3.1. Partijen twisten in hoofdzaak over de vraag of ADSL al dan niet vereenzelvigd moet worden met snel internetverkeer uitsluitend via de telefoonlijn.
3.2. Multikabel bestrijdt dat laatste en zij verwijst daartoe naar het feit dat ADSL niet gedefinieerd is, doch slechts staat als afkorting voor de omschrijving: "Asymmetric Digital Subscriber Line", een asymmetrisch digitaal signaal voor een abonnee via een kabel- of telefoonlijn. Volgens Multikabel is reeds daarmee het begrip ADSL en de wijze van datacommunicatie niet beperkt tot een telefoonlijn en kan de term ook worden gebezigd voor een breedband internettoegang via de kabel. Dat standpunt van Multikabel wordt verworpen. Wat betreft de eerste drie begrippen, asymmetrisch, digitaal en abonnee kan wel van een juiste vertaling, respectievelijk juiste aanduiding, worden uitgegaan. Ten aanzien van het onderdeel "line" echter gaat dat niet op, zowel uit grammaticaal oogpunt als uit hoofde van bestendig taalgebruik. De aanduiding van het Engelse woord "line" wordt, naast andere aanduidingen die met doorgifte van signalen niets te maken hebben, in het algemeen verstaan als een telefoonlijn (the line is bad; give me a line; hold the line) en niet vereenzelvigd met het begrip kabel. Waar het begrip kabel in de telefonie wordt gebezigd, ziet dat op een verzameling telefoonlijnen, bijvoorbeeld wanneer een aantal lijnen, noodzakelijk voor de doorgifte, door middel van een meeraderige kabel bij elkaar wordt gehouden. De kabel heeft daarbij niet de functie van doorgifte van signaal, maar van het verenigen van een aantal telefoonlijnen. Het begrip kabel zoals door Multikabel gebezigd, komt daarbij voor als een afkorting van "kabeltelevisie" hetgeen ook de aanvankelijke exploitatie van het kabelnet inhield. Het Engelse woord "cable" wordt eveneens voor een zodanig kabelnetwerk gebezigd.
3.3. Voorgaande overwegingen zijn echter niet doorslaggevend voor een beoordeling in de onderhavige zaak. Het feit dat Multikabel wellicht een techniek vergelijkbaar met die van ADSL aanbiedt - haar raadsman heeft een uitgebreid technisch betoog gehouden waaruit dat zou kunnen worden afgeleid - wil nog niet zeggen dat zij voor haar product zonder meer de aanduiding ADSL mag bezigen. Algemeen bekend mag worden verondersteld dat het begrip ADSL is ontstaan in de jaren 1998/1999 en dat het is ontwikkeld ten behoeve van internettoegang via de telefoon, mede als antwoord op de kabelexploitanten die hun diensten hadden uitgebreid met internettoegang voor consumenten. Dat laatste blijkt ook uit de informatie van providers zoals die niet alleen in Nederland en andere landen in Europa, zoals de naburige landen Engeland, Frankrijk en Duitsland, maar ook daarbuiten zoals in de Verenigde Staten van Amerika, op internet hun diensten aanbieden. Op internet worden bovendien de diensten via de telefoonlijn en die via de kabel onderscheiden en tegen over elkaar geplaatst en juist niet met elkaar vereenzelvigd. In feite bestrijdt Multikabel dat ook niet, hetgeen blijkt uit het feit dat zij ook zelf, en zeker in het verleden, dat onderscheid uitdrukkelijk maakte, zowel op haar website als in haar gebruikershandleiding. In feite leert een raadpleging van zoekmachines op internet onder de zoekterm "(A)DSL" en "Kabel", dat het eerste begrip onder de aanbieders van breedbandinternet, waaronder ook met name de kabelexploitanten, en ook onder consumentenorganisaties geheel ingeburgerd is geraakt als begrip voor aanbieding van (asymmetrische) digitale abonnee lijn internettoegang via de telefoonlijn.
3.4. Ook bestrijdt Multikabel niet dat ADSL - via de telefoonlijn - een succesformule is gebleken, reden waarom zij kennelijk ook tot het hanteren van de term in haar reclame-uitingen over is gegaan.
3.5. In het bijzonder de wijze waarop Multikabel de aanduiding ADSL bezigt, namelijk als kennelijke blikvanger voor haar product, gevolgd door de toevoeging "via de kabel", betreft het op zodanige wijze inhaken op voornoemde succesformule dat haar handelen als onrechtmatig jegens eisers moet worden gekwalificeerd. Het ligt immers voor de hand dat mogelijke afnemers door de reclame-uiting in de veronderstelling zijn dat zij met een ADSL-aansluiting zoals door de telefoonmaatschappijen, waaronder de KPN in Nederland, ontwikkeld te maken hebben en vervolgens een abonnement afsluiten met Multikabel. Ook kan worden aangenomen dat eisers daardoor schade leiden.
3.6. De stelling van Multikabel, voorzover die inhoudt dat haar product wellicht in de toekomst wel met ADSL vereenzelvigd gaat worden omdat Multikabel in sterkere mate telefoondiensten zal leveren en ook overigens de historische scheidslijnen tussen het telefoonnetwerk en het kabelnetwerk zullen komen te vervallen, doet aan het vorenstaande niet af. Het gaat er immers niet om welke ontwikkelingen zich in de toekomst in de snel veranderende communicatiewereld voordoen, maar om hetgeen momenteel aan de orde is.
3.7. Multikabel heeft, onder erkenning dat een aanzienlijke mate van verwarring onder de consumenten gevolg van haar reclamecampagne kan zijn, aangevoerd dat de consument niet misleid wordt. Immers, aldus Multikabel, veel consumenten verkeren weliswaar in de veronderstelling dat ADSL uniek is voor telefoonlijn-toegang, maar zij zullen ervaren dat hun wens, om op overeenkomstige wijze snel te internetten tegen een vaste prijs, zeker sedert de introductie van het "DOCSIS-systeem" bij Multikabel vervuld kan worden op een wijze die tenminste vergelijkbaar is met de toegang via ADSL van de telefoonproviders.
Dit verweer doet aan het voorgaande evenmin af. Immers, ook indien een consument bij Multikabel toegang tot internet kan krijgen op een wijze die, wat betreft beschikbaarheid, kwaliteit, capaciteit en snelheid, goed vergelijkbaar is met die van de telefoon-providers, blijft overeind de slotsom dat Multikabel op onrechtmatige wijze meelift met de door telefoonmaatschappijen en telefoonproviders zoals
eisers ontwikkelde succesformule in de soortnaam ADSL.