (te kort) passtuk (foto 2, productie 3 bij conclusie van antwoord) de lade en deur niet open kunnen en niet kunnen worden voorzien van handgrepen. [gedaagde] heeft tevens onbetwist gesteld dat na plaatsing van het juiste passtuk het aanrechtblad moet worden vervangen omdat het huidige dan te kort is. De rechtbank is van oordeel dat sprake is van een tekortkoming in de nakoming van de overeenkomst. De tekortkoming is tevens toerekenbaar nu deze te wijten is aan schuld van de Astroh. [Gedaagde] heeft tijdig melding van het gebrek gemaakt en Astroh c.q. de curator in de gelegenheid gesteld het gebrek te verhelpen. Nu Astroh c.q. Kebekus een en ander heeft nagelaten heeft [gedaagde] naar het oordeel van de rechtbank terecht de betaling opgeschort en nu Kebekus niet tot herstel of vervanging is overgegaan, ontbinding van de overeenkomst ingeroepen.