- als relaas van Kaiser voornoemd:
“Beantwoording van de vraagstelling.
1. Is onderzochte lijdende aan een ziekelijke stoornis/gebrekkige ontwikkeling van zijn geestvermogens?
Betr. is lijdende aan een ziekelijke stoornis in de vorm van een aanpassingsstoornis na de scheiding, de problemen op het werk en de kinderloosheid en alcoholmisbruik. Er is een gebrekkige ontwikkeling in de vorm van een agressieregulatiestoornis bij een gemengde persoonlijkheidsstoornis met vooral theatrale en narcistische trekken.
2. Hoe was dit ten tijde van het ten laste gelegde?
Deze stoornis was aanwezig ten tijde van het ten laste gelegde.
3. Beïnvloede de eventuele ziekelijke stoornis/gebrekkige ontwikkeling van de geestvermogens onderzochte’s gedragskeuzes c.q. zijn gedragingen ten tijde van het plegen van het ten laste gelegde (zodanig dat het ten laste gelegde daaruit verklaard kan worden)?
De stoornis beïnvloedde zijn handelen tijdens het ten laste gelegde in enige mate.
4. Zo ja, kan de deskundige dan gemotiveerd aangeven:
a. op welke manier dat geschiedde en
b. in welke mate dat geschiedde
c. welke conclusie met betrekking tot de mate van toerekenbaarheid op grond hiervan te adviseren is?
Als gevolg van zijn persoonlijkheidsstoornis en de aanpassingstoornis gebruikte hij teveel alcohol en verlaagde hij daarmee zijn agressiedrempel. De narcistische problematiek veroorzaakte dat hij het verdriet over de miskramen van zijn echtgenote, vervolgens de problemen op zijn werk en in zijn huwelijk omzette in wraak. Vanuit die toestand en onder invloed van alcohol pleegde hij de ten laste gelegde zaken zoals omschreven in de forensische overwegingen.
Betr. had alstoen voldoende inzicht in de wederrechtelijkheid van de begane feiten. In relatie tot en ten tijde van het begaan van de ten laste gelegde feiten was er bij betr. sprake van een ziekelijke stoornis en een gebrekkige ontwikkeling zijner geestvermogens, zodat hij zijn wil verminderd conform een dergelijk besef kon bepalen.
Het ten laste gelegde kan betr., indien althans bewezen, dan ook verminderd worden toegerekend.
5. Kan de deskundige gemotiveerd aangeven in welke mate en op welke wijze de eventuele ziekelijke stoornis/gebrekkige ontwikkeling bij voortbestaan ervan opnieuw aanleiding kan geven tot soortgelijke of andere strafbare feiten als waarvan verdachte nu wordt verdacht?
Er wordt ingeschat dat er gevaar is voor recidive als betr. geen behandeling krijgt.
Met de behandeling is de recidivekans beduidend te verminderen. Betr. is er voor gemotiveerd, hij bekent de delicten en heeft enig inzicht in de achterliggende dynamiek.
Hij wil zelf met alcoholgebruik stoppen. Het is de eerste maal dat hij voor deze delicten gedetineerd is en dat hij er aandacht voor de hulpverlener voor krijgt. Hij is bereid tot een delictanalyse en denkt reeds na over recidive voorkomende strategieën. De huidige detentie betekent voor hem een forse realiteitsconfrontatie. Belastend is dat hij met langere tussenpozen de delicten herhaald heeft; er is echter tussentijds geen veroordeling geweest of behandeling in deze zodat er voor hem veel ruimte was om zijn delicten te legitimeren en te loochenen.
6. Kan de deskundige zo concreet mogelijk aangeven welke maatregelen zijn te adviseren om de kans op herhaling in de toekomst te voorkomen of te beperken en binnen welke juridisch kader dat gerealiseerd zou kunnen worden?
Betr. heeft een klinische behandeling nodig met name individueel en in groepsverband. In de groep kan hij van confrontaties leren en kan hij een delictanalyse uitvoeren. Hij is er voor gemotiveerd en heeft voldoende introperspectief en verbaal vermogen om daaraan mee te werken.
Gezien de ernst van de delicten, de samenhang met de psychiatrische stoornis en het recidivegevaar als hij niet behandeld wordt, is een beschermend kader nodig in de vorm van een tbs maatregel. Daar betr. gemotiveerd is voor behandeling zou een klinische behandeling in een Forensisch Psychiatrische Kliniek zoals te Assen waar een specifieke behandelgroep is voor deze problematiek, opgelegd kunnen worden als voorwaarde bij een tbs met voorwaarden.
Een tbs met dwangverpleging werd overwogen. Redenen voor dwangverpleging waren de ernst van de ten laste gelegde zaken en het feit dat het zich herhaalde, dat hij in het verleden onder invloed van alcohol zich agressief gedroeg en dat hij desondanks alcoholgebruik bleef voortzetten en dat hij de delicten langere tijd verzwegen heeft ondanks dat hij al in psychologische behandeling was.
Onderzoekers achten dit echter een te zware maatregel daar een tbs met voorwaarden voldoende kan zijn omdat hij gemotiveerd is en hij nog geen specifieke behandeling in deze gehad heeft. Het is ook niet te verwachten dat hij tijdens een klinische behandeling zal recidiveren. Hij heeft het potentieel om goed te functioneren daar hij in het verleden ook langere tijd goed gefunctioneerd heeft ondanks verschillende tegenvallers in zijn huwelijk. Bovendien heeft hij geen uitgebreid strafblad en is de huidige detentie de eerste maal betreffende deze delicten. Hij heeft het vermogen om recidive te voorkomen met behandeling. Hij heeft zelf enig ziektebesef en inzicht. Eerdere behandeling is nog niet geprobeerd.
Hij past binnen een klinische setting en het is te verwachten dat hij daar actief en positief zal deelnemen aan de behandeling.
Dat betekent dat onderzoeker wil adviseren om door de reclassering te laten onderzoeken of het mogelijk is om met hem tot dergelijke voorwaarden te komen en indien dat mogelijk is een tbs met voorwaarden op te leggen.”