De arrondissementsrechtbank te Almelo, meervoudige economische kamer van strafzaken:
Gelet op het ter terechtzitting van 8 augustus 2000 gedane verzoek, namens de verdachte:
[naam verdachte],
geboren te Enschede, op 15 mei 1951,
thans verblijvende in de penitentiaire inrichting
"De Grittenborgh" te Hoogeveen,
strekkende primair tot opheffing van het tegen verdachte verleende bevel tot voorlopige hechtenis, en subsidiair tot schorsing van die voorlopige hechtenis.
Gezien de processtukken, waaronder een bevel tot gevangenhouding d.d. 31 mei 2000, welk bevel laatstelijk is verlengd op 14 juli 2000.
Gelet op het onderzoek ter terechtzitting.
Gehoord de officier van justitie, verdachte en zijn raadsman.
Door de raadsman is ter terechtzitting primair verzocht de voorlopige hechtenis van verdachte op te heffen, daartoe, zakelijk weergegeven, stellende dat er onvoldoende sprake is van ernstige bezwaren die zouden kunnen duiden op strafrechtelijke betrokkenheid van verdachte bij het ontstaan van de brand, de uitbreiding daarvan en de daaropvolgende explosies. Voorts is door de raadsman gesteld dat er geen onderzoeksbelang meer is, hetwelk de voortduring van de voorlopige hechtenis rechtvaardigt.
De rechtbank overweegt dienaangaande:
In tegenstelling tot de raadsman is de rechtbank van oordeel dat in casu sprake is van ernstige bezwaren tegen verdachte. Het telastegelegde wordt door verdachte weliswaar ontkend, doch terzake is ernstig bezwarend bewijsmateriaal voorhanden in de vorm van getuigenverklaringen en de resultaten van het (technisch) opsporingsonderzoek, zoals weergegeven in de zich bij de processtukken bevindende, in de wettelijke vorm opgemaakte processen-verbaal.
De rechtbank passeert het betoog van de raadsman, dat verdachte, gelet op zijn positie binnen het bedrijf SE Fire Works, niet als feitelijk leidinggevende kan worden aangemerkt.
Van feitelijk leidinggeven kan worden gesproken als een daartoe bevoegde en redelijkerwijs gehouden functionaris, maatregelen ter voorkoming van een verboden gedraging achterwege laat en aldus bewust de aanmerkelijke kans aanvaardt dat die verboden gedraging zich ook zal voordoen. Naar het oordeel van de rechtbank is verdachte als een zodanig functionaris aan te merken, immers was hij als mede-vennoot verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken binnen het bedrijf voor wat betreft het lossen van de aangevoerde containers met vuurwerk en de verdere opslag daarvan op het bedrijfsterrein van SE Fire Works.Verdachte gaf daartoe ook opdrachten aan de werknemers. Hoewel verdachte gelet op vorenomschreven positie redelijkerwijs bekend had moeten en kunnen zijn met verboden gedragingen zoals in de telastelegging omschreven, en uit hoofde van zijn functie ook gehouden was daartegen de nodige maatregelen te nemen, heeft hij zulks niet gedaan, maar is hij leiding blijven geven aan het productieproces, daarmee bewust de aanmerkelijke kans aanvaardend dat bedoelde verboden gedragingen zich zouden voordoen.
De stelling van de raadsman, dat in casu geen sprake meer zou zijn van enig onderzoeksbelang, hetwelk de voortduring van de voorlopige hechtenis rechtvaardigt, passeert de rechtbank eveneens, nu uit de zich bij de processtukken bevindende "processen-verbaal voortgangsrapportage d.d. 28 juli 2000", welke processen-verbaal door de regiopolitie zijn opgesteld ten behoeve van de onderhavige (pro forma) terechtzitting, alsmede uit hetgeen door de officier van justitie in aanvulling daarop tijdens genoemde zitting naar voren is gebracht, blijkt dat met betrekking tot de diverse deelprojecten welke naar aanleiding van de onderzoeksvragen:
-"Hoe is de brand ontstaan (en welke strafbare feiten zijn daarbij gepleegd)"
-"Hoe heeft de brand zich kunnen uitbreiden (en welke strafbare feiten zijn hieraan
te relateren)" en
-"Hoe heeft de brand tot zo’n omvangrijke explosie kunnen leiden (en welke
strafbare feiten zijn hieraan te relateren)",
zijn opgestart, nog meerdere trajecten dienen aan te vangen en -indien reeds aangevangen- nog dienen te worden afgewerkt.
-Voor wat betreft het technisch deelproject, met als doelstelling om middels
onderzoek in binnen- en buitenland vanuit een technische invalshoek inzicht te
verkrijgen in de toedracht van de ramp, wordt de definitieve rapportage niet eerder
dan halverwegede maand november 2000 verwacht.
-Voor wat betreft het tactisch deelproject, met als doelstelling het achterhalen van de
directe oorzaak van de ramp, is het totale tijdpad nog niet aan te geven.
-Voor wat betreft het milieu-bestuurlijk deelproject, met als doelstelling de
beantwoording van de vraag, of door (de directie cq. personeeel van) SE Fire Works
vergunningen ingevolge de Wet milieubeheer zijn overtreden, waardoor brand en
uiteindelijk explosies kunnen zijn ontstaan, dan wel of bij het verlenen van
bedoelde vergunning sprake is geweest van (grove) schuld of nalatigheid, waardoor
de ramp heeft kunnen ontstaan, zal de afronding naar verwachting binnen 3 à 4
maanden kunnen worden gerealiseerd.
-Voor wat betreft het financieel-economisch deelproject ten slotte, met als
doelstelling het verkrijgen van inzicht in de goederenbeweging van SE Fire Works,
is het tijdpad afhankelijk van de diverse rechtshulpverzoeken in- en buiten Europa.