Conclusie
Derde Kamer A
Vennootschapsbelasting 1986
Parket 26 februari 1996
Korte beschrijving van de zaak.
1.1. Het beroep in cassatie is gericht tegen de schriftelijke uitspraak van het gerechtshof te 's-Hertogenbosch (hierna te noemen het Hof) van 13 september 1994, nr. 772/1992A, Fiscaal up to date 29 juni 1995, blz. 2, punt 95-1169. Het is ingesteld door de belanghebbende, [X] B.V.
Winst op aandelen in een beleggingsinstelling.
2.1. Art. 13 Wet Vpb. 1969, tekst geldend voor 1986, houdt in (ik nummer waar daar aanleiding toe is, de volzinnen):
BNB 1991/268is (...) ten principale beslist dat het ne bis in idem-beginsel tot gevolg heeft dat de deelnemingsvoordelen al naar gelang van haar ontstaansperiodes dienen te worden gecompartimenteerd. (...)"
"uitdelingen [6] "die binnen acht maanden na statusverlies door de voormalige beleggingsinstelling werden gedaan. Als gevolg daarvan was het mogelijk afrekening bij statusverlies over de herbeleggings- en afrondingsreserve te ontgaan, door deze reserves in het laatste jaar voor statusverlies vrijwillig aan de winst toe te voegen en vervolgens de aandelen te verkopen voordat de dochter aan de uitdelingsverplichting had voldaan. Doordat de wet uitsluitend "uitdelingen" uitsloot, kon de deelnemingsvrijstelling worden toegepast op de verkoopwinst. De koper van de deelneming kon vervolgens het meegekochte dividend afboeken op de kostprijs. Aldus kon afrekening over de herbeleggings- en afrondingsreserve en eventueel over de nog niet uitgedeelde jaarwinst worden vermeden. Het komt ons gelet op het arrest van (...) 1991 (...) voor dat in deze gevallen ook toepassing van de compartimenteringsgedachte reeds zou leiden tot het resultaat dat een gedeelte van de verkoopwinst op de deelneming niet onder de deelnemingsvrijstelling zou vallen. Een gedeelte van die verkoopwinst - bestaande uit de herbeleggingsreserve, de afrondingsreserve en eventueel de nog niet uitgedeelde normale jaarwinst - is immers gevormd in de periode dat de deelnemingsvrijstelling niet van toepassing was. (...)"
De bestreden uitspraak.
Beschouwingen.
Conclusie.