Uitspraak
2.De grieven
3.Waarvan in hoger beroep wordt uitgegaan
4.Beoordeling van het incidenteel appèl
5.Beoordeling van het principaal appèl
Hof] recht op tegemoetkoming, bestaande uit geneeskundige behandeling en verpleging, en uitkeringen in geld.’
a, van de voorganger van de Landsverordening Ongevallenverzekering, de Ongevallenregeling 1936 (P.B. 1939, no. 36). Deze bepaling luidde: ‘De Schadeloosstelling bestaat uit:
a. vrije geneeskundige behandeling en verpleging, vervoer in verband met het ongeval, genees- en verbandmiddelen, dan wel een vergoeding voor een en ander; een en ander nader vast te stellen bij Besluit van den Gouverneur (...).’ Deze toevoeging ‘een en ander nader vast te stellen bij Besluit van den Gouverneur’ ontbrak (nog) in artikel 5, eerste lid sub
avan de Ziekteregeling 1936 (P.B. 1937 no. 55 en P.B. 1941 no. 2) – zij is aangebracht bij landsverordening van 1 april 1939 (P.B. 1939, no. 18) – maar dat heeft geen materiële betekenis.
Staten van Curaçao, zittingsjaar 1938-1939—28, no. 3) volstond met:
id., no. 4) luidde:
Ad. IV.De afdelingen zouden gaarne worden ingelicht omtrent de vraag of het de bedoeling is in het besluit te regelen de tarieven, die de verzekeringsmaatschappij zal moeten uitkeren voor de honoraria van de medici en ziekenhuiskosten of wel het door den werkgever te betalen bedrag, dat in de plaats zal treden van de behandeling, enz. dan wel beide.’
id., no. 5):
Ad IV.De Ongevallenregeling 1936 verplicht den werkgever o.a. tot het doen verlenen van vrije geneeskundige behandeling enz. aan een door een beroepsongeval getroffen arbeider. Het is redelijk, dat de werkgever evenals dit bij de voor arbeidsongeschiktheid en dood te verlenen uitkeringen het geval is, kan nagaan waar hij op dit punt aan toe is. De bedoeling is dan ook vast te leggen de honoraria die de betrokken personen resp. instellingen voor behandeling en verpleging van een door een beroepsongeval getroffen arbeider in rekening kunnen brengen. Hierbij doet niet ter zake, of de werkgever voor zijn uit de Ongevallenregeling voortvloeiende verplichtingen verzekerd is. Het ligt natuurlijk wel voor de hand, dat, wanneer een redelijk tarief is vastgesteld, de betrokken verzekering-Maatschappijen dit tarief volgen, hetgeen dus voor den werkgever betekent, de noodzakelijke volledige dekking van zijn verplichtingen.’
ader ,,Ongevallenregeling 1936” (P.B. 1939 no. 36) (...), en ter uitvoering van artikel 5, eerste lid sub
ader ,,Ziekteregeling 1936” (P.B. 1941 no.2)’. Het besluit verwees naar ‘het tarief’ dat als bijlage was bijgevoegd. Voormeld Medisch Tarief Sociale Verzekeringen (P.B. 1959, no. 19; citeertitel geïntroduceerd bij P.B. 1960, no. 192) was daarvan de opvolger. Het Landsbesluit Medisch Tarief Sociale Verzekeringen 2001, waarom het thans gaat, is op zijn beurt de opvolger van het Medisch Tarief Sociale Verzekeringen (P.B. 1959, no. 19).
Verrichtingen Kliniek dr. J. Taams/Advent Hospitaal/St. Maarten Medical Center/Fundashon Mariadal. Hierin wordt voor honderden verrichtingen een uniform tarief voor alle kleinere ziekenhuizen vastgesteld; slechts wat betreft het verpleegtarief bestaan aparte tarieven (p. 89): voor de Taams Kliniek, voor het Advent Hospitaal en voor Fundashon Mariadal en St. Maarten Medical Centre als subgroep. Al met al moet het Landsbesluit Medisch Tarief Sociale Verzekeringen 2001, wat Mariadal betreft, worden opgevat als regelgeving die zich richt op een groep in abstracto, te weten de kleinere ziekenhuizen van de Nederlandse Antillen, al brengt de kleinschaligheid van de Nederlandse Antillen mee dat de groep klein is. Bovendien bestaat er, naar reeds is overwogen, verband met de overige tarieven doordat alle medische tarieven in een systeem zijn opgenomen.
Staat v. Landbouwvliegers). Ook een rechtstreekse toetsing aan de ongeschreven rechtsbeginselen - zonder de tussenstap dat sprake moet zijn van een daad van willekeur - is mogelijk (verg. HR 7 oktober 1992, NJ 1994, 44, rov. 4.3 en HR 1 december 1993, NJ 1996, 230, rov. 4.4). Ook dan past evenwel de bovenbedoelde terughoudende opstelling van de rechter.