ECLI:NL:RBALK:2012:BY2596
Rechtbank Alkmaar
- Eerste aanleg - meervoudig
- M. Zijp
- W.B. Klaus
- C.M. van Wechem
- Rechtspraak.nl
Toegang tot de bestuursrechter en het belanghebbende begrip in bestuursrechtelijke procedures
In deze zaak heeft de Rechtbank Alkmaar op 11 oktober 2012 uitspraak gedaan in een bestuursrechtelijke procedure waarbij eiser, vertegenwoordigd door mr. H.A.M. Lamers, het niet eens was met de besluiten van de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu. De primaire besluiten betroffen de afwijzing van verzoeken van Airkub B.V. om eiser als accountable manager aan te stellen. Eiser stelde dat hij als belanghebbende moest worden aangemerkt, omdat de besluiten hem direct raakten. De rechtbank oordeelde echter dat de gevolgen van de besluiten voor eiser niet rechtstreeks waren, maar eerst via een contractuele relatie met Airkub tot stand kwamen. Hierdoor had eiser slechts een afgeleid belang en kon hij niet als belanghebbende worden aangemerkt volgens artikel 1:2 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb).
De rechtbank overwoog verder dat, hoewel artikel 6 van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens (EVRM) onder bepaalde omstandigheden toegang tot de bestuursrechter kan waarborgen, dit niet het geval was voor eiser. De rechtbank concludeerde dat er geen voldoende concreet zicht was op een arbeidsovereenkomst tussen eiser en Airkub, aangezien Airkub geen bezwaar had gemaakt tegen de afwijzing van de verzoeken en inmiddels een andere accountable manager had aangesteld. De rechtbank verklaarde het beroep van eiser ongegrond en bevestigde de beslissing van de staatssecretaris om het bezwaar niet-ontvankelijk te verklaren.
De uitspraak benadrukt het belang van het begrip 'belanghebbende' in bestuursrechtelijke procedures en de noodzaak van een direct causaal verband tussen de besluiten en de belangen van de betrokkenen. De rechtbank wees erop dat de toegang tot de bestuursrechter niet kan worden ontzegd op basis van een louter afgeleid belang, en dat er concrete aanwijzingen moeten zijn voor een arbeidsovereenkomst om als belanghebbende te worden aangemerkt. De beslissing is openbaar uitgesproken en er is een mogelijkheid tot hoger beroep binnen zes weken na verzending.