ECLI:NL:PHR:2008:BG2122
Parket bij de Hoge Raad
- Mr. Wuisman
- Rechtspraak.nl
Fictieve overeenkomsten en belastingontduiking in Aruba
In deze zaak, die voor de Hoge Raad is gebracht, staat de vraag centraal of twee overeenkomsten, de Joint Operating Agreement (JOA) en de Loan Capital Agreement (LCA), als fictieve overeenkomsten kunnen worden aangemerkt en of deze, vanwege hun strekking om belasting te ontduiken, in strijd zijn met de goede zeden en derhalve nietig zijn. De eiseres tot cassatie, Crusader Management Consultancy Ltd. (CMC), vordert betaling van een aanzienlijk bedrag van KH Supercenter N.V. (KH), op basis van deze overeenkomsten. KH heeft echter betwist dat de overeenkomsten rechtsgeldig zijn, en stelt dat ze zijn opgezet met het doel belastingontduiking te faciliteren.
De feiten van de zaak zijn als volgt: KH is opgericht in 1996 en heeft een supermarkt in Aruba opgezet. De mededirecteur van KH, [betrokkene 1], heeft aandelen verworven in een offshore bedrijf, Crusader Trading Ltd. (CT), dat managementdiensten aan KH zou hebben geleverd. De fiscus heeft echter vastgesteld dat de betalingen aan CT niet als kosten van KH kunnen worden geaccepteerd, omdat er geen tegenprestatie is geleverd. Dit leidde tot een boekenonderzoek en een boete voor KH.
In de eerdere rechtsprocedures heeft het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van de Nederlandse Antillen en Aruba geoordeeld dat de JOA en LCA als fictieve overeenkomsten moeten worden beschouwd, omdat ze zijn opgezet om belastingwetgeving te ontduiken. CMC heeft in cassatie aangevoerd dat het Hof onvoldoende gemotiveerd heeft waarom de overeenkomsten als fictief zijn aangemerkt en dat niet is aangetoond dat beide partijen de intentie hadden om belasting te ontduiken. De Hoge Raad heeft echter geoordeeld dat het Hof terecht heeft vastgesteld dat de overeenkomsten nietig zijn, omdat ze in strijd zijn met de goede zeden en dat de strekking ervan was om belasting te ontduiken. De conclusie van de Hoge Raad is dat het cassatieberoep van CMC wordt verworpen.