1. In dit vonnis wordt uitgegaan van de volgende feiten:
[Gedaagde 1] heeft op 6 februari 1999 een Mercedes SLK 230, kenteken [##-##-##] (verder te noemen de auto), verkocht aan mevrouw [Koper] (verder te noemen [Koper]) te Arnhem voor f. 95.000,- . [Koper] heeft f. 40.000,- aanbetaald en voor het restantbedrag van de koopsom heeft zij met [Gedaagde 1] een leasecontract voor één jaar afgesloten.
vanwege de aanstaande beëindiging van het leasecontract heeft [Gedaagde 1] op 20 december 1999 een verkoopfactuur met als nummer [######] uitgereikt aan [Koper] met daarop vermeld als verschuldigde slottermijn een bedrag van f. 30.000,- .
[Koper] heeft in die periode PE Lease bereid gevonden het bedrag van f. 30.000,- te betalen en op haar beurt met [Koper] een leaseovereenkomst met betrekking tot de auto aan te gaan.
Op 11 februari 2000 is de auto betrokken bij een ongeval; bestuurder was de partner van [Koper], [Partner Koper] (verder te noemen [Partner Koper]).
[Gedaagde 1] heeft als verzekeringsnemer deze schade gemeld bij de verzekeringsmaatschappij op basis van een door [Partner Koper] ingevuld en ondertekend schadeaangifteformulier.
[Koper] wilde de auto laten repareren en hierover heeft zij contact gehad met [Gedaagde 1]. Het specialistische gedeelte van de reparatie is uitgevoerd door schadereparatiebedrijf Autoschade Twentheland B.V. (verder te noemen Twentheland).
Op 29 maart 2000 is het kentekenbewijs van de auto van [Gedaagde 1] overgeschreven naar PE Lease.
PE Lease heeft onder vermelding van de factuur [#######] een bedrag van f. 30.000,- overgemaakt aan [Gedaagde 1] op 30 maart 2000.
[Gedaagde 1] heeft op 11 mei 2000 schriftelijk bericht ontvangen van Assurantiekantoor C. Wouters B.V. waarin het volgende is opgenomen: “ Bijgaand zenden wij u een brief, die wij heden ontvingen van Van Eijk & Zoon BV over de schade d.d. 11.02.2000 aan uw auto [##-##-##], bestuurd door de heer [Partner Koper]. De inhoud van de brief en het bijgevoegde politierapport spreken voor zich. Aangezien in de polisvoorwaarden van de autoverzekering is opgenomen dat schade, ontstaan terwijl de bestuurder van de auto onder invloed van alcohol was, is uitgesloten van dekking. Daarom wil de verzekeraar alvorens een definitief standpunt in te nemen, graag meer informatie over het alcoholpromillage van de bestuurder. Zodra men nadere berichten heeft ontvangen, zal men op deze zaak terugkomen en zullen wij u hiervan op de hoogte brengen”.
[Gedaagde 1] heeft de auto van Twentheland laten ophalen in juli 2000 en onder zich gehouden.