ECLI:NL:RBALM:2005:AS6510
Rechtbank Almelo
- Kort geding
- mr. Verhoeven
- Rechtspraak.nl
Bevoegdheid van het Openbaar Ministerie tot ontruiming van gekraakte panden
In deze zaak, behandeld door de Rechtbank Almelo op 18 februari 2005, hebben de eisers, aangeduid als 'De Krakers', een kort geding aangespannen tegen De Staat der Nederlanden. De Krakers, die de panden aan de Ripperdastraat 1a en 3 te Enschede hadden gekraakt, vorderden dat het Openbaar Ministerie zou worden verboden om strafrechtelijke dwangmiddelen, waaronder ontruiming, toe te passen voordat er een onherroepelijke uitspraak was gedaan over hun strafbaarheid op basis van de artikelen 138, 139 en 429 sexies van het Wetboek van Strafrecht. De Staat der Nederlanden voerde aan dat zij wel degelijk de bevoegdheid had om over te gaan tot ontruiming op basis van artikel 124 van de Wet op de rechterlijke organisatie en de Politiewet 1993.
De voorzieningenrechter heeft in zijn overwegingen vastgesteld dat de aanwending van dwangmiddelen een inbreuk maakt op de rechten van burgers en dat hiervoor een wettelijke basis vereist is. De voorzieningenrechter concludeerde dat de bevoegdheid tot ontruiming niet expliciet is opgenomen in de relevante wetgeving en dat de artikelen die door De Staat der Nederlanden werden ingeroepen, niet voldoende waren om de ontruiming te rechtvaardigen. De voorzieningenrechter oordeelde dat er geen bevoegdheid was voor de Officier van Justitie om tot strafrechtelijke ontruiming over te gaan, en dat, zelfs als die bevoegdheid er zou zijn, het in deze omstandigheden misbruik van bevoegdheid zou opleveren.
Daarom heeft de voorzieningenrechter het gevorderde verbod toegewezen en De Staat der Nederlanden verboden om de panden te ontruimen voordat er een onherroepelijke uitspraak was gedaan over de strafbaarheid van De Krakers. De beslissing over de proceskosten werd aangehouden, aangezien De Krakers een toevoeging hadden aangevraagd die nog niet was verleend. Dit vonnis is uitgesproken in het openbaar door mr. Verhoeven, de voorzieningenrechter, en is van kracht verklaard bij voorraad.