Conclusie
Feiten en geschil
Het gelijkheidsbeginsel, algemeen
Beleid of vergissing
bewuste bevoordelingvan een betekenend aantal belastingplichtigen. Hij zegt dan vervolgens:
Conclusie
Parket bij de Hoge Raad
In deze zaak gaat het om de toepassing van het gelijkheidsbeginsel in het belastingrecht, specifiek met betrekking tot gemeentelijke onroerendgoedbelastingen. De belanghebbende, een eigenaar van een woning in Zoetermeer, betwistte de door de gemeente vastgestelde waarde van zijn woning, die volgens hem te laag was vastgesteld. De gemeente had de waarde van zijn woning per 1 januari 1985 vastgesteld op f 131.000, terwijl de belanghebbende meende dat de waarde f 145.000 moest zijn. Hij voerde aan dat op basis van het gelijkheidsbeginsel de waarde voor de heffing van onroerendgoedbelastingen op 65% van de verkoopwaarde, oftewel f 95.000, gesteld moest worden. De gemeente erkende dat bij een aantal vergelijkbare woningen de waarde lager was vastgesteld, maar stelde dat dit het gevolg was van incidentele taxatiefouten.
Het hof oordeelde dat bij een groot aantal woningen niet meer gesproken kon worden van incidentele vergissingen. Het hof concludeerde dat de belanghebbende, ondanks het feit dat de gemeente geen opzettelijk begunstigend beleid had gevoerd, toch recht had op een gelijke behandeling op basis van het gelijkheidsbeginsel. De gemeente ging in cassatie tegen deze uitspraak en voerde aan dat er geen sprake was van een begunstigend beleid en dat de uitspraak onvoldoende gemotiveerd was. De Procureur-Generaal concludeerde dat beide cassatiemiddelen ongegrond waren en dat de beslissing van het hof niet onjuist of onbegrijpelijk was.
De zaak benadrukt de noodzaak voor gemeenten om zorgvuldig om te gaan met taxaties en de toepassing van het gelijkheidsbeginsel, vooral wanneer er sprake is van systematische afwijkingen in de waardering van onroerend goed. De uitspraak heeft implicaties voor de manier waarop gemeenten hun belastingbeleid en taxaties moeten vormgeven, om te voorkomen dat belastingplichtigen ongelijk behandeld worden.